Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Parghii osoase



Parghii osoase


Parghii osoase


In mecanica o parghie este o masina simpla destinata sa echilibreze fortele sau sa le deplaseze cu ajutorul altor forte. Se recunosc la parghii mecanice trei puncte de aplicare a fortelor: punctual de sprijin S; punctual de rezistenta R; punctual de aplicare a fortei motori F. Parghia are deci doua puncte in care se aplica fortele statice R si S si un punct in care se aplica forta motorize F.

Raportul dintre aceste puncte poate varia si parghile se inpart dupa acest criteriu in:

- parghii de gradul I (R.S.F. cu sprijin la mijloc) echilibru

- parghii de gradul II (S.R.F. cu rezistenta la mijloc) forta

- parghii de gradul III ( S.F.R. cu forta la mijloc) viteza


Segmene osoase ca parghii


La parghia osoasa sprijinul S este reprezentat de axa biomecanica a miscari sau de punctual de sprijin sol sau un aparat oarecare; R este reprezentat de grutatea corpului sau de segmental care se deplaseaza la care se poate adauga si greutatea unui material oarecare, iar forta F este reprezentata de insertia pe segmental osos a muschiului care realizeaza miscarea.

- capul in echilibru pe coloana vertebrala reprezinta un exemplu de garghie de gradul I; punctual de sprijin coespunzator articulatiei condililor ocipitali cu vertebra atlas, rezistenta este reprezentata prin greutatea capului care tinde sa cada inainte, iar puterea este reprezentata prin muschi cefei care opresc caderea capului inainte.

- numai intro singura situatie se intalneste in corpul omenesc un exemplu de parghie de gradul II, cand persoana se ridica pe varfuri in acest caz sprijinul corespunde capetelor metatarsienelor, puterea e reprezentata prin forta tricepsului sural care se aplica calcaneu, iar rezistenta este reprezentata de proiectia centrului de greutate care cade la centrul articulatiei gleznei intre sprijin si putere.



- parghile de gradul trei sunt cele mai numeroase in corpul omenesc, sunt parghi de viteza si permit ca pintro forta redusa sa se inprime bratului rezistentei deplasari foarte mari, astfel in miscarea de flexie a antebratului pe brat punctual de sprijin corespunde articulatiei cotului, in timpul miscari de extensie cotul devine o parghie de gradul I de oarece sprijinul trece la mijloc.


Baza sau poligonul de sustinere


Se intelege prin baza de sustinere o suprafata de forma geometrica foarte variabila delimitate fie de regiunea exterioara, fie de punctul de sustinere in pozitia stand poate fi reprezentat de suprafata trapezoidala cuprinsa intre marginea exterioara ale plantelor.In pozitia stand pe un picior este reprezentata de suprafata plantara a piciorului de sprijin, in pozitia stand pe varf de suprafata plantara a antepicioarelor.

Unghiul de stabilitate este format de proiectia centrului de greutate principal al corpului cu dreapta care uneste greutatea cu marginea bazei de sustinere.Cu cat acest unghi este mai mare.Teoretic unghiul de stabilitate este cu atat mai mare cu cat centrul de greutate este situate mai jos, iar baza de sustinere este mai mare.


Mentinerea echilibrului


Rolul reflexelor posturale:

-pozitiile sau posturile se mentin datorita trabaliului static al grupelor musculare.Travaliul dirijat prin reflexele posturate de catre centrii posturali in mentinerea oricarei pozitii intervin practice toate grupele musculare ale corpului, ele efectuand acel travaliu static.

Toate grupele antagoniste si agoniste actioneaza ca niste cupluri de forta centralizandu-se reciproc.Fiecare pozitie presupunu insa in plus intrarea in actiune cu preponderenta a unor anumite grupe musculare.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright