Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Fizica


Qdidactic » didactica & scoala » fizica
Balante



Balante


Balante



Balantele sunt niste dispozitive care servesc la determinarea greutatii s-au a masei corpurilor prin compararea cu greutatea masei corpurilor.

Balantele analitice sunt niste instrumente care sunt utilizate in laboratoare, in activitatile didactice si de cercetare; ele se impart in doua mari categorii si anume : manuale si automate.

Balantele analitice manuale sunt constituite dintr-o parghie cu punctul de sprijin la mijloc. La capatul parghiei atarna cate un taler, iar echilibrul este indicat de un ac fixat de parghie, ac ce se misca in fata unei scari gradate.

Pe baza acestui principiu de determinare a greutatii masei corpurilor se poate determina practic cantarirea unui anumit corp la balanta, astfel incat corpul de cantarit trebuie pus intr-unul din talere, iar cu ajutor greutatilor trebuie sa se efectueze echilibrul dintre cele doua.






Balantele analitice automate sunt niste instrumente electronice, de mare precizie, iar pentru realizarea unor masuratori corecte trebuie sa se tina seama de : sa nu se amplaseze balanta intr-un curent de aer; sa nu se amplaseze balanta analitica langa surse de caldura sau direct la soare; sa nu se amplaseze balanta intr-o incapere cu umiditate ridicata; baza balantei trebuie sa fie stabila, sa nu fie supusa vibratiilor; baza balantei trebuie sa fie perfect orizontala, astfel incat bula de aer sa fie in centrul cercului marcat, in caz contrar trebuie reglata orizontalitatea.

Balanta analitica automata cuprinde urmatoarele componente:



1 - tasta ON/OFF

2 - tasta T (tare)

3 - citire digitala a greutatii cu detector de stabilitate

4 - tasta MODE

5 - nivel de control al orizontalitatii

6 - taler de cantarire

7 - suruburi de cantarire a orizontalitatii



Principiul de functionare al balantei se realizeaza astfel : dupa cuplarea la circuitul electric prin cablul din spate, printr-o apasare scurta a tastei ON/OFF se porneste balanta. Se asteapta pana aparatul se stabilizeaza si se apasa tasta TARE dupa care pe aparat apare valoarea de 0,0000 g.


In acest moment putem incepe operatia propriu-zisa de cantarire, astfel se deschide fereastra laterala si se aseaza pe talerul de aluminiu obiectul a carei masa vrem s-o aflam.

Inchidem fereastra pentru a evita influentarea de catre curentii de aer a valorii masurate si asteptam ca pe ecran sa se stabilizeze valoarea ce reprezinta masa.

In cazul in care trebuie sa se cantareasca substante solide trebuie sa se aseze mai intai pe taler o sticla de ceas dupa care se apasa tasta TARE, pentru tararea aparatului si se asteapta stabilizarea balantei si aparitie valorii de 0,0000 g. Apoi se pune pe sticla de ceas substanta pe care vrem sa o cantarim si se asteapta stabilizarea valorii de pe ecran.

Dupa terminarea masuratorilor se inchide aparatul din aceeasi tasta ON/OFF, dupa care urmeaza decuplarea de la reteaua de alimentare cu energie electrica.

Balantele romane sunt mijloace de cantarit care au o singura parghie cu brate inegale. Pe bratul scurt se suspenda corpul de cantarit, iar bratul lung are o scara gradata in unitati de masa pe care se deplaseaza o greutate fixa s-au romana pana la obtinerea echilibrului; cu ajutorul scarii gradete se citesc diferite valori ale maselor cantarite.

Balantele romane pot fi de doua tipuri si anume : simple si duble. Cele simple au un singur cutit de sarcina, pe care se sprijina talerul s-au direct sarcina prin intermediul unei paftale de sarcina prevazute cu un carlig, astfel incat sustinerea balantei sa se realizeze printr-o pafta de sustinere pe care se afla pernita de sustinere pe care se reazama parghia. Paftaua de sarcina este prevazuta cu un carlig de sustinere.

Balantele romane duble au pe bratul scurt al parghiei doua cutite de sarcina, la distante diferite fata de cutitul de sprijin, permitand doua pozitii de incarcare si anume pe usor si pe greu, astfel pot fi utilizate atat sarcini minime cat si sarcini oarecare.

Verificarea balantelor romane, simple si duble se face utilizand greutati etalon.




Basculele zecimale sunt instrumente de cantarit cu mai multe parghii inegale. Ele sunt folosite la cantarirea maselor de ordinul sutelor de kilograme. Cantarirea se face la un raport intre greutatile asezate pe platan si masa de cantarit egal cu 1/10. Basculele zecimale sunt construite pentru sarcini maxime de 50, 100, 200 si 500 kilograme. La basculele zecimale se verifica sensibilitatea, justetea la sarcina maxima si comportarea la suprasarcina. Sensibilitatea se verifica asezand pe platforma greutati egale cu eroarea tolerata; in aceasta situatie, aratatorul mobil trebuie sa se deplaseze cu cel mult 3 milimetri de cel fix. Justetea se verifica incarcand bascula cu sarcina maxima. Pentru verificarea la suprasarcina, se incarca platforma basculei cu o sarcina cu 30% mai mare decat sarcina maxima. Dupa ce bascula a stat aproximativ 30 minute in suprasarcina, se verifica integritatea pernitelor.




Bibliografie



N. Ilioiu, Gh. Ivanovici - Memorator de metrologie, Editura Tehnica Bucuresti, Anul 1966

De pe Internet - adresa www.google.ro/images



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright