Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Gaura turcului



Gaura turcului


GAURA TURCULUI


Sinonimii. Gaura Mare, Pestera Sudol sau Sodol, Pestera Cuptoare, in unele lucrari apare si sub denumirea de: Pestera Sohodol. Pestera Sudol I, Pestera Izvorului de la Sohodolul Recitei.

Localizare si cai de acces. La sud de Resita se intind Munceii Domanului - partea cea mai nordica a Muntilor Aninei - in care exista cavitati, unele fiind destul de mari si impodobite cu formatiuni variate si interesante. Asa este Pestera Starnic (700 m), din pacate inaccesibila de cand, cu ani in urma, intrarea a fost astupata de un drum construit pentru o cariera de calcar. Gaura Turcului (438 m) pe care o descriem in continuare; Avenul din Poiana Gropii (-235 m) care pana in 1974 a detinut recordul de adancime pe tara. Urcand de la Cantonul Minda (situat la 5 km sud de centrul Resitei) pe drumul Stegului (spre Anina), dupa vreo 3 km dam intr-un luminis care permite o vedere de ansamblu asupra Vaii Baciului dominata la est de abruptul Dealului Carsiei. Versantul drept este acoperit de tufe dese de liliac si de faget mascand guri de pesteri. Coborand in fundul Vaii Baciului in dreptul confluentei acesteia cu Valea Sodolului, ajungem la niste salase. De departe se zareste intrarea inalta si oblica, cu urme de ziduri medievale a Gaurii Turcului. Ea e situata la 500 m altitudine in baza versantului vestic, abrupt, al Dealului Carsiei, pe malul drept al paraului Sodolu Mare, la 100 m distanta deasupra izvorului carstic Dragoina (fig. 35). Daca de la confluenta amintita urmam drumul de caruta in jos pe valea Raului Mare (rezultata din unirea Vailor Baciului si Sodolului) inchidem circuitul la Cantonul Minda. Pe traseul propus nu exista marcaje. Revenind la Resita ne putem caza la hotelul "Semenic" aflat in centrul orasului, pe malul Barzave in apropiere se afla gara si autogara.



Date istorice. Prima descriere, succinta, apare in Seria "Biospeologica" (R. Jeannel, 1929). In perioada 1961-1963 este cartata si studiata complex (L. Botosaneanu, A. Negrea si St. Negrea, 1967), iar intre 1963-1970 face obiectul unor cercetari de ecologie cavernicola (A. Negrea si St. Negrea, 1971 ; St. Negrea si A. Negrea, 1968, 1972, 1977).

Descriere. Pestera este alcatuita dintr-un sistem labirintiform de galerii, sali si puturi totalizand 438 m pe o denivelare de 22 m. Lumina patrunde difuz pana la 24 m. Din Galeria Principala se desface la stanga Diaclaza Oblica iar la dreapta Galeria Ascunsa, mai greu accesibila. Partea profunda a pesterii este alcatuita din Galeria Descendenta, cam dificil de parcurs pana la lacul-sifon din capatul sud-vestic. La intalnirea dintre Galeria Principala si Galeria Descendenta se afla Sala cu Blocuri Prabusite. Din aceasta sala se desface un culoar cu horn care ne urca in Sala Superioara, precum si un put de 13 m care ne coboara in Sala Inferioara. In timpul ploilor abundente Galeria Descendenta si ramura sa estica (care se termina printr-un sifon) sunt in buna parte inundate, putandu-se inainta pana la sifoanele temporare (v. fig. 34). De altfel aceasta galerie subfolosita are puternice urme de eroziune si coroziune a apei (hieroglife, lame ascutite, polite de silex etc.). La inceputul Galeriei Principale (care este fosila) exista doar hieroglife si marmite. Probabil ca apa care se pierde prin ponorul Dragoina din Poiana Bichii a contribuit la formarea pesterii, intr-o faza mai veche din evolutia sa, Galeria Principala era drenata de un curs de apa subteran care iesea prin actuala deschidere prevazuta cu urme de ziduri. Ulterior, o data cu adancirea pesterii, apa si-a modificat cursul, drenand Galeria Descendenta intre cele doua lacuri-sifon si, iesind la exterior prin izvorul Dragoina. In faza actuala apa este drenata prin galeriile unui sistem inferior, activ, inaccesibil omului; numai la viituri puternice mai este folosit partial sistemul subfosil (Galeria Descendenta). Galeriile nu-s bogate in speleoteme. Pe alocurea exista totusi concretiuni de calcit care ne incanta privirea: stalactite, scurgeri parietale, crusta stalagmitica cu gururi si stalagmite. Pestera prezinta un interes deosebit pentru unele vietuitoare marunte de pe podea (o specie de miriapod si alta de gandac care traiesc numai in cateva pesteri banatene), precum si pentru doua specii de crustacei subterani minusculi ce populeaza bazinasele cu apa din Galeria Descendenta.


Conditii de vizitare. Nu exista amenajari turistice. Pentru a parcurge toate galeriile e nevoie de lampa, casca de protectie, salopeta si cizme de cauciuc ; pentru put (recomandat numai speologilor amatori) mai trebuie o scara speologica de 13 m si coarda de asigurare. Se recomanda vizitarea in lunile cu putine precipitatii. Timp necesar (exclusiv putul) : l ora.

Bibliografie. R. Jeannel (1929), L. Botosaneanu, A. Negrea si St. Negrea (1967), L. Botosa-neanu (1971), A. Negrea si St. Negrea (1971), St. Negrea si A. Negrea (1968, 1972, 1977), M. Bleahu, V. Decu, St. Negrea, C. Piesa, I. Povara si I. Vieh-mann (1976).




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright