Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Copii


Qdidactic » didactica & scoala » gradinita » copii
Jocuri



Jocuri


JOCURI


1. Arta Initialelor

Materiale: hartie de desen, creioane colorate, unul sau doua modele

Scopul: rezumarea lectiei printr-un desen

Indicatii: Da fiecarui copil o foaie alba si cateva creioane colorate. Cere copiilor sa-si scrie fiecare initialele numelui pe foaie, una in coltul din stanga sus iar cealalta in coltul din dreapta jos. Copiii trebuie sa ilustreze lectia printr-un desen in care initialele lor sa fie parti componente ale desenului (ex. petala unei flori, coada unui peste) Ei trebuie sa fie rapizi. Nu uita sa fixezi o limita de timp



2. Arta Scobitorilor

Materiale: suficiente scobitori pentru a da fiecarui copil cate 12

Scopul: rezumarea lectiei in 1-2 cuvinte pentru a fi mai usor de retinut in mintile si inimile copiilor

Indicatii: Imparte fiecarui copil cate 12 scobitori apoi cere-le sa gaseasca un cuvant sau doua prin care sa rezume lectia parcursa. Daca lectia este despre Hranirea celor 5000 de oameni cuvintele alese ar putea fi Proviziile lui Dumnezeu. Scobitorile pot fi rupte in jumatate dar nu mai mult. Acordati 5 minute pentru realizarea proiectului apoi certi fiecarui copil sa spuna ce a scris.





3. Colaj Cu Frunze Colorate

Materiale: cate o coala mare de hartie pt. fiecare copil, lipici, frunze colorate (de preferinta frunze naturale de afara, dar pot fi confectionate si din hartie colorata), carioci permanente

Scopul: sa utilizeze abilitatile practice ale copilului pentru a memora versetul biblic si a-l duce apoi acasa

Indicatii: Dupa ce ai memorat cu clasa versetul biblic imparte copiilor cate o coala de hartie, lipici si frunze pe care sa le aranjeze si sa le lipeasca pe hartie dupa bunul plac. Pe fiecare frunza for scrie apoi o litera sau un cuvant din verset. Pastrati colajele pana data viitoare pentru recapitulare apoi trimiteti-le acasa.



4. Petale De Margarete

Materiale: un buchet de margarete (suficiente pentru a da fiecarui copil una)

Scopul: sa sadeasca mesajul final in inimile copiilor

Indicatii: Explica-le copiilor ca fiecare va primi o margareta si ca vor repeta urmatoarele doua propozitii in timp ce vor rupe petalele margaretei, una cate una (prima propozitie cu prima petala, a doua propozitie cu a doua petala, prima propozitie cu a treia petala si asa mai departe pana ce au fost rupte toate petalele).

1. Imi voi aminti sa ma rog in fiecare zi. 2. Imi voi aminti sa citesc in Biblie in fiecare zi.  La sfarsit fiecare copil trebuie sa spuna care a fost mesajul sau final. Roaga-te impreuna cu ei ca Dumnezeu sa-i ajute sa implineasca ceea ce au spus.

5. Look  (Priveste)

Materiale: hartie de desenat, creioane colorate

Scopul: sa-si aminteasca si sa se gandeasca la doi oameni importanti din lectie

Indicatii: Cere copiilor sa scrie pe foaie cu litere mari de tipar cuvantul LOOK in timp ce tu faci acelasi lucru la tabla. In interiorul fiecarui O cere copiilor sa deseneze chipul a doua personaje importante din lectie (ex. David si Goliat, sau Petru si Andrei). Imaginile vor fi colorate. Daca doresc, copiii vor putea sa explice desenele lor.



6. Cuie Si Ciocan

Materiale: o bucata de scandura (15x30cm), un ciocan mai mic, cuie, cateva ziare, o lista cu intrebari recapitulative

Scopul: sa recapituleze cateva lectii intr-un mod amuzant

Indicatii: Aduna copiii in jurul tau pe covor. Aseaza bucata de scandura pe ziare (pentru a atenua zgomotul produs de loviturile ciocanului). Cuiul va fi deja fixat de tine cu varful in bucata de scandura. Pune o intrebare copilului din stanga ta. Daca el/ea raspunde corect, primeste ciocanul si are dreptul sa loveasca o data cuiul. Daca raspunsul este format din doua parti copilul are voie sa loveasca de doua ori cuiul. Urmeaza apoi o intrebare pentru copilul din stanga lui. Daca un copil nu stie sa raspunda la o intrebare, va incerca sa raspunda urmatorul copil. Jocul se continua pana cand cuiul a intrat in intregime in scandura. (Asigura-te sa ai cuie mai mici decat grosimea scandurii).



7. Actibilde Cu Mesaj

Materiale: hartie alba autoadeziva, carioci permanente, creioane, liniare, stampile

Scopul: sa trimita mesajul lectiei si al Evangheliei acasa si in societate

Indicatii: Alege cateva idei centrale (motto-uri) din lectie. Daca lectia a fost despre izbanda lui David asupra lui Saul mesajul ar putea fi Dumnezeu este capabil sau Victoria este a lui Dumnezeu sau Calea lui Dumnezeu e cea mai buna. Copiii pot prelua ideile tale sau pot elabora ei altele. Da fiecarui copil o bucata de hartie alba autoadeziva (6x30cm) pe care isi vor imprima ideile, intai cu creionul pentru ca nu vor mai putea modifica ce a fost scris cu carioca permanenta. Aceste actibilde vor fi decorate dupa placul fiecaruia. Incurajeaza-i sa lipeasca actibildul in masina parintilor daca acestia le dau voie. Aminteste-le sa ceara permisiunea parintilor



Adauga O Steluta

Materiale: stelute (actibilde), un carton albastru (16x24cm)

Scopul: sa recapituleze cunostintele generale despre Biblie

Indicatii: Confectioneaza-ti pe cartonul albastru un desen reprezentand un cer noaptea, desenind cu carioci. Lasa copiii sa lipeasca cate o steluta de fiecare data cad pot sa numeasca numele unei carti din Biblie, a unui personaj biblic sau a unui loc mentionat in Biblie

9. Scrisori, Scrisori

Materiale: Hartie de scris, plicuri preadresate (cu adresa invatatorului pe ele), timbre, pixuri Scopul: sa acorde copiilor sansa de a-si exprima opiniile in legatura cu lectia, ceea ce au invatat, si cum vor aplica aceasta in viata

Indicatii:Anunta-ipe copii, Voi imi veti scrie mie o scrisoare. O veti incepe in clasa dar o veti termina acasa si mi-o veti trimite prin posta. Voi avea pregatita cate o surpriza pentru cei care imi trimit scrisoarea pana duminica viitoare. Pe tabla noteaza-ti numele plus informatiile care doresti sa fie incluse in scrisoare:

1. Despre ce a fost vorba in lectie 2. Cum m-a ajutat pe mine 3. Cum am sa aplic saptamana aceasta ce am invatat in lectie

Nu citi scrisorile in public Ar distruge confidentialitatea dintre invatator si copil.



10. Mesajul Fluturasului

Materiale: hartie cartonata (16x22cm), sablon de fluturas, creioane colorate

Scopul: sa le reaminteasca copiilor tema principala a lectiei

Indicatii: Da fiecarui copil o hartie alba si un sablon al fluturasului. Pe aripile deschise ale fluturasului copiii vor scrie un cuvant sau o scurta propozitie (ex. Toate lucrurile sunt noi) pe care o vor colora cu o culoare puternica (ex. rosu) iar pentru celelalte parti ale fluturasului vor folosi alte culori (ex. galben, portocaliu, violet). In incheiere fiecare copil va citi cu voce tare mesajul fluturasului sau.



11. Coloreaza-ma Rosu

Materiale: cate o foaie cu un simbol al lectiei pt. fiecare copil, creioane colorate

Scopul: sa fixeze subiectul principal al lectiei

Indicatii: Alege un simbol care se potriveste cel mai bine lectiei. Daca acesta este o cruce, imaginea va fi divizata in mai multe segmente. Segmentele crucii vor contine toate litera R asa ca vor fi colorate cu rosu si se vor diferentia de restul desenului. Pentru celelalte segmente poti folosi G (galben), V (verde), A (albastru). Alte simboluri pe care le-ai putea folosi sunt: -o coroana -o Biblie -o sabie -un toiag de pastor -o floare -un foc Simbolul ales va fi colorat intotdeauna cu rosu pentru a iesi in evidenta.



12. Felicitare

Materiale: Hartie cartonata de diferite culori, carioci, creioane colorate, foarfece, lipici

Scopul: sa-si aminteasca lectia si sa faca un gest dragut fata de cei absenti (bolnavi)

Indicatii: Anunta-i pe copii ca vor face felicitari pentru colegii lor care lipsesc. Repartizeaza copiilor numele celor absenti (nu va fi nici o problema daca un copil va primi mai multe felicitari, in cazul in care numarul absentilor este mai mic). Pe exteriorul felicitarii copiii vor desena o imagine din lectie, iar in interior vor lipi continutul lectiei, redactat din timp de tine. Daca timpul permite, pot scrie si versetul de memorat. Invatatorul va expedia felicitarile in zilele urmatoare.

13. Linia Buclucasa

Materiale: Hartie alba, creioane

Scopul: sa se gandeasca la lectie si la impactul ei in vietile lor

Indicatii: Distribuie hartia si creioanele si explica: Cand am sa pocnesc din degete veti incepe sa trasati pe foaie o linie curba (cu tot felul de bucle), iar cand am sa pocnesc din nou din degete sa va opriti. Acorda 10 secunde pentru trasarea liniei. Cere apoi copiiilor sa transforme ce au pe foaie intr-un desen ilustrand lectia sau versetul de memorat. Au voie sa adauge orice la desenul lor dar nu au voie sa stearga nimic din linia trasata la inceput.



14.Taie Cu Atentie

Materiale: o coala mare de hartie (32x40cm), marker, foarfece, un plic

Scopul: sa atraga atentia copiilor asupra versetului de memorat sau a Lectiei

Indicatii:In mijlocul foii mari se scrie titlul lectiei sau versetul de memorat, cu caractere mici. Fiecare copil, pe rand, va trebui sa taie cate o bucatica mica din hartie. Cel care va ajunge sa taie din bucata scrisa va primi o pedeapsa. Pedeapsa va fi in plic scrisa pe o bucatica de hartie. Pedeapsa poate fi una din urmatoarele: 1. Spune versetul din memorie. 2. Cum poti aplica in viata ce ai invatat in lectie 3. Spune lectia in 3 cuvinte.



15. Patrate

Materiale: foi, creioane, xerox

Scopul: sa-I ajute pe copii sa traiasca asa cum au invatat in lectie

Indicatii: Traseaza un patrat cu latura de 7 cm. Imparte acest patrat in patratele cu latura de 1 cm, atat pe orizontal cat si pe vertical. Pune in fiecare patratel cate o litera din alfabet. Include literele IISUS TE IUBESTE pe randul al treilea si al cincelea. Foloseste alte litere pentru a umple celelalte patratele. Introdu o schema pentru colorat, folosind galben pentru mesaj iar celelalte litere cu alte culori (diferite de galben).



16. Inghetata Cu Mesaj

Materiale: suc de fructe, bete de inghetata, forme de inghetata (sau paharele de Danonino) colorant alimentar, servetele.

Scopul: sa trateze copiii cu o delicatesa la sfarsitul careia vor invata o lectie.

Indicatii: Pregateste inghetata cu cateva zile inainte de intalnirea cu copiii. Cu colorant alimentar scrie un mesaj special pe batul de inghetata pe capatul care va fi acoperit de inghetata (ex. Roaga-te, Daruieste, Ajuta). Toarna sucul de fructe in formele de plastic, introdu betisoarele si pune totul la congelator. Inainte de a te apuca de treaba asigura-te ca ai posibilitateade a pastra inghetata la congelator pana cand o vei da copiilor. Imparte servetele copiilor si lasa-i sa savureze inghetata in ultimele minute inainte de incheiere

17. Alege O Litera

Materiale: tabla si creta

Scopul: sa recapituleze lectia, sa foloseasca indemanarea verbala, sa fixeze idei importante in mintea si inimile copiilor

Indicatii: In partea de sus a tablei scrie litere diferite din alfabet (cam 20-22 litere diferite). Cere unui copil sa mearga la tabla, sa aleaga o litera, sa o stearga, apoi sa o scrie in mijlocultablei si sa mai adauge litere pentru a obtine un cuvant semnificativ pentru lectie (ex. RUGACIUNE). Doar prima litera este stearsa din randul celor de mai sus. Urmatorul copil va alege o alta litera care va disparea si ea din sirul literelor. Cu cat raman mai putine litere, jocul se complica



18. Litere Fantezie

Materiale: Foi albe, creioane sau carioci

Scopul: sa intipareasca actiunea dorita in mintea copiilor chiar inainte de a parasi sala de clasa Indicatii: Alege o actiune care exemplifica cel mai bine lectia. De exemplu, daca lectia a fost despre Cain si Abel cuvantul ar putea fi dragoste, daca lectia a fost despre Hranirea celor 5000 cuvantul ar putea fi darnicie, daca lectia a fost despre tradarea lui Petru cuvantul ar putea fi incredere. Scrie prima litera a acestui cuvant, mare si caligrafic, cu carioca, pe foaie apoi vei da fiecarui copil o foaie. El va trebui sa continue cuvantul scriind literele care lipsesc, cu caractere mai mici, apoi va desena un chenar cat mai artistic. Copiii vor duce acasa foaia ca sa le aminteasca in saptamana urmatoare sa puna in practica aceasta actiune. Incheie cu rugaciune pentru aceasta.



19. Gaseste Rima

Materiale: foi, creioane, un dictionar pentru rime ar fi util

Scopul: sa accentueze scopul lectiei

Indicatii: Alege (tu sau clasa) un cuvant care descrie cel mai bine lectia. Daca acest cuvant este RUGACIUNE fiecare copil trebuie sa-l scrie pe foaia lui si sa gaseasca inca 3 cuvinte care rimeaza cu el (ex. PLECACIUNE, AMARACIUNE, MINUNE) si sa incerce sa alcatuiasca o scurta poezie cu aceste rime. Copilul care termina primul poate fi recompensat cu o acadea, un semn de carte sau o steluta



20. Ascunde-ti Comoara

Materiale: foi albe, creioane, creioane colorate

Scopul: sa-i lase pe copii sa-si foloseasca creativitatea si in acelasi timp sa-si fixeze ideea lectiei

Indicatii: Foloseste aceasta activitate daca in lectie a fost vorba despre o comoara (ceva de pret) (ex. Pacatul lui Acan, Magii, sau Hranirea celor 5000). Cere copiilor sa deseneze cu creionul pe foaie o comoara. Apoi cu creioanele colorade vor desena o imagine, ascunzand comoara. La sfarsit invatatorul va cauta comoara in fiecare imagine.

21. Arta Ecoului

Materiale: cartonase (8x12cm) pt. fiecare copil, creioane

Scopul: sa invete actiunea ce o asteapta Dumnezeu de la ei ca urmare a lectiei biblice

Indicatii: Scrie pe tabla cu litere mari un cuvant (ex. ROAGA-TE). Sub el scrie din nou acelasi cuvant dar cu litere mai mici. Daca este posibil fa acest lucru de 4 ori scriind cu litere din ce in ce mai mici. Cere copiilor sa faca acelasi lucru. Sfatuieste-i sa inceapa din partea de sus a cartonasului, altfel nu vor avea suficient spatiu pentru a scrie cuvintul de 4 ori.



22. Para Mystery

Materiale: un creion alb de ceara, cate o foaie alba si un creion rosu de ceara pentru fiecare copil Scopul: sa fixeze tema lectiei in mintea copiilor

Indicatii: Inainte de lectie scrie cu creionul alb pe fiecare foaie un cuvant sau doua din lectie (ex. LAUDA-L, CREDE, MARTURISESTE, ROAGA-TE). Imparte copiilor foile si cere-le sa le coloreze cu creioanele rosii. Mesajul ve iesi la iveala si va fi memorat.



23. Lectia Pe Sfoara

Materiale:o sfoara pentru intins rufe, clame de rufe, foi (cartonate), carioci

Scopul:sa rezume mesajul lectiei pentru a fi mai usor de retinut si de pus in practica Indicatii:Fixeaza sfoara dintr-un colt al clasei pana in celalalt. Pregadeste-ti o rezerva suficienta de clame pe masa. Cere copiilor sa te ajute in rezumarea mesajului lectiei in 5-8 cuvinte, pe care le scrii apoi cu markerul pe cartoane si le imparti in clasa. Dupa ce le vor decora frumos, vor aseza cuvintele in ordine si le vor prinde cu clame pe sfoara de rufe. Pot ramane in clasa un timp pentru a le reaminti lectia.



24. Gaseste Finalul

Materiale: foi albe, creioane sau pixuri

Scopul: sa rezume lectia si sa descopere daca copiii au inteles adevarul de baza

Indicatii: Imparte copiilor foi pe care ai scris inceputul propozitei (ex. Cu ajutorul lui Isus voi; Mi-a placut aceasta lectie pentru ca sau As vrea sa fiu ca (Iona) pentru ca). Acorda un minut, timp in care ei trebuie sa completeze propozitia cu inca 5-6 cuvinte, gasindu-i finalul. Fiecare copil va citi cu voce tare ce a scris.



25. Creioane Intepenite

Materiale: foi albe, creioane, radiere

Scopul: sa accentueze versetul biblic

Indicatii: Cere copiilor sa scrie versetul biblic pe foaie fara sa ridice creionul de pe foaie pana la sfarsit. Va fi dificil pentru ca suntem obisnuiti sa ridicam creionul de pe foaie dupa fiecare cuvant. Procedeul va fi distractiv si va fixa versetul adanc in mintea copiilor. Incurajeaza copiii sa-l puna in practica pana la urmatoarea intilnire.

26. Arta Liniilor Drepte

Materiale: foi albe, creioane, carioci

Scopul: sa reproduca lectia in imagine (invatatorul poate identifica astfel efentualele greseli) Indicatii: Da fiecarui copil o foaie alba si creioane. Cere-le sa ilustreze lectia pe care au auzit-o, folosind doar linii drepte. Fetele vor deveni patrate, casele, florile, dealurile, totul trebuie desenat doar cu linii drepte.



27. Gaseste Cuvantul Cheie

Materiale:biletele mici de hartie, creioane, un plic

Scopul:sa se gandeasca la ce a fost spus in lectie

Indicatii:: In fata copiilor, dar in asa fel incat ei sa nu poata vedea, scrie cuvantul cheie pe un biletel (ex. CREDINTA), impatura biletelul in doua si introdu-l in plic. Cere copiilor sa scrie pe biletelele lor care cred ca a fost cuvantul cheie. Dupa doua minute deschide plicul si lasa-i sa compare. Poti verifica astfel ce anume din lectie i-a impresionat si ce le-a scapat.



28. Stiri Importante

Materiale: foi albe, carioci negre sau pixuri cu tus negru

Scopul: sa invete copiii sa rezume lectia si sa-si aminteasca aspectele importante din lectie

Indicatii: Fiecare copil isi va imagina ca este contemporan cu evenimentele petrecute in lectie si in calitate de reporter la un ziar local, va scrie un articol relatand evenimentele principale. Fiecare articol trebuie sa aiba un titlu format din 3 cuvinte si 1-2 imagini de la fata locului desenate de copil.



29. Versetul Pe Dos

Materiale: fise, creioane pentru fiecare copil

Scopul: sa fixeze versetul in mintea copiilor

Indicatii:Alege un verset reprezentativ pentru lectie si scrie-l pe foaie, scriind fiecare cuvint pe dos ( ex. in loc de PASTOR vei scrie ROTSAP). Fa o copie pentru fiecare copil si acorda-le cateva minute pentru a pune versetul in ordine. La sfarsit cititi impreuna versetul cu voce tare si rugati-va ca Dumnezeu sa va ajute sa-l puneti in practica.



30. Rebus In Actiune

Materiale: fise, creioane, un model cu raspunsurile

Scopul: sa inteleaga copiii scopul cu care au studiat lectia si sa aplice cele invatate Indicatii: Gaseste cateva cuvinte ce exprima actiuni ce ar trebui sa fie insusite dupa predarea lectiei (ex. MARTURISESTE, AJUTA, IUBESTE, IMPARTE, MIJLOCESTE). Aranjeaza-le pe foaie sub forma de rebus sau de cuvinte incrucisate, completind doar prima litera. Lasa-i pe copiii sa le descopere pe celelalte.

31. Mesajul Prenumelui

Materiale: foi albe, creioane, creta si tabla

Scopul: sa evidentieze doctrina sau invatatura lectiei

Indicatii: Ajuta copiii sa-si scrie cu majuscule prenumele, vertical (literele una sub cealalta), in partea stanga a foii. Arata-le un exemplu la tabla, cu prenumele tau. Pentru fiecare litera din prenumele tau gaseste un cuvant astfel incat toate cuvintele impreuna sa formeze un mesaj. Iubeste Oricand, Ajuta Neincetat



32. Bate / Nu Bate Din Palme

Materiale: copiii si mainile lor

Scopul: sa se gandeasca si sa analizeze informatiile primite in lectie

Indicatii: Fa-ti o lista cu intrebari la care se raspunde cu DA sau NU. Daca raspunsul este DA copiii bat o data din palme, daca raspunsul este NU copiii nu bat din palme. Parcurge intrebarile de mai multe ori, din ce in ce mai repede. Amesteca-le intre ele.


33. Maini Si Picioare

Materiale: biletele cu intrebari recapitulative, un saculet

Scopul: recapitulare intr-un mod placut

Indicatii:Aseaza biletelele in saculet si cere copiilor sa se ridice in picioare si pe rand sa raspunda la cate o intrebare. Daca au raspuns bine raman asa cum sunt, la primul raspuns gresit ridica mana dreapta, la al doilea raspuns gresit ridica si mana stanga iar la al treilea raspuns gresit ridica piciorul drept


34. Saculeti Cu Obiecte

Materiale: un saculet de panza, obiecte care sa le reaminteasca copiilor lectiile anterioare

Scopul: recapitulare (persoane, locuri, lucruri)

Indicatii: Copiii vor veni pe rand, legati la ochi vor extrage din saculet un obiect si vor spune in ce lectie si in ce context a aparut el. Daca un copil nu stie sa raspunda, are dreptul sa aleaga un alt copil care sa raspunda in locul lui.


35. Saculetul Cu Boabe

Materiale: un mic saculet umplut cu boabe sau o minge de burete

Scopul: recapitularea versetelor intr-un mod placut

Indicatii: Tu incepi jocul spunand referinta unui verset si arunci saculetul unui copil care trebuie sa spuna versetul. Daca acesta stie versetul va arunca apoi saculetul unui alt copil spunand o alta referinta. Jocul se desfasoara pentru cate 6-8 versete deci este indicat sa nu se repete mai des de 2 luni, interval in care vor fi invatate versete noi.



36. Gaseste Versetul

Materiale: carton, carioci

Scopul: sa fixeze versetul in mintea copiilor

Indicatii: Scrie versetul pe bucati de carton si ascunde-le prin clasa. Spune-le copiilor sa-l caute si sa-l aseze in ordine pe tabla. Cititi-l impreuna cu voce tare


37. Melodie In Balon

Materiale: cate un balon si un biscuit pentru fiecare copil, un cantec

Scopul: destindere, relaxare

Indicatii: Explica regulile jocului: 1. Mananca un biscuit. 2. Umfla balonul. 3. Canta cantecul astfel incat sa se inteleaga cuvintele


38. Nu Te Aseza

Materiale: biletele cu intrebari recapitulative, un saculet

Scopul:recapitulare intr-un mod placut

Indicatii:Aseaza biletelele in saculet si cere copiilor sa se ridice in picioare. Pe rand vor extrage cate un biletel din saculet. Daca stiu sa raspunda vor ramane in picioare, daca nu stiu sa raspunda se vor aseza pe scaun. Ultimul care ramane in picioare este castigator.


40. Fara Cuvinte

Materiale: intrebari din lectie

Scopul: recapitulare

Indicatii: Fa o lista cu intrebari din lectie. Raspunsurile trebuie sa se poata mima fara a fi nevoie de cuvinte. Cand copiii vor raspunde la intrebari, vor trebui sa raspunda prin actiume (mima), nu prin cuvinte.


41. Cine Sunt

Materiale: foi mici (4x8cm), marker

Scopul: recapitularea personajelor intr-un mod distractiv

Indicatii: Scrie pe biletele nume ale personajelor invatate apoi lipeste-le copiilor pe spate fara ca acestia sa vada ce scrie pe biletel. Fiecare copil isi va alege un coleg pe care sa-l intrebe Cine sunt iar acesta va trebui sa mimeze personajul respectiv.










JOCURI DE TABARA

( SI NU NUMAI !)


A. JOCURI DE CUNOASTERE SI COMUNICARE


1. JOC DE CUNOASTERE: VANATOAREA


Impartiti o coala de hartie in 6 dreptunghiuri. Pe fiecare dreptunghi notati:

  1. Vorbeste fluent limba enegleza (sa demonstreze!).
  2. Are un frate.
  3. Nu a facut meditatii.
  4. Stie un banc bun (sa-l spuna!).
  5. S-a culcat dupa ora 24.
  6. Este pasionat de jocurile pe calculator (sa enumere trei jocuri).

In cel mai scurt timp, incercati sa obtineti cate o semnatura de la 6 persoane distincte ce corespund acestor caracteristici. Cine termina primul striga BINGO!



2. JOC DE CUNOASTERE: MINGEA CALATOARE


Va asezati in cerc. Invitati alaturi de voi si profesorii insotitori. Voi arunca o minge la un elev, imi voi striga numele si o caracteristica personala proprie si apoi ies din grup. La fel veti proceda si voi. Ultimul va spune o caracteristica a grupului.



3. JOC DE COMUNICARE POZITIVA: MASINA DE SPALAT


Se formeaza doua siruri de copii, fata in fata. Un voluntar/cel care ramane fara pereche sau animatorul trece printre cele doua siruri („masina de spalat”). Cand ajunge in dreptul primei perechi din sir se opreste si asteapta sa fie „spalat”: fiecare participant la joc ii pune mana pe umar si ii spune o caracteristica, o calitate personala sau o vorba buna. Cel „spalat” multumeste si trece mai departe. Atentie: se va insista de la inceput pe caracterul pozitiv al comunicarii ! Neaparat trebuie sa treaca prin „masina de spalat” copiii tristi, timizi, negativisti, pentru a le ridica moralul, pentru a le dezvolta increderea in sine sau pentru a-i determina sa gandeasca pozitiv.



4. JOC DE IDENTITATE: CINE ESTE PARTENERUL MEU?


Se grupeaza copiii in perechi si se intocmesc liste cu elemente care ajuta la identificarea partenerului: pot fi elemente concrete (fizice): vesminte, aspect fizic etc. sau abstracte: trasaturi de personalitate, muzica, alimentele, cartile preferate. Se strang listele, se extrage pe rand cate una, se citeste continutul si se recunoaste identitatea celui descris.


5. JOC DE CUNOASTERE: GHICESTE CINE SUNT!


Fiecare participant scrie pe un biletel: - culoarea parului;

- culoarea ochilor;

- sexul;

- varsta;

- localitatea de provenienta;

- un hobby

Se amesteca toate biletele intr-o sapca/punga etc, apoi animatorul sau unul dintre participanti extrage un bilet si citeste continutul acestuia. Copiii trebuie sa ghiceasca despre cine este vorba. Cel recunoscut (sau nu!) preia sarcina jocului.



JOC DE COMUNICARE: SCHIMBA LOCUL!


Copiii sunt asezati in cerc. Unul dintre ei este in mijlocul cercului si spune ceva de genul: „Cei care poarta sapca!”. Toti cei care poarta sapca schimba locul si cel care nu gaseste loc vine in mijloc si trebuie sa ofere alta sugestie: toate fetele/baietii, baietii blonzi, fetele in pantaloni, cei care au implinit ani etc. Copiii isi dau astfel seama ca, simultan, pot fi asemanatori si diferiti. Cand se rosteste un enunt care comporta un calificativ, precum: ”Cei care sunt fericiti/jucausi/cuminti”, jocul se sfarseste, intrucat este dificil sa identifici o calitate dintr-o privire.



7. JOC DE EXPRIMARE A IDENTITATII: CERCUL DE CONVERSATIE


Copiii dispusi in cerc raspund animatorului sau unui vizitator, continuand si completand enunturile date. Exemple: Ceea ce prefer eu este . ; mi-ar placea sa fiu . ; jocul meu preferat este ; cred ca numele meu semnifica . ; nu mi-ar placea sa stiu ; sunt fericit (trist) cand .. ; as vrea sa fiu mai . ; intr-o zi sper . .

Copiilor li se acorda acelasi timp pentru a da raspunsul potrivit, precum si libertatea de a nu raspunde, daca nu doresc acest lucru, „sarind” peste cei care nu vor sau nu stiu sa-si exprime optiunea.



8. JOC DE COMUNICARE SI IMAGINATIE: PRIETENUL IMAGINAR


Asezati in pozitie lejera sau intinsi pe iarba, cu ochii inchisi, copiii sunt invataati sa respire profund si apoi sa expire lent, in trei reprize, dupa care sa-si imagineze o imprejurare speciala, un loc preferat, nu conteaza unde (pe Pamant sau chiar in spatiul extraterestru), sa se reprezinte in gand, sa miroasa, sa auda si sa vada ce-i inconjoara. Copiilor li se va spune ca ajung la o casa, unde vor descoperi o piesa speciala. Pe un perete se gaseste o usa care aluneca lent in sus, descoperind mai intai picioarele, apoi fata unui prieten deosebit, pe care nu l-au intalnit inainte niciodata. Nu conteaza varsta acestui prieten. Foarte important e ca nu si-a incalcat niciodata cuvantul si atunci cand copiii au nevoie sa vorbeasca cu cineva, i se pot adresa, i se pot destainui, ii pot cere sfatul etc. Usa se inchide. Copiii formeaza un cerc si povestesc ceea ce si-au imaginat, raspund la intrebarile puse de ceilalti copii.


9. JOC DE EXPRIMARE A IDENTITATII: LINIA VIETII


Copiii sunt asezati in cerc pe scaune sau pe iarba. In mijloc se intinde un fir de lana, sfoara sau o coarda. Un voluntar porneste pe „linia vietii”, amintindu-si evenimente importante din existenta proprie, prezentandu-le in ordine cronologica sau in orice ordine doreste (in acest caz va face pasi inainte sau inapoi pe „linia vietii”), putandu-se anticipa si asupra viitorului.



10. JOC DE CUNOASTERE: AUTOPORTRETELE


Pe coli de hartie A4, copiii vor trasa silueta proprie si vor indica: numele, varsta, localitatea de provenienta, caracteristicile personale si fizice, ce-i place mai mult sa invete sau sa faca la scoala, pasiunile etc. Portretele vor fi fixate sau expuse pe perete in sala de mese sau in club, pentru a permite copiilor sa se cunoasca mai bine pe ei insisi si intre ei.



11. JOC DE EXPRIMARE A IDENTITATII: FANTANA MIRACULOASA


Cercul in care sunt asezati copiii se imagineaza ca fiind marginea unei fantani miraculoase. Fiecare copil va spune, pe rand, dorintele. Ex: Daca as putea fi o alta vietuitoare din lumea animala, as fi , pentru ca . ; daca as putea fi o pasare (o insecta, o floare, un copac, o mobila, un instrument muzical, o casa, o masina, o strada, un joc, o emisiune Tv, un film, un aliment, o culoare etc.), as fi , pentru ca .



12. JOC DE IDENTITATE: JOCUL NUMELOR


Acest joc ajuta copiii sa retina mai usor numele celorlalti sau suscita sentimente pozitive.

Varianta 1: copiii si animatorul sunt asezati in cerc. Animatorul isi spune numele „Ma numesc „ ,iar copilul din dreapta sa continua: „Ma numesc , iar tu te numesti ” si se continua pana la ultimul copil.

Varianta 2: se solicita fiecaruia sa-si atribuie o calitate alaturi de nume: „Ma numesc si stiu sa cant.”, iar copilul din dreapta spune: „Ma numesc si-mi place sa compun poezii, iar tu te numesti . si stii sa canti.”

Varianta 3: consta in exprimarea starii de spirit, a sentimentelor, alaturi de nume. „Ma nmesc si sunt fericit”.

Se poate aplica fiecare varianta fie spunandu-si fiecare numele sau si pe al vecinului din stanga sa, fie – cerinta care solicita si mai mult memoria si atentia – spunandu-si numele sau si pe ale tuturor participantilor la joc.








B. JOCURI AMUZANTE



1. DANS PRINTRE STICLE


Se aranjeaza 10 sticle intr-un rand, lasand intre ele o distanta de lungimea unei sticle. Cine poate sa parcurga randul de sticle fara sa rastoarne nici o sticla?

Cine doreste sa incerce, este lasat mai intai sa treaca printre sticle fara a fi legat la ochi. Dupa ce a facut aceasta proba, este legat la ochi. Pe furis cineva indeparteaza sticlele. Hazul va fi foarte mare, pentru ca temerarul va executa un adevarat dans, balansandu-se in toate directiile, de teama sa nu rastoarne sticlele care oricum nu mai exista. (proba se mai poate face si cu 3-4 participanti simultan)



2. TE MAI POTI RIDICA SINGUR?


Nici un copil nu va crede ca nu se mai poate ridica singur, daca ii veti spune: „Am sa te hipnotizez asa incat sa nu te mai poti ridica singur de pe scaun”.

Cel dispus sa se supuna pribei va fi trimis afara. In acest timp ceilalti copii vor fi initiati ce trebuie sa faca.

Dupa ce vine inapoi, copilul este „hipnotizat” cu un descantec improvizat. Apoi i se spune: „Crezi ca te mai poti ridica singur de pe scaun ?”

Nici nu este posibil, pentru ca in momentul in care incearca sa se ridice, toti ceilalti copii se ridica si ei, cu mare galagie de pe scaunele lor.



3. OBIECTUL INCARCAT CU ELECTRICITATE


In incapere sau pe terenul de joaca, trebuie sa fie imprastiate diferite obiecte. In timp ce unul din jucatori se afla afara, ne intelegem care dintre obiecte va fi considerat electrizant. Dupa ce revine copilul de afara, i se spune ca unul dintre obiecte este electrizant. Copilul trebuie sa descopere acel obiect.

Copilul va atinge cu mare precautie, pe rand, obiectele, dar nu se intampla nimic. In clipa in care atinge obiectul fixat de noi ca fiind incarcat cu electricitate, toti copiii incep sa tipe, asa incat cautatorul obiectului tresare asa de puternic, de parca s-ar fi electrocutat.



4. POFTA BUNA!


Se asaza pe podea ceva de mancare, un mar, o prajitura. Cine doreste sa se serveasca trebuie sa treaca o anumita proba. Anume, sa ingenuncheze punand dupa genunchi un baston. Mainile trebuie sa si le treaca pe sub baston si sa le aseze pe podea, iar cu gura va incerca sa se serveasca.

Asemanator, se poate lua si un mar frumos dintr-un castron plin cu apa tinand mainile la spate.



5. STICLA RASTURNATA


Cine poate sa rastoarne o sticla cu bere dintr-o suflare? Nimeni. Dar nimeni nu te impiedica sa asezi sub sticla o punga de hartie in care sa sufli. Vei observa ca sticla se rastoarna. Atentie, sticla sa fie bine infundata!



6. INCATUSATII


Se pun „catuse” (fireste, de sfoara!) la incheieturile mainilor a doi jucatori. Sforile se leaga in asa fel, incat sa treaca una pe sub cealalta. Legaturile sa se faca destul de largi. Cei doi trebuie sa se elibereze, fara a deznoda sfoara si fara a o rupe. Solutia este urmatoarea: unul din copii ia legatura, destul de larga, a celuilalt, apucand-o de jos si de partea din spate, si o trece prin propria-i legatura. Atentie: nu rasuciti legatura!


































C. PREZENTA DE SPIRIT SI SPIRIT DE OBSERVATIE



. JOC DE ECHIPA: CASCADA CUVINTELOR


Voi imparti grupul in doua subgrupe (sau mai multe – depinde de numarul de participanti. Atentie: maxim 7-8 membri in fiecare subgrup!). Fiecare subgrup are o coala de flip-chart.

Liderul informal al fiecarui subgrup scrie pe coala un cuvant de inceput. Restul membrilor subgrupului trece pe rand si scrie un cuvant pentru a alcatui in final o fraza. Dar inainte de a da startul la acest exercitiu, voi preciza: fraza se va referi la tabara de odihna (activa, sportiva, de creatie etc.) de la ( denumirea taberei).

Fiecare echipa va prezenta fraza si va face comentariile de rigoare!



. JOC DE ECHIPA: MASINARIA UMANA


In grupe de cate 5-6 copii, construiti o masinarie umana din piese care se misca. Cereti colegilor vostri sa ghiceasca ce masinarie ati prezentat.



3. SA COMPLETAM SCRISUL


Taiem in lung o fasie de ziar. Jucatorii primesc asemenea fasii de ziar, pentru a completa randurile cu acele cuvinte care lipsesc. Va iesi la iveala cine este serios si cine este glumet.



4. SA NE INCERCAM MEMORIA


Asezam pe o masa diferite obiecte, apoi le acoperim cu un prosop. Fiecare jucator are hartie si creion. Se ridica prosopul timp de 10-15 secunde. Jucatorii trebuie sa priveasca foarte atent obiectele, care vor fi , imediat, acoperite.

Este declarat castigator cel care poate sa noteze din memorie cele mai multe obiecte.



5. PE PIPAITE!


Vom aseza pe masa mai multe obiecte. Jucatorii vor fi legati la ochi. Pipaind obiectele, trebuie sa recunoasca si sa spuna, imediat, ce sunt.

Castiga jucatorul care recunoaste cele mai multe obiecte.



6. SA MEMORAM CUVINTELE!


Unul dintre jucatori asi pregateste o lista de cuvinte (substantive, verbe etc.), pe care le citeste, apoi, celorlalti jucatori. Citirea se face foarte repede. Jucatorii vor nota din memorie, cuvintele retinute. Este castigator cel care a notat mai multe cuvinte.


7. GHICESTE DUPA AUZ!


Intr-o sala apropiata de cea in care ne aflam, un jucator va produce diferite zgomote (va rupe hartie, va matura, va zgaria o suprafata de lemn sau de metal, va deschide robinetul de apa etc.). Ceilalti jucatori vor nota pe hartie ce au auzit.



8. PORTRETE


Un jucator, care a fost tot timpul prezent, va fi trimis afara. Cei ramasi trebuie sa-i descrie infatisarea, adica sa-i faca un portret.



9. CONCURS-DEZBATERE PE ECHIPE: BAROMETRUL (SA NE FERIM DE PERICOLE!)


Se poate desfasura ca un pretext pentru intocmirea regulamentului de tabara, iar intrebarile si modul de adresare se vor adapta fiecarei categorii de varsta.

Pe o coala de flip-chart se realizeaza urmatorul tabel:


ECHIPA





BMW

BAROMETRUL






















AUDI






















OPEL






















DACIA






















TRABANT





















PUNCTAJ FINAL






Intr-o cutie sunt bilete numerotate. Pe rand, fiecare echipa extrage un bilet si i se adreseaza o intrebare. Timpul de gandire este de 1 minut. Se alege un raportor al echipei care prezinta raspunsul. Colegii de echipa sau cei de la alte echipe pot interveni cu completari. Arbitrul acorda punctaje de la 1 la 5 fiecarei echipe, pentru fiecare raspuns. Pot primi puncte suplimentare si echipele care au intervenit in dezbatere. Punctajul poate sa scada daca:

membrii unei echipe sunt turbulenti in timpul prezentarii raspunsului altei echipe;

cei care intervin in dezbatere repeta ceea ce s-a spus deja, dand dovada de neatentie;

interventiile altor echipe contin erori.

Sunt necesari pentru punctare magneti care urca sau coboara in coloana destinata fiecarei echipe. Punctarea porneste de la „Trabant”. Numarul coloanelor din tabel va fi egal cu numarul de echipe formate.



Exemple de intrebari:

Raspunde ce i se poate intampla unui copil care:

  1. se joaca cu prastia si arunca in locuri nepermise cu pietre?
  2. se urca pe garduri sau pe stalpii de inalta tensiune?
  3. atinge comutatoarele sau prizele electrice cu mana umeda?
  4. se strecoara in canale din reteaua de canalizare?
  5. se catara in copaci, cat mai in varf?
  6. joaca fotbal cu picioarele goale?
  7. urca pe munte incaltat cu papuci sau sandale?
  8. nu isi dezinfecteaza ranile, intepaturile, zgarieturile?
  9. serveste masa cu mainile murdare si vorbeste cu mancarea in gura?
  10. se agata si se lasa tarat de vehicule sau autovehicule in miscare?
  11. se apleaca peste ferestre sau peste balustrade?
  12. se joaca cu cutitul, briceagul, chibrituri?
  13. paraseste tabara fara insotitorul/animatorul grupului?
  14. se rataceste prin padure, pentru ca a plecat fara insotitorul/animatorul grupului? etc


















D. JOCURI DE AGILITATE, VITEZA, INDEMANARE



1. TRECERE DIFICILA


Cu mana dreapta se apuca strans piciorul mesei. Aplecandu-te trebuie sa treci pe sub propria mana fara se desprinzi mana si fara sa atingi podeaua cu genunchiul.



2. CU UNDUIRI DE SARPE


Un copil va sta cu picioarele putin indepartate. Langa muchia exterioara a piciorului stang i se pune o cutie cu chibrituri. Acum, copilul trebuie sa ajunga cu mana dreapta la cutia de chibrituri ducandu-si mana inainte trecand-o in jurul piciorului stang, peste pantof, pana reuseste sa apuce cutia.



3. SA PRINDEM FLUTURELE!


Se agata, pe spatele a doi copii, cate o hartiuta colorata fiecare cu o alta culoare. Nici unul din cei doi nu stie ce culoare are hartia. Amandoi asi vor tine mainile la spate si vor incerca sa se uite peste umarul celuilalt pentru „a prinde fluturele”, adica pentru a vedea ce culoare are hartia de pe spatele celuilalt. Este bine ca partenerii sa fie de aceeasi inaltime. Este important, mai intai, sa reusesti sa vezi culoarea hartiutei adversarului, dar si sa-ti feresti propria hartiuta. Jocul se poate desfasura si sub forma de concurs intre echipe cu numar egal de participanti. Castiga echipa care a „prins cei mai multi fluturi”.



4. MASA DERANJATA


Se asaza pe masa o farfurie cu o bucata de ciocolata. Alaturi, se pune un cutit si o furculita, o sapca si o pereche de manusi. Se da cu zarul. Cel care a dat primul sase poate sa-si puna sapca si manusile si sa inceapa sa manance cu furculita si cutitul din ciocolata. Totul dureaza pana cand un alt copil a dat un sase. Zorul este mare! Imediat ce urmatorul a dat un sase, cel care se ospateaza trebuie sa-i cedeze cutitul si furculita, sapca si manusile. Nu uitati: ciocolata se mananca cu furculita si cutitul!



5. FUGA PE CARTOANE


Pista de alergare traverseaza camera. Pentru fiecare jucator sunt necesare doua coli cartonate A4. Cand cel care comanda jocul da startul, concurentii isi asaza un picior pe unul din cartoane si aranjeaza repede celalalt carton in fata primului pentru a putea aseza si al doilea picior tot pe carton. Apoi, se ridica primul carton, se asaza in fata celuilalt si astfel se continua jocul, calcand numai pe cartoane pana la atingerea tintei. Nu este permis sa se lase distanta intre cartoane, ele trebuie asezate cu marginile una langa alta. Nu este permis sa se sara sau sa se taraie cartoanele cu picioarele.

6. LUPTA PENTRU CARTOF


Se deseneaza, pe jos, cu creta, un cerc. Cei doi jucatori stau in cerc si au fiecare, intr-o mana o lingura cu un cartof, iar in cealalta o lingura goala. Fiecare incearca sa-i fure celuilalt, cu ajutorul lingurii goale, cartoful.



7. CINE RASUCESTE MAI REPEDE?


De clanta unei usi sau de mana unui copil se leaga atatea snururi de marime egala, cati jucatori participa. La capetele snururilor, jucatorii incep sa rasuceasca, fiecare cate un snur, pe cate un betigas. Cine rasuceste mai repede este declarat invingator.



8. JOCUL CU NASUL


O cutie goala de chibrituri se asaza pe nas. Ea trebuie data urmatorului jucator fara a fi luata de pe nas, fara sa o atingem cu mainile. Urmatorul jucator o primeste cu nasul. Daca sunt mai multi jucatori, se pot forma doua echipe. Daca una din cutiute cade, este permis sa fie ridicata, fara a se considera greseala.



9. JOCUL CU PAIUL


Fiecare jucator rebuie sa ia cu paiul sau o hartiuta de pe paiul celuilalt. Hartiuta va fi data jucatorului urmator. Iese invingatoare echipa la care hartiuta ajunge mai repede la ultimul jucator.





















JOCURI PENTRU DEZVOLTAREA GANDIRII



1. INITIALA UNICA


Un jucator paraseste pentru cateva minute locul desfasurarii jocului. In acest timp, cei ramasi stabilesc, de comun acord, un nume geografic – munte, rau, oras. Revenind la locul desfasurarii jocului, cel care trebuie sa ghiceasca adreseaza intrebari celorlalti copii, pentru a stabili despre ce este vorba, pana ghiceste cuvantul ales. Copiii trebuie sa raspunda la intrebari astfel incat ultimul cuvant din enunt sa contina initiala cuvantului cautat.

Exemplu: cuvantul ales este „Dunarea”

Este munte ?

Nu este munte, nici deal. ( astfel se descopera ca initiala este „d”)

Este oras ?

Nu, dar trece prin Drobeta-Turnu-Severin etc.



2. DESCOPERA SECRETUL ASCUNS IN PROPOZITII!


Un copil va trebui sa ghiceasca ce propozitie se „ascunde” in enunturile celorlalti copii. In absenta lui, se stabileste o propozitie, fiecare cuvant al ei fiind atribuit unui jucator. Ei se asaza apoi, unul langa altul, in ordinea in care apare cuvantul in propozitie.

Jucatorul care trebuie sa ghiceasca, adreseaza celorlalti intrebari. Raspunsurile trebuie sa contina cuvintele din propozitia aleasa, exact in ordinea lor fireasca.

Ex: sa presupunem ca propozitia aleasa este „Noi mergem in excursie la Bucuresti”. Intrebarile si raspunsurile ar putea fi:

Ce ai facut ieri ?

Am cunoscut trei baieti care au venit la NOI in tabara.

Ce planuri ai pentru azi ?

As vrea sa MERGEM in padure.

Cu ce iti place sa calatoresti ?

IN general, prefer autoturismul familiei etc.



3. DUPA INTREBARE SI RASPUNS


Un grup de jucatori ocupa locuri in jurul mesei. Fiecare din ei are un creion si doua bucatele de hartie. Pe o hartie se formuleaza o intrebare, iar pe cealalta se scrie un substantiv. Se amesteca toate biletele in doua boluri/sepci etc., separat intrebarile, separat substantivele. Fiecare jucator extrage, pe rand, cate un bilet din fiecare categorie si incearca sa scrie un raspuns la intrebare, folosind si substantivul ales. Maiestria consta in formularea raspunsurilor, mai ales atunci cand, aparent, substantivul nu are nici o legatura cu intrebarea pusa. Ex: intrebarea ar putea fi: „Ce-ti place sa faci in timpul liber?”, iar substantivul „ascensor”. S-ar putea formula urmatorul raspuns : „In timpul liber privesc filme documentare stiintifice in care se descrie modul de functionare al diferitelor masinarii: fax, copiator, ascensor etc.”
























Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

Copii



Copii
Povesti

Esee pe aceeasi tema


Jocul – esenta copilariei
Jocul
Jocuri active
Influentele ecranului asupra copiilor
Alimentatia diversificata a sugarului
Copilaria – varsta invatarii lumii
Aforisme
Jocuri de agilitate, viteza, indemanare
Bebelusul in primele luni de viata
Jocuri amuzante



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online documentul tau.