Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Literatura


Qdidactic » didactica & scoala » literatura
Gherasim Luca



Gherasim Luca


Gherasim Luca


Roman de dragoste, 1933, Fata morgana, 1937, Quantitativement aimée, 1944, Un mare lup vazut printr-o lupa, 1945, Le vampire passif, 1945, Inventatorul iubirii urmat de Parcurg imposibilul si de Moartea moarta, 1945,  Présentation de la graphies colorées, de chabomanies et d objets, en colab. avec D. Trost, 1945, Dialectique de la dialectique, en colab. avec D. Trost, 1945, L Infra-Noir, en colab. avec Gellu Naum, P. Paun, V. Teodorescu et Trost, 1946, Eloge de Malombra, en colab. avec Gellu Naum, P. Paun, V. Teodorescu et Trost, 1947. Héros-limite, 1953, Chant de la carpe, Paralimpomenes, Théatre de bouche, La proie s'ombre, 1991. 


Gherasim Luca (1913-1994), marele poet suprarealist de limba franceza (dupa G. Deleuze etc.) de mai tarziu, pana la exilul inceput in 1947, era de la debut un avangardist cu vocatie teoretica si cu constiinta unei practici textualizante, autoproliferante, centrata pe cele mai insolite si temerare analogii.

Originar, poetica suprarealista este si la el o erotica textualista, antimimetica, autoreferentiala, a semnului proliferant si sensului dependent de, ori inclus in, semnificant.



Luca s-a inecat voluntar in Sena, ca Paul Celan, lasand un mesaj de protest fata de lumea care ignora cu inconstienta aproape absoluta poetii. Era lumea care ii conferise o inconsolata notorietate, dupa ce-i oferise spectacole poetice obsedante.

Insurectia si resurectia poetica, gnostica, ontologica, sacrala, adusa la margini tensionale si senzoriale siderante, nu-i asigurase confraternitatea in subversiune.

Fusese un inconformist singular care traise doar in limitele initiatice ale poeziei si alesese provocarea tragica a unui destin poetic implinit tulburator.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright