Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Chimie


Qdidactic » didactica & scoala » chimie
Detergentii



Detergentii


Detergentii

Prin agenti detergenti se inteleg substantele care contin in molecula o grupare polara hidrofila si o grupare nepolara hidrofoba care, datorita acestei structuri, au proprietatea de a cobora tensiunea superficiala a apei, fiind agenti de udare, emulgatori si dispersanti valorosi. Detergentii pot fi grupati dupa structura lor astfel:
- agenti anionici activi, in structura carora intra ca grupare polara hidrofila cu sarcina negativa ionul carboxilat sau ionul sulfonat, iar gruparea hidrofoba este un lant hidrocarbonat cu peste opt atomi de carbon; in aceasta grupa sunt cuprinse sapunurile obisnuite;
- agenti cationici activi, in care gruparea polara hidrofila are sarcina pozitiva, fiind un ion de amoniu cuaternar, iar gruparea hidrofoba este un lant polimetilenic;
- agenti neionici, la care gruparea polara este neionizabila si este reprezentata de mai multi atomi de oxigen sub forma de grupare eter si o grupare hidroxil alcoolic terminala.
Dintre aceste trei grupe de compusi, au actiune antiseptica si sunt folositi in acest scop numai agentii cationici activi, ceilalti avand o actiune slaba si limitata numai la bacteriile Gram pozitive.
Agentii cationici, a caror cercetare a fost initiata de Domagk in anul 1935, sunt denumiti si sapunuri inverse pentru ca, asa cum s-a aratat, gruparea polara hidrofila la sapunul obisnuit are sarcina negativa, in timp ce la sapunul invers are sarcina pozitiva. Agentii cationici activi au actiune bacteriostatica si bactericida puternica atat asupra germenilor Gram-pozitivi, cat si asupra celor Gramm negativi, fiind in acelasi timp lipsiti de toxicitate fata de organismele superioare.
Mecanismul de actiune este putin cunoscut. Fiind agenti tensioactivi este posibil ca ei sa actioneze asupra membranei microorgansimelor, impiedicand o serie de procese metabolice care au loc la suprafata membranei. De asemenea, s-a dovedit ca agentii cationici activi denatureaza proteinele prin legarea cationului de centrele cu sarcini negative ale acestora. Este posibil ca in acelasi fel sa se produca si o inactivare a enzimelor prin blocarea centrilor activi ai acestora de catre ionul pozitiv al sarii cuaternare de amoniu.
Actiunea antiseptica a compusilor cuaternari de amoniu este maxima atunci cand unul dintre substituentii la atomul de azot este radicalul benzil, iar altul este un radical alifatic cu catena continand 8 - 18 atomi de carbon.
1. Sapunurile sunt saruri de sodiu sau de potasiu ale acizilor grasi superiori. Se prepara din uleiuri si grasimi (esteri ai glicerinei) cu hidroxizi la peste 1000 C. Daca se foloseste hidroxidul de sodiu, se obtin sapunuri tari, iar daca se utilizeaza hidroxidul de potasiu se prepara sapunuri moi. Daca hidroxidul se gaseste in exces atunci sapunurile respective sunt alcaline, iar daca grasimile sunt in exces, sapunurile sunt neutre si grase.
Sapunurile sunt de fapt detergenti anionici, care cu apa si alcoolul dau solutii coloidale. Prin disociere, apar radicalii liposolubili anionici - R-COO - si cationi hidrosolubili - Na+ sau K+. Sapunul se dispune intre faze: radicalul carboxilic fiind hidrofil ramane in apa, iar cel metilenic lipofil trece in grasime: deci, odata cu indepartarea apei, se indeparteaza si grasimea (murdariile) datorita tocmai sapunului situat intermediar.
Deoarece scad tensiunea superficiala, sapunurile determina spumificarea si emulsionarea (actiune detergenta sau detersiva), fenomenul concurand la indepartarea murdariilor si microbilor.
Actiunea antiseptica si chiar dezinfectanta se datoreaza cationilor care produc efecte ca si hidroxizii de baza. Desigur insa ca efectul bacteriostatic sau bactericid mai este dat si de compozitia sapunului, de concentratie, de temperatura, de cantitatea substantelor organice, de felul germenilor, etc.



Prezinta interes sapunul medicinal, o pulbere alba, unsuroasa, care mai contine diverse alte dezinfectante, spre exemplu gudron vegetal 5 %, fenol 2 - 5 %, ihtiol 5 - 10 %, sulf 5 - 10 %, acid boric 5 - 10 %, etc.; sunt sapunuri tari; sapunul moale de potasiu care se prepara din ulei de in, cu hidroxid de potasiu si adaos de alcool la inceputul saponificarii, este o masa moale, galben-bruna, solubila in apa rece 1/2 cu care spumifica la agitare, cu actiune detergenta, antiseptica, dezinfectanta, iritanta, favorizatoare a permeabilitatii epidermei si a chitinei insectelor parazite (bun adjuvant la prepararea linimentelor si unguentelor antiscabioase); acest sapun este foarte bun pentru spalarea mainilor personalului veterinar, dar se subliniaza ca, daca este prea des folosit, se poate produce iritarea pielii.
Administrate per os, solutiile apoase sunt folosite ca antidoturi in intoxicatiile cu fenoli, in doze de 25 - 50 g la cabaline, 10 - 15 g la rumegatoare mici si 0,1 - 1,5 g la caini.
2. Detergenti cationici sintetici au anumite avantaje fata de sapunuri: se prepara sintetic, spumifica si cu apele dure, nu au actiune alcalina; au actiune degresanta si prin aceasta actiune bactericida mai intensa decat sapunurile.
Actiunea bactericida este datorata denaturarii proteinelor microbiene si citolizei.


Preparate comerciale
. Bromocet - este o solutie hidro-glicero-alcoolica 20 % de bromura de cetilpiridina. Poseda actiune antimicrobiana, antimicotica si detergenta. Se utilizeaza pentru antisepsia mainilor si spalarea ugerului sub forma de solutie 1 %o. Ca dezinfectant pentru aparatul de muls, pentru instrumentar, suprafete faiantate, se utilizeaza solutia 1 %o. In tricofitie se utilizeaza solutia de concentratie 1 % si 5 %.
. Clorodin - solutie dezinfectanta, contine 10 % clorura de cetilpiridina in vehicul hidroalcoolic, cu puternica actiune bactericida fata de germenii Gram pozitivi, Gram negativi, dermatofiti si fungi si care se utilizeaza pentru dezinfectia parului, pielii, plagilor, instrumentarului, spatiilor precum si in dermatite bacteriene.
. Clorodin U este un unguent ce contine clorura de cetilpiridina si clorhexidina si care se utilizeaza in prevenirea inflamatiilor ugerului si in tratamentul infectiilor pirogene produse de Gram pozitivi si Gram negativi. Unguentul se aplica dupa muls si se maseaza bine pentru a favoriza patrunderea prin epiderm.
. Longlife 250 S (Anglia) - contine dodecyl benzen si doi acizi (sulfonic si lactic). Este activ fata de bacterii, micoplasme, ciuperci, virusuri, bacilul tuberculozei. Se foloseste in dilutii de 1 l la 200 l apa.
. Longlife 250 S (Germania) contine acid dodecyl-benzensulfonic, acid lactic, xilenol, acizi gudronici. Are efect bactericid si virulicid si se foloseste pentru dezinfectia adaposturilor, echipamentelor tehnologice la animale si pasari.
. Dezinfectant cationic (Benzalconiu, Zefirol) se prezinta sub forma de solutie apoasa 40 %. Se utilizeaza in concentratie de 2,5 % pentru dezinfectia suprafetelor netede si in industria farmaceutica. Nu se aplica pe piele.
3. Detergentii sintetici amfolitici. Se cunosc sub denumirea de Tego. Sunt substante semisolide, onctuoase, solubile in apa. In solutie apoasa 1 % poseda efecte bactericide pentru 1 - 5 minute asupra majoritatii germenilor. Actioneaza si fungicid si virulicid. Se utilizeaza ca antiseptici in plagile infectate sub forma de comprese, bai calde de 10 - 15 minute si ca dezinfectant pentru instrumente, lenjerie.
4. Detergentii sintetici neionici sunt compusi care contin o grupare polara neionica formata din mai multi atomi de oxigen eterici si o grupare OH alcoolica marginala. Nefiind incarcati electric, detergentii sintetici neionici actioneaza independent de pH sau de prezenta diferitilor ioni
Se folosesc ca agenti emulgatori, solubilizanti si stabilizatori, numindu-se si TWEEN-uri.
De exemplu TWEEN 80 (reactiv oficinal), care chimic este polietilen oxid sorbitan monooleat, se recomanda ca emulgator, solubilizant si dispersant pentru unele medicamente ca fenobarbitalul, mentolul, etc.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright