Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Nevul epidermal



Nevul epidermal


NEVUL EPIDERMAL

Nevul epidermal este un grup de leziuni ce sunt gasite in perioada neo-natala. Ele variaza considerabil in dimensiuni, tabloul clinic, caracteristici histologice si evolutie, acestea depinzand de locatia lor topografica. Leziuniile apǎrute in locuri normale, bogate in glande sebacee pot aparea ca nevi sebacei, gasiti in suprafetele unde epiderma e grosa.

Tipul cel mai comun de nev epidermal la nou-nascut e nevul sebaceu, o placa situata la nivelul scalpului fruntii sau fetei, lipsa parului, papilomatoza, galbena sau roza si putin cam elevate. Aceste leziuni au o forma caracteristica ovala sau lancelata. Din cauza aparitiei celulelor bazale epiteliomatoase in aceste leziunii dupa pubertate, ele ar trebui indepartate chirurgical.



Tratamentul neviilor mari verucosi epidermali este in general nesatisfacator. Singurul tratament eficace este indepartarea leziunii impreuna cu dermul dedesubt. Aceasta e singura leziune localizata posibila, iar tratamentul ar trebui instituit cat mai precoce in perioada neo-natala cǎci leziuniile se pot extinde pe o perioada de timp.



* Glaucom acut

Se manifesta prin urmatoarele semne:

- durere de cap;

- greata, vomitat;

- scaderea vederii (vedere neclara in legatura cu un edem al corneei), durere foarte puternica in ochi si de jur imprejurul lui;

- roseata difuza a albului ochiului.

Aceasta criza dureroasa este legata de o crestere brusca a presiunii in interiorul ochiului  intrucat umoarea apoasa nu mai poate sa fie eliminata in acelasi ritm in care se produce. Neglijarea poate sa duca la pierderea vederii. Nu puneti nimic in ochi, evitati intunericul si mergeti foarte repede sa consultati medicul oftalmolog.


* Cheratite, cherato-conjunctivite

* Maladii ale corneei care sunt insotite de o jena la lumina. Ele sunt in general foarte dureroase si sunt deseori insotite de o afectare a conjunctivei in care periferia corneei, uneori intreaga conjunctiva, devine rosie (cherato-conjunctivita).

* Cauze: oftalmia zapezii (schior fara ochelari de soare), arsuri cu lumina arcului electric (sudura), traumatisme (de exemplu lovitura cu unghia); infectii virale (de exemplu herpes); insuficienta sau calitatea necorespunzatoare a lacrimilor, alergii; un entropion poate sa provoace si el cheratite si cherato-conjunctivite. Este necesar un tratament chirurgical. Se impune consultarea unui oftalmolog.


* Episclerite

Roseata localizata sub forma unei mici proeminente dureroase care se bombeaza sub conjunctiva. Cauze diverse: infectioase, inflamatorii sau alergice. Consultati medicul oftalmolog.


* Uveite

Scadere a vederii, lacramari, roseata in jurul corneei.

Cauze: inflamarea sau infectarea irisului si/sau a corpului ciliar.


OCHI ROSU SI NEDUREROS


* Conjunctivite

Maladii ale conjunctivei, infectioase (microbiene, virale), inflamatoare sau alergice.

Ele se manifesta printr-o senzatie de 'nisip' in ochi, lacrimare, pleoape umflate, ochi rosu (roseata difuza a conjunctivei).

Prezenta unei secretii murdare si a unor cruste se pot constata in cazul conjunctivitelor de origine microbiana.

Numai daca sunteti un alergic cunoscut, obisnuit cu crize de conjunctivita deja diagnosticate ca alergice, puteti sa incercati singur un tratament incluzand un decongestiv ocular. Atentie: unele produse sunt contraindicate in caz de glaucom.

Mai tarziu, medicul oftalmolog va va prescrie un tratament mai bine adaptat.

In cazul primei crize cu secretii abundente, lipind genele intre ele si uneori jenand deschiderea pleoapelor, spalaturile oculare si colirele doar antiseptice pot sa va usureze, inaintea unui consult oricum indispensabil.

Numai medicul oftalmolog va putea sa va prescrie un tratament adaptat cazului dumneavoastra.

Trebuie sa stiti ca la inceput poate sa fie afectat numai unul dintre ochi. Poate ca veti putea sa evitati contaminarea celui de al doilea ochi daca nu va frecati la ochi.

Unele dintre aceste conjunctivite putand sa fie contagioase, trebuie sa se ia masuri de precautie de igiena elementara (de exemplu folosirea strict personala a unor obiecte de toaleta, prosoape).

Oricum, nu folositi niciodata colire pe baza de cortizon sau de anestezic local fara recomandarea medicului, intrucat acest tratament poate sa va agraveze boala, chiar daca apare o ameliorare trecatoare.