Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Demografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie » demografie
Migratia populatiei



Migratia populatiei


MIGRATIA POPULATIEI


Miscarea totala a unei populatii se compune din miscarea naturala si miscarea migratorie. Populatia unei tari sau a unei unitati administrativ teritoriale isi modifica numarul nu numai ca urmare a nasterilor si deceselor, ci si in urma imigrarilor si emigrarilor. Fiind parte a miscarii totale a unei populatii, migratia intereseaza nu numai demografia, ci si sociologia, care studiaza fenomenele de adaptare sau aculturatie a persoanelor migrante, influenta migratiei asupra structurii populatiei, a institutiilor sociale etc.

Migratia reprezinta forma principala a mobilitatii geografice a populatiei, constand din schimbarea definitiva a domiciliului stabil. Legat de acesta, avem localitatea de origine (de plecare), respectiv localitatea de destinatie (de sosire). Se apreciaza ca exista factori de „atractie” care determina asezarea migrantilor intr-o localitate sau regiune: disponibilitatea unor locuri de munca in primul rand, facilitati pentru un venit mai mare, conditii favorabile de a obtine o educatie, motive confesionale, razboi, terorism etc.

In miscarea migratorie pot exista factori de interventie intre punctul de origine si cel al destinatiei cum ar fi: obstacole, facilitati (a autoritatilor cu deosebire). Migratia poate fi externa si interna, dupa cum localitatea de destinatie se afla pe un alt teritoriu, stat decat localitatea de origine, respectiv localitatea de destinatie se afla pe acelasi teritoriu, in acelasi stat cu localitatea de origine. Putem avea imigratie, cand migratia este privita din punctul de vedere al localitatii de destinatie (persoanele imigrante) si emigrare cand migratia este privita din punctul de vedere al localitatii de plecare (persoane emigrante).

Migratia poate fi voluntara sau dirijata de stat. Migratia dirijata de stat a unor grupuri etnice sau sociale se numeste colonizare.

La sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul veacului al XVIII-lea in sudul Banatului s-au stabilit numeroase familii de sarbi, plecate din cauza confruntarilor militare din Balcani. In aceeasi perioada, in Banat s-au asezat numeroase familii romanesti din Oltenia. In total, cercetatorii au identificat 22 de localitati banatene populate cu romani originari din Oltenia. De altfel veacul al XVIII-lea se caracterizeaza printr-o intensa miscare demografica dintr-o parte in alta a provinciilor romanesti. In Banat, in secolul al XVIII-lea, pentru a stimula industria extractiva, Habsburgii au recurs la colonizarea de populatie germana (svabii).



Dupa 1775, in nordul Bucovinei anexata de Imperiul Austriac, Curtea de la Viena a colonizat populatie ruteana (ucraineana), inzestrata cu o serie de privilegii. In Basarabia anexata de Rusia tarista in 1812, Curtea de la Sankt Petersburg a dirijat, timp de mai multe decenii, a politica de colonizare a populatiei rusesti, mai ales in mediul urban.

Un fenomen specific sec. XX este migratia populatiei din mediul rural spre orase. Exodul populatiei rurale spre mediul urban a fost determinat de conditii economice, deoarece orasul, prin fabricile, uzinele sale, oferea multiple posibilitati de angajare si conditii decente de viata, precum si numeroase posibilitati de petrecere a timpului liber (de distractie). Fenomenul migratiei populatiei spre orase a fost caracteristic si Romaniei in perioada regimului comunist, cand in foarte multe localitati rurale au plecat aproape toti tinerii, ramanand in mediul rural doar populatia de varsta a treia. In SUA si in statele din Europa Occidentala, actualmente majoritatea populatiei (intre 50-80%) traieste in mediul urban, uneori in metropole de 10-20 milioane de locuitori.

Din Romania, dupa Revolutia din Decembrie 1989, datorita dificultatilor economice generate de tranzitia la economia de piata, sute de mii de locuitori, au emigrat temporar sau definitiv in SUA, Canada, Australia sau in state din Occident (Spania, Franta, Marea Britanie, Italia, Germania), in cautarea unui loc de munca bine platit si in speranta unui trai mai bun. Atat timp cat va exista un decalaj economic intre tara noastra si tarile dezvoltate, propensiunea spre emigrare nu se va diminua.

De altfel, migratia fortei de munca din tarile mai sarace ale lumii spre statele puternic industrializate si dezvoltate este un fenomen de amploare, care va continua si in deceniile urmatoare. Aceasta, deoarece in anumite domenii ale economiei (informatica, constructii) exista o cerere foarte mare pe piata fortei de munca de pe mapamond.


Populatia Bulgariei scade cel mai rapid dintre toate tarile europene. Depopularea tarii, din cauza numarului mare de bulgari care pleaca sa munceasca in strainatate si a ratei scazute a natalitatii, constituie un motiv de ingrijorare pentru autoritatile de la Sofia.

Migratia totala (bruta) reprezinta totalitatea intrarilor si iesirilor din cadrul migratiei, raportata la o tara, unitate teritorial administrativa, localitate etc, adica suma persoanelor imigrante si emigrante. Se calculeaza dupa urmatoarea formula:


Mb = I + E


unde:

Mb este migratia totala bruta;

I – numarul persoanelor imigrante, in cursul unui an;

E – numarul persoanelor emigrante, in cursul unui an;  


Rata sau indicele de emigrare reprezinta un indicator demografic care masoara intensitatea emigrarii. Se calculeaza dupa formula:





unde: me – este rata de emigrare;

E – numarul persoanelor emigrate in cursul perioadei;

P – numarul mediu al populatiei.


Rata (indicele) de imigrare este un indicator demografic care masoara intensitatea imigrarii. Se calculeaza dupa formula:





Unde:  mi – rata de imigrare;

I – numarul persoanelor imigrate in cursul unei anumite perioade, de obicei un an;

P – numarul mediu al  populatiei.


Rata sau indicele migratiei nete este un indicator demografic care masoara intensitatea migratiei nete, calculandu-se dupa formula:






unde mn – Indicele migratiei nete

I – numarul persoanelor imigrate in cursul unei anumite perioade, de obicei un an;

E – numarul persoanelor emigrate in cursul unei anumite perioade, de obicei un an;

P – numarul mediu al populatiei.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright