Medicina
Atelectazia pulmonaraATELECTAZIA PULMONARA Atelectazia pulmonara este un sindrom care consta in disparitia aerului din alveole, colabarea lor, micsorarea segmentului pulmonar interesat, cu pastrarea circulatiei sanguine in teritoriul atelectatic. Atelectazia prin obstructia bronsica poate fi produsa de factori intrabronsici ca: dopuri de mucus, corpi straini, procese inflamatorii, cel mai frecvent tbc, tumori benigne si maligne, etc. sau de factori extrabronsici: adenomegalii, tumori pulmonare, mediastinale, esofagiene, anevrisme de aorta, etc, care comprima unele bronhii si realizeaza stenoza bronsica extrinseca. Dupa intinderea procesului patologic se pot intalni: atelectazia unui plaman intreg, atelectazia unui lob pulmonar si atelectazia segmentara, lobulara. Radiologic consta dintr-o opaciatate omogena insotita de micsorarea volumului pulmonar si toracic. Opacitatea are caractere retractile. Este atrasa trahea, mediastinul, cupola diafragmatica, peretele toracic, iar regiunea pulmonara respectiva este mai mica.
lDiseminarea se face limfatic in ganglionii pericoledocieni, duodenali si pancreatici, venos in ficat si 1/3 din cazuri direct in ficat. Diseminarea in ficat are loc 1/3 cazuri, diseminarea limfatica regionala in 1/3 din cazuri si vena porta, omentul mare, duodenul, colonul in 1/2cazuri. Metastaza pulmonara este rara. Diagnostic: a. clinic: - de obicei simptome nedisociabile cu cele de colecistita sau litiaza biliara - majoritatea acuza durere abdominala localizata epigastric sau in hipocondrul drept, greata voma, 1/2din pacienti sunt icterici si in 2/3 se palpeaza o masa tumorala in hipocondrul drept. In mai putin de 10% din cazuri nu exista o simptomatologie specifica. b. paraclinic: - teste de laborator ale functiei hepatice orienteaza catre icterul obstructiv - colecistul nu este vizualizat prin colecistografie Fig. 1
Tomografie computerizata - tumora de colecist cu litiazacolecistica Atelectazia prin spasm al parenchimului pulmonar apare in urma contractiei spastice a parenchimului pulmonar, la care se asociaza si o mica obstructie a bronhiilor terminale. Aceste atelectazii ocupa teritorii mici, lobuli sau acini si apar postoperator sau in timpul unor boli infectioase. Ele apar radiologic ca opacitati nodulare asemanatoare cu cele din bronhopneumonie. In stadiul initial, atelectazia este reversibila, mai tarziu se transforma intr-o zona fibroasa, care nu se mai extinde.
|