Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Ecologie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie » ecologie
Poluarea apei



Poluarea apei


Poluarea apei


Calitatea apei influenteaza nu numai ecosistemul acvatic, dar si calitatea celorlalti factori de mediu(sol, vegetatie). Astfel studii recente efectuate de US Environmental Protection Agency au stabilit tulburari ale sistemului endocrin la anumiti pesti, stridii, aligatori, broaste prin compusi chimici, care polueaza habitatul lor acvatic.Aceste modificari endocrine sunt incriminate si asupra organismului uman, reprezentand obiectul unor studii actuale si de perspectiva. Protectia mediului in general si a apei in special reprezinta preocupari si actiuni in cadrul politicilor in toate tarile fiind inclus in programe de educatie a populatiei in acest sens.



Prin poluare se intelege modificarea compozitiei naturale a apei care limiteaza folosinta ei, modifica ecosistemele acvatice si altereaza starea de sanatate a consumatorilor. In cele mai multe tari principalele surse de poluare sunt reprezentate de efluentii industriali,  apele reziduale menajere, apele reziduale din agricultura.

In unele tari industria miniera si petroliera reprezinta surse majore de poluare inclusiv la noi in tara. Agricultura in S.U.A. este principala sursa de poluare pentru 64% din cursurile de apa si 57% din lacuri.


Se estimeaza in general pentru o localitate in functie de numarul de locuitori, gradul de dezvoltare industriala sau agricola un consum intre 100-500 m3 apa pe zi si locuitor.

Consumul specific de apa, reprezinta cantitatea totala de apa furnizata unei localitati impartita la numarul de locuitori si se exprima in m3 pe 24 ore. Exprima gradul de dezvoltare si standardul de viata; astfel in tari foarte dezvoltate consumul este de 500 m3  pe persoana, cateva inregistreaza 1000 m3, iar in SUA peste 2000 m3.

Cateva  tari in curs de dezvoltare au contradictoriu un consum foarte mare de apa (Argentin

Se observa de asemenea o crestere a nutrientilor (nitrati si fosfati) adusi de apele pluviale si menajere, contribuind la eutrofizarea amenajarilor de apa. Acesti nutrienti se infiltreaza in zonele cu agricultura intensa si precipitatii mari, in apa freatica. Eutrofizarea apare in apele cu viteza mica de curgere si in special in apele statatoare, in ultimul timp fenomenul fiind prezent si in Marea Neagra. Cresterea concentratiei acestor elemente favorizeaza dezvoltarea in exces a algelor, determinand un consum mare de oxigen, care limiteaza procesul de autoepurare si modifica proprietatile organoleptice ale apei.

Aceste surse (exceptand apele pluviale) sunt permanente, punctiforme (point-sources), bine cunoscute si sunt supuse unor procedee de epurare inainte de deversare. De aceea, impactul lor asupra mediului si sanatatii este mai redus si pot fii supravegheate. Exista insa si surse de poluare accidentala a apei (nepunctiforme) prin depozitarea necontrolata a deseurilor solide care nefiind cunoscute nu pot fii supravegheate si neutralizate, reprezentand un risc major asupra mediului si sanatatii. La noi in tara se considera ca doar 35% din sursele de poluare sunt punctiforme (organizate) si 65% sunt cele nepunctiforme.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright