Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Rinite



Rinite


RINITE



Rinitele sunt cele mai frecvente IACRS la copil si sunt caracterizate de edemul si vasodilatatia mucoasei nazale urmate de obstructie si secretie nazala.

Rinita acuta este o manifestare obisnuita a "racelii" banale; dar poate fi produsa si de infectii streptococice, pneumococice sau stafilococice.

Rinita cronica poate apare in sifilis, TBC, rinoscleroza, histoplasmoza, leishmanioza, blastomicoza, lepra, toate caracterizate prin formatiuni granulomatoase si destructia tesuturilor moi, cartilajelor si oaselor. Rinoscleroza poate produce obstructie nazala progresiva datorata inflamatiei tisulare indurate din lamina propria. In aceasta ultima situatie, consecintele sunt: obstructie nazala, rinoree purulenta si sangerari frecvente.


Diagnostic si tratament

In rinita acuta bacteriana diagnosticul se bazeaza pe identificarea agentului patogen si antibiograma. O ameliorare clinica se obtine prin utilizarea vasoconstrictoarelor cu un simpatomimetic. In rinita cronica, diagnosticul se bazeaza pe identificarea microorganismului in cultura sau biopsie; tratamentul consta in terapia antiinfectioasa corespunzatoare agentului cauzal.


Rinita atrofica Este o rinita cronica in care mucoasa este atrofica si scleroasa iar cavitatile nazale prezinta anomalii morfologice cu formarea de cruste si tulburari olfactive. Membrana mucoasei isi modifica structura dintr-un epiteliu ciliat pseudostratificat columnar intr-un epiteliu stratificat scuamos, iar lamina propria este redusa cantitativ si vascular. Consecintele sunt anosmia si epistaxis-ul recurent si sever. Desi se asociaza frecvent infectia bacteriana, cauza este necunoscuta. Diferenta fata de alte rinite cronice este data de modificarile structurale ale cavitatii nazale cauzate de atrofia vaselor de sange si a glandelor seromucoase din lamina propria. Tratamentul este directionat catre reducerea crustelor si eliminarea senzatiilor olfactive neplacute. Se utilizeaza antibiotice local si bacitracina 500 UI/kgc in solutie uleioasa, precum si vitaminele A si D, iar in final, interventia ORL.




Rinita vasomotorie Este o rinita cronica in care apare angorjarea vasculara intermitenta a mucoase nazale, stranut si rinoree apoasa. Mucoasa turgescenta variaza de la rosu aprins la purpuriu. Se caracterizeaza prin perioade de remisiune si exacerbari, fiind probabil agravata de atmosfera uscata. Nu se cunoaste etiologia, dar se pare ca nu este implicat un mecanism alergic (nu s-a descoperit un alergen specific). Se diferentiaza de infectiile virale si bacteriene prin absenta exudatului purulent si a crustelor.

Tratamentul este empiric si nesatisfacator. Bolnavii beneficiaza de aer umidificat, amine simpatomimetice pe cale sistemica si pe termen scurt. Vasoconstrictoarele locale sunt contraindicate.


Rinita alergica Este un sindrom complex, care include febra fanului si rinita alergica perena, caracterizat prin stranut permanent sau sezonier, rinoree, congestie nazala, prurit si frecvent conjunctivite sau faringite.



Febra fanului. Este forma sezoniera acuta a rinitei alergice, fiind de obicei indusa de particule de polen purtate de vant. Tipul de primavara este dat de polenul de arbori (ulm, stejar, artar, arin, mesteacan ,maslin), cel de vara este dat de polenul de ierburi , iar tipul de toamna de polenuri de buruieni. Uneori poate fi declansata de polenuri de fungi. Exista importante diferente regionale si geografice.

Semne si simptome. Nasul, palatul, faringele si ochii prezinta prurit la inceputul sezonului cu polen. Secretia nazala, stranutul, lacrimarea urmeaza curand dupa acest debut si se pot asocia cu cefalee frontala, iritabilitate, anorexie, depresie si insomnie. Conjunctiva este congestionata, la fel si mucoasa nazala. Mai rar, se asociaza tuse si wheezing. Mucoasa nazala prezinta numeroase eozinofile.

Diagnostic. Anamneza indica natura alergica a procesului si frecvent, polenul responsabil. Diagnosticul este sustinut de examenul clinic si de prezenta eozinofilelor in secretia nazala. Testele cutanate pot fi utilizate pentru a confirma identificarea polenului responsabil.

Tratament. Evitarea alergenului este cea mai eficienta profilaxie. Antihistaminicele orale duc la ameliorarea simptomelor majoritatii bolnavilor, dar au in plus si un efect sedativ (cele de ultima generatie, care nu sedeaza, sunt mai scumpe). Se poate aplica tratament local. Deoarece simpatomimeticele orale pot creste TA, bolnavii cu tendinta la HTA le vor utiliza numai sub supraveghere medicala stricta. Se poate asocia cromolyn sodic 45 spray nazal de 3-4 ori pe zi, cu efecte in special in prevenirea simptomatologiei acute. Daca antihistaminicele nu amelioreaza boala, se folosesc glucocorticoizi spray intranazal (beclometazona dipropionat  0,042 mg/doza) 2 doze de 3-4 ori pe zi. Pentru simptomatologia extranazala severa se administreaza prednison in cure scurte (o saptamana) cate 30 mg pe zi.

Tratamentul de desensibilizare este indicat daca metodele expuse mai sus sunt prost tolerate, daca apare astmul bronsic sau daca este necesara o administrare prelungita de glucocorticoid sistemic.


Rinite perene. In contrast cu febra fanului, simptomatologia variaza in severitate (adesea imprevizibil) de-a lungul anului. Obstructia cronica nazala este majora si se poate asocia cu obstructia trompei lui Eustachio cu deficit auditiv (particularitate a evolutiei la copil).

Diagnosticul. Se bazeaza pe istoricul de boala atopica, pe aspectul caracteristic rosu-albastrui al mucoasei, pe prezenta de numeroase eozinofile in secretia nazala si pe testele cutanate pozitive (mai ales la acarieni, puf sau fungi). Unii bolnavi pot prezenta complicatii precum sinuzite sau polipi nazali.


Rinita alergica cu eozinofile: unii subiecti, cu teste cutanate negative prezinta numeroase eozinofile in secretia nazala si prezinta rinita cronica, sinuzita si polipi. Desi nu sunt atopici, poate apare frecvent sensibilitate la aspirina sau alte antiinflamatoare nesteroidiene. Altii bolnavi cu obstructie nazala cronica usoara, dar suparatoare sau rinoree, nu prezinta polipi, infectii, hipersensibilitate la medicamente sau alergeni; acest tablou este caracteristic rinitei vasomotorii.







Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright