Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Osteocondropatiile



Osteocondropatiile


OSTEOCONDROPATIILE


Reprezinta tulburari care intra in cadrul distrofiilor osoase din perioadele de crestere pana la adolescenta. Au ca manifestare anatomo-patologica decalcifierea osului, ramurirea si deformarea lui rezultand afectari osteo-articulare. Etiopatogenia nu a fost bine precizata, nu e vorba de procese inflamatorii ci numai de tulburari de tip distrofic. In cavitatea articulara intra o bucata de cartilaj condros (soarece articular).

Dupa localizare anatomo-patologica avem 4 tipuri mari de osteocondroze:

modificarein forma si consistensa nucleilor de osificare din epifizele osoase lungi

modificari la nivelul nucleilor ososi a oaselor spongioase scurte

modificari de tip osteonecroza sub forma leziunii necrotice partiale cuneiforme ale segmentului articular care in unele situatii se desprind si devin corp liber intraarticular.

Alterarea e tranzitorie dupa un timp variabil (1-4 ani), osul isi reia consistenta normala, dar pastreaza deformarea care s-a produs in stadiul de ramurire osoasa. Unii medici include disfunctia endocrina.

Patogenia: proces de ischemie de cauza necunoscuta, e un proces care suprima aportul sangvin de la nivelul osului.

Cauzele implica urmatorii factori: constitutional, glandular, vascular, traumatic.

Evolutia histologica:



faza de necroza osoasa = moartea celulelor, lamelor osoase, maduvei osoase; cartilajul e intact, vasele sunt dilatate, umplute cu sange care stagneaza, sinoviala si capsula e ingrosata, da edem, sunt infiltratii limfocitare in jurul vaselor dilatate, da fibroza.

faza de regenerare = necroza partiala sau totala a nucleului osos epifizar, a cartilajului articular si de conjugare, crestere encondrala incetinita sau oprita. In cadrul celulelor mezenchimale se formeaza un tesut de granulatie care impreuna cu noile capilare si printr-un proces de osteoclazie resoarbe osul mort. La o presiune mica traveele osoase se deformeaza.

faza de vindecare, reconstructie = inlocuirea totala sau partiala a zonei necrozate.    Daca nu se inlocuieste total zona apare un os viu pe langa fragmentul necrotic (osteocondroza disecanta).

Tipuri de osteocondroza

Osteocondrita extremitatii superioare a femurului = boala Legg - Calve - Perthes includecopii intre 3-10 ani, se localizeaza unilateral in 93%. Semne:

durere in repaus si mers;

mersul caracteristic prin reducerea perioadei de sprijin  pe membrul afectat;


atrofia musculaturii proximale a coapsei, spasm muscular;

limitarea rotatiei interne si externe a coapsei.

Se lucreaza ca in soldul congenital: abductii, extensii cu rotatii interne, decoaptari, tractiuni in ax, gimnastica Berger. Se lucreaza in DD, nu se face flexia MI din sold.

Epifizita vertebrala sau Boala Scheuermann afecteaza coloana la nivelul inelului cartilaginos vertebral, apasand vertebra timp indelungat devine cuneiforma. Apare la varsta de dezvoltare a punctelor epifizare ale corpilor vertebrali adica 11-12 ani la fete, 13-14 la baieti. Clinic: cifoza se dezvolta in cursul unui puseu de crestere, apar dureri dorso-lombare, coloana e rigida, cifoza ireductibila dupa puseul inflamator. Pe radiografie se vede vertebra cuneiforma. In 6-8 luni - 2 ani dezvolta o cifo-scolioza, cifo-lordoza accentuata. Se trateaza cu medicamente antiinflamatoare, antibiotice, kineto - metoda Klapp, patul sa fie palt, perna mica, scaun ergonomic. E recomandat inotul spate si bras.

Apofizita tibiala anterioara = boala Osgood - Shlatter

Apofiza rotuliana = Larzen - Iohansen

Apofiza posterioara a calcaneului = boala Sever survine la baieti de 8-14 ani datorita factorului vascular, e dureroasa cand se sta pe varfurile picioarelor tractionandu-se tendonul Ahilian pe calcaneu. Se protejeaza tendonul cu orteze, se foloseste streching, gimnastica Burger, se creste forta musculaturii anterioare, exrcitii pentru abductie, hidrokinetoterapie de 37 grade, imersii in apa calda-rece, crioterapia in faza acuta, se scoate de sub incarcare.

Scafoidita tarsiana = maladia Kohler I debuteaza la 3-8 ani, unilateral.radiografia arata alterarea formei, structurii si a densitatii osoase. Se evita eforturile fizice mari, se imobilizeaza in orteze sau gips 3-4 sapt. se postureaza cu sustinator plantar, incaltaminte moale, modelarea plantei, a boltii plantare ca la tratamentul piciorului plat.

Epizifita celui de-al II-lea metatarsian = Kohler II

Osteocondrita semilunarului = boala Kieboch

Osteocondroza sau ita cuneiformului intern = boala Buchmann

Osteocondrita capului humeral = boala Hass debuteaza la 5-10 ani se manifesta prin hipotrofia deltoidului, limitarea miscarilor din articulatie, epifiza humerala prezinta o densitate neomogena, contur neregulat, spatiul articular chiar largit, e alterat cartilajul de crestere. La nivelul glenoidei sunt zone de condensare si neurochistice. Se instaleaza osteocondroza disecanta. Recuperarea e incompleta, se fac imobilizari in abductie 30 grade in diferite hamuri, orteze. E recomandat Kodman, FNP, diagonale Kabat, se lucreaza in extensie si abductie, rotatie externa.

Epifizita si epicondilita humerala

Boala condilului humeral

Osteocondroza disecanta a cotului apare la 14-15 ani, intereseaza condilul humeral, soarecele articular provoaca durere. Se recomanda ortezele speciale pentru cot in supinatie si pronatie. Se fac decoaptari in supinatie,  pronatie si pozitie neutra cu cotul la 90 grade, izometrii pe triceps, gimnastica Moberg, hidrokineto.

Osteocondroza capului radial da ipotenta functionala, dureri spontane, pumnul e in pozitie functionala, "in caus".




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright