Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Circulatia venoasa



Circulatia venoasa


Circulatia venoasa



In cadrul sistemului circulator, sangele este adus inapoi, la inima, prin componenta venoasa. De la tesuturi, sangele revine la cord prin venule care unindu-se se capteaza in vene.

Vena cava superioara si vena cava inferioara, sunt canalele care colectand tot sangele venos al circulatiei mari, se deschid in atriul drept.



Circulatia venoasa reprezinta un transport sanguin de intoarcere care se realizeaza mai greoi, in primul rand din cauza ca, cu exceptia partii superioare a corpului, se desfasoara impotriva gravitatiei.

Factorii cei mai importanti care  asigura desfaturarea optima a circulatiei venoase sunt:



respiratia,

contractiile ventriculare,

contractiile musculaturii scheletice a membrelor inferioare

pulsatiile arterelor. 







Inspiratia pulmonara realizeaza o aspiratie a sangelui venos spre cord, mai ales in venele mari, deoarece se creeaza o presiune intratoracica negativa.


Totodata, inspiratia profunda, exercita o presiune asupra organelor abdominale,prin intermediul diafragmei, presiune care se transmite venelor.

Se poate conchide deci, ca respiratia corecta si efortul fizic moderat au efecte dintre cele mai favorabile asupra circulatiei venoase.





Circulatia arteriala


Arterele sunt canale mari prin care, circula sangele, de la inima spre tesuturi.

Aorta este vasul principal ce pleaca din ventriculul stang, ramificandu-se apoi, in derivatii cu calibrul din ce in ce mai mic (arteriole, capilare).





Arterele si arteriolele pornite din aorta descriu circulatia arteriala mare.

Artera pulmonara, pleaca din ventriculul drept si transporta sange venos spre plamani, fiind componenta arteriala principala a circulatiei mici.

Arterele si mai ales arteriolele, sub influenta impulsurilor nervoase primite prin nervii simpatici, se dilata sau se contracta schimband debitul sanguin.

Schimbarile de calibru, modifica irigatia tisulara dupa nevoile organismului, motiv pentru care, aceste canalele,  au fost numite "ecluze de irigatie' .




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright