Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Pestera pagodelor



Pestera pagodelor


PESTERA PAGODELOR


Localizare si cai de acces. In salbaticia versantilor Muntelui Stogu-Stogsoare, pesterile, desi mici, adauga peisajului un plus de mister. De jos din vai, privirea se opreste la baza peretilor care te indeamna sa iei in piept abruptul, pentru a-i scruta adancimile.

Ogasul Ursului, o padina adanca, cu o denivelare de 300 m, are cateva mici perle de peisaj subteran. Pestera Pagodelor este una dintre acestea. Pentru a ajunge la pestera vom porni de la Cantonul Cheia, pe o poteca din malul stang al vaii, coborand lin prin padure cca 350 m, pana la intalnirea, intr-un decor haotic, de mari blocuri prabusite si "rauri de pietre", a Ogasului Ursului, in versantul opus, vizavi de ogas, zarim stanca semeata a Santinelii Cheilor, dominata de uriasul perete al Claii Strambe. Dupa un urcus abrupt de 150 m peste acest tobogan de grohotis, zarim in peretele drept al ogasului intrarea suspendata deasupra unei mici saritori.



Date istorice. Pestera Pagodelor a fost explorata si cartata de speologii valceni al Cercului speologic "Niphargus" in 1976 si comunicata in 1980 de G. Procopie, N. Naulea si St. Carstom.

Descriere. Intrarea este dubla si se prezinta sub forma unei diaclaze, penetrabila pe o sectiune de 1x1 m. Dupa o scurta panta descendenta, urmeaza o galerie joasa de 18 m, pana la o stramtoare in roca ce triaza in mod drastic gabaritul vizitatorilor. Dupa Stramtoarea Nasturilor Pierduti galeria devine continua pe aceeasi directie, dar cu dimensiuni mai generoase : l-3 m latime si 2-3 m inaltime, pe inca 100 m lungime.

Pestera este suborizontala, avand o denivelare de 10 m pe toata lungimea. Doua aspecte retin in mod special atentia in aceasta cavitate: bogatia speleotemelor si prezenta unui depozit de argila de un tip deosebit.


Pe aceasta portiune galeria prezinta numeroase semne ale actiunii de eroziune si coroziune ale apei asupra calcarului : pilieri, septe, niveluri de eroziune, nise de dizolvare. Pe podea se afla pietris si nisip, iar concretiunile lipsesc.

Inainte de a atinge galeria activa, avem posibilitatea de a vizita in intregime portiunea fosila a pesterii, formata din mai multe coridoare, care nu contin insa elemente spectaculoase.

In continuare vom cobori condusi de micul parau subteran pana la sifonul terminal, pe o galerie salbatica, taiata intr-un calcar negru, intens corodat, cu cateva zone de ingustare. Apa ce se pierde in sifon strabate la suprafata dupa cateva sute de metri intr-un izvor la marginea luncii.

Revenind la punctul de plecare de pe galeria activa, urcam de data aceasta pe parau, depasim o stramtoare si apoi, pe o panta de pietris instabil, ajungem la baza unei cascade inalta de peste 10 m, locul cel mai frumos al pesterii si obstacolul cel mai greu de depasit. Cei ce se incumeta totusi sa urce direct prin stropii cascadei (fapt realizabil numai de catre persoane foarte antrenate si in perioade secetoase), vor intalni mai sus o zona larga, cu numeroase blocuri printre care, cu pretul unor serioase eforturi si al catorva nasturi, se poate iesi din nou la lumina dire

Speleotemele formeaza ansambluri elegante, desi modeste ca dimensiuni; stalactite conice si stalagmite fistulare, fragile si policrome, ne obliga sa aplecam mereu capul pentru a nu le rupe. Pe podea zarim cateva stalagmite "gulerate", adica stalagmite care au avut candva baza inundata, iar la nivelul apei s-a depus pe ele un brau de calcit. Cele mai frumoase sunt, desigur, "pagodele", stalagmite conice ce ne sugereaza liniile unei arhitecturi asiatice si care au dat denumirea pesterii.

Depozitul de argila este partial litificat, intarit, fiind pe alocuri acoperit cu o glazura calcica stralucitoare, depusa pe marginile crapaturilor de la ultima uscare a materialului. Aceasta argila, deosebit de fina, provine dintr-o perioada in care infiltratiile din pestera alimentau un mic lac, ale carui ape s-au pierdut apoi prin fisurile calcarului. Martorii acestei oglinzi disparute sunt si nivelurile de depunere a calcitului, care incing ca niste braie peretii.

Cu luarea tuturor precautiunilor in lucru pentru crutarea pesterii, se pot face cateva fotografii frumoase. Trepiedul nu este necesar, deoarece subiectele sunt in general detalii.

Conditii de vizitare. Pentru vizitare, care dureaza maximum o ora, este necesara doar o salopeta, sursa obisnuita de lumina si o cura de slabire. Grupul nu trebuie sa depaseasca 2-3 persoane, din cauza spatiilor mici si a formatiunilor fragile.

Bibliografie. Inedita.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright