Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Gramatica


Qdidactic » didactica & scoala » literatura » gramatica
Adverbul



Adverbul


ADVERBUL




1. Selectati adverbele si grupati-le dupa inteles, in rubricile date: abia, acolo, asa, azi, aici, agale, altminteri, aproape, atunci, bine, cat, cum, iar, inca, indata, lesne, mai, maine, mereu, negresit, niciodata, odata, odinioara, tocmai, tot, unde

a) adverbe de loc:


b) adverbe de timp:


c) adverbe de mod: .



2. Completati cu adverbele numai, odata, deloc, aici spatiile libere din textul: Neamurile migratoare . . . pornite sa bantuie Europa si-au ales drept itinerar spatiul tarii nostre. Acestea au fost, in ordine cronologica, gotii, hunii, gepizii, avarii, slavii, bulgarii, ungurii, pecenegii, cumanii, tatarii si turcii. Neam de neamul lor adusu-ne-au . . . sange si necaz, iar bucurii . . . . De la primii ne-am ales totusi cu Closca cu puii de aur a regelui Atanaric, iar de la ultimii cu  sarailiile si cafeaua, aceasta fiind insa descoperita . . . de un pastor etiopian care observase efectul boabelor de cafea asupra mielelor sale. Aratati apoi ce forme au adverbele date, dupa inteles!






3. Formati cu ajutorul sufixelor adverbe de la urmatoarele cuvinte: piept, moarte, viteaz, frate, englez, caine




4. Subliniati cu o linie adjectivele si cu doua adverbele:

Se exprima corect romaneste Scrisul frumos incanta, iar scrisul corect dovedeste cunoasterea principiilor ortografice Orice elev trebuie sa scrie nu numai frumos, dar si corect in limba romana


5. Alegeti cinci adverbe de timp provenite din substative si formati cu acestea propozitii.





6. Gasiti patru adverbe formate din adjective si alcatuiti cu acestea propozitii.






7. Aratati de la care cuvinte si cu ce sufixe si prefixe au fost derivate adjectivele, verbele si adverbele scrise ingrosat in propozitiile si frazele: In zona carstica Padis alpinistii urca pieptis pante abrupte. Uneori speologii merg taras mai multi metri, fiindca tin mortis sa strabata in intregime pesterile pidosnice. Alpinistii inving vitejeste intemperiile, ploile de neoprit, vanturile de nestavilit. Alpinistii si speologii sunt marinimosi si se ajuta frateste. Multi invata nemteste si englezeste, deoarece aici vin turisti din intreaga Europa.









8. Analizati adverbele din textul urmator, dupa modelul dat:

Mereu prietenii se ajuta frateste. Continuu se intalnesc seara, in parc. Acolo discuta mult despre problemele lor cotidiene.

MODEL: mereu = adverb de timp, functia sintactica de complement






9. Analizati sintactic si morfologic adverbele din text, precizand partile de vorbire pe care le determina: Plimbarea de altadata prin padure a fost mai frumoasa ca aceasta de acum. Asa sunt locurile pitoresti de pretutindeni in Apuseni. Unde ai mai vazut vreodata izbucuri, ape care ies intermitent din adancuri?




L FIXATI‑VA CUNOSTINTELE! 7


10. Utilizati corect contextual, la modul, timpul si persoana adecvate, verbele compuse cu adverbul bine, scrise in paranteza; corectati greselile de ortografie:

Vulpea il opri, vorbind cu prietenie cainelui, il (a binecuvanta) si-i dadu un pumn de galbeni. Acesta nu era unul dintre chilipirgiii pomanagii, iar aurul nu-l ispiti, se hotari sa faca o binefacere si-i darui iepurelui celui mai apropiat, spunandu-i:

– Ia banii acestia (a bineveni) pentru voi si du-i puisorilor tai! A doua zi vulpea ii mai darui un pumn de bani aurii. Dar cainele nu pastra galbenii (a binemerita) pentru dansul, ci-i darui mai departe iepurasului pentru puii lui.


11. Subliniati formele alta data / altadata potrivite contextului, scrieti forma corecta a cuvintelor cu greseli de ortografie:

Visam la povestile de alta data / altadata cu feti-frumosi si cu ilene cosanzene, de care si astazi ma apropiu cu sfiala, si continuam sa cred ca imi vor provoca aceleiasi emoti, daca vor fi relatate alta data / altadata, din nou, de aceeasi voce inconfundabila a actorului meu preferat, cand, deodata, din camera care dadea spre fundul gradinii, unde alta data / altadata cresteau prunii goldani plini de vrabii zglobii se auzea timbrul vocii tremurande a tatalui meu:

Alta data / altadata fi mai atent si sa nu mai fi cu capul in nori, ca nu-ti va prii sa te intoxici din cauza monoxidului de carbon si degraba sa te-ngresti la fata!










12. Corectati greselile din textul: Au castigat destui de multi euro. Revistele noi aparute se vindeau la chiscuri. Salonul de noi nascuti este sub observatie permaneta a doctorilor. Soarele patrundea prin ferestrele largi deschise. Am revenit din nou aici. Actiunile erau cele mai bine cotate. Promisiunile erau cele mai greu de realizat.









Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright