Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate dezvoltareEu merg incet, dar nu merg niciodata innapoi - Abraham Lincoln





Confectii Diverse Film televiziune Fotografie Pescuit


Pescuit


Qdidactic » dezvoltare & ... » pescuit
Despre boilies



Despre boilies


despre boilies


Este clar cea mai selectiva momeala pentru exemplare mari, este cea mai mare inventie pentru pescuitul crapului mare. Dovada este ca cei mai mari crapi s-au prins cu aceasta momeala, sincer eu am fost destul de sceptic pana am prins prima data cu boilisuri apoi am devenit un mare fan al acestei momeli. Proba de foc a fost data in delta cand dupa 3 zile de momit eu si sotia prindeam numai crapi peste 3 kg si aveam o frecventa de 15-20 de bucati/zi cu greutati intre 3 si 8 kg, pe cand ceilalti de prin apropiere, care nadeau cu mamaliga si porumb si pescuiau cu mamaliga si rame aveau 20-30 de capturi/zi cu o medie de max 1 kg, cei mai multi erau ciortani de 1-1,5 kg.

Nu va asteptati sa prindeti cu boilie din prima in locuri in care nu s-a pescuit cu asa ceva. Multi pescari cumpara boilisuri la bucata, am rams masca la vederea acestui sistem de vanzare chiar si in magazine cu pretentii. Nu aveti ce face cu 5-10-15 boilisuri, crapul trebuie educat, trebuie invatat.



Daca sunteti un pescar de peste mare atunci trebuie neaparat sa incercati aceasta momeala, stiu ca ia timp, stiu ca necesita munca multa dar rezultatele vor fi pe masura. Costurile de productie nu sunt chiar asa de mari daca va faceti singuri boilisurile acasa, desigur cele cumparate gata nu sunt la indemana oricui dar chiar daca uneori nu veti putea pune in cele de casa toate ingredientele insa prospetimea celor de casa va compensa acest lucru.

Pentru a va apuca de produs boiliesuri aveti nevoie de catea accesorii:

  • O masuta de rulat, este o masuta compusa din 2 piese, baza si capac, cu santuri in care se rostogolesc bilutele si sunt obligate sa se rotunjeasca. In functie de buget si de cantitatile pe care doriti sa le produceti puteti alege intre variante cu 7-8 santuri si o latime de 15-20 cm pana la cele profesionale cu o latime de 50 cm si 30-40 de santuri;
  • Un pistol de presare, este un pistol asemanator celui pentru tuburile de silicon, in capat are un con ce se poate taia in functie de diametrul la care doriti sa scoateti 'carnatii'. Daca nu il aveti puteti sa modelati acesti 'carnati' manual, ca pe plastelina.

In rest veti folosi numai ustensile obisnuite de bucatarie.

Principiile sunt foarte simple, componetele pentru boilies sunt de 2 feluri: uscate (fainuri si seminte sau sparturi de seminte) si lichide (arome, coloranti, unii indulcitori, atractatnti sau alti aditivi) in plus la toate retetele aveti oua.

Respectand retete clasice sau folosindu-va imaginatia faceti un amestec din fainuri folosind o punga mare in care bagati toate ingredientele, o umflati si o scuturati bine. Intr-un vas mare bateti bine ouale impreuna cu toate ingredientele lichide apoi adaugati praful putin cate putin formand o coca de consistenta plastelinei, coca nu trebuie sa se lipeasca de maini si sa nu se farame, coca ideala se aplatizeaza cand o trantesti de masa si se dezlipeste foarte usor cand o ridici. Din aceasta coca faceti niste 'carnaciori' de diametrul mesei de rulat pe care o aveti. Rulati bilutele si apoi le fierbeti, timpul de fierbere este in general intre 2-7 minute, numai din experienta veti invata sa fierbeti cum trebuie boilisurile. In acest fel veti obtine boilisuri scufundatoare.

Daca vreti sa obtineti boilisuri plutitoare faceti pasta mai moale (mai mult ou) si in loc sa le fierbeti le bagati la cuptorul cu microunde. Timpul de coacere este cam de 15 minute. Iarasi experienta va va ajuta mult. In general eu folosesc o cantitate mai mare de arome si atractanti cand vreau sa fac boiliesuri plutitoare pentru ca mi se pare ca se cam pierde aroma la coacere.

Daca v-am convins puteti incerca si voi sa faceti boiliesuri si va asigur ca daca le faceti bine, naditi cum trebuie si aveti rabdare sa pescuiti exclusiv cu ele veti prinde bine si veti vedea ca exemplarele mari nu va vor mai ocoli.



Componente:


Lapte praf

intra in compozitia multor retete. Se alege un sortiment cremos care prin dizolvare nu formeaza cocoloase. Doza maxima va fi de 25% din amestec, altfel cocolosul va fi lipicios.

Cazeina lactica

este un derivat al laptelui; ea absoarbe putin lichid nu se lipeste si asigura cocolosului un aspect lucios.Doza este de 10-20%

Lactalbumina

provine deasemeni din lapte. Absoarbe mult lichid dar este usor alterabila si nu se poate pastra timp indelungat. Daca se depaseste 20% din amestec cocolosul devine dificil de rulat

si va mucegai in scurt timp.

Caseinatul de calciu

(sodiu) bogat in proteine este o pudra usoara care nu se lipeste deloc pastrand cocolosul  suplu si lucios. Doza maxima va fi 20%.

Faina de grau

pana la 10%) are rolul de a lega amestecul. Absoarbe excesul de lichid si impiedica amestecul sa se lipeasca de masa de rulaj.

Germenii de grau

au un gust dulce agreabil, dar sunt lipiciosi. Doza maxima este de 25%.

Glutenul de grau

este un liant puternic. Daca depasim 10% din amestec acesta devine elastic si foarte greu de modelat.

Faina de porumb

Din ingredientele de baza, este usor lipicioasa si nu trebuie sa depaseasca  20%


Glutenul de porumb

are un gust acrisor care nu deranjeaza crapul. Pentru ca este lipicios nu va depasi 10% din amestec.

Grisul

evine usor lipicios in timpul fierberii. Chiar daca granulatia este un pic grosiera nu deranjeaza daca nu depaseste 20%.

. Faina de peste

are un miros puternic si crapii o apreciaza foarte mult. Doza maxima 30%.

Faina de carne

faina de sange si faina de oase au cam aceeasi compozitie ca si cea de peste, doza maxima   fiind aceeasi.

Zaharul pudra

este pentru indulcit, doza maxima fiind de 10% altfel cocolosul se va inmuia

Amestecuri de graunte

pentru pasarele, faina de in sau canepa, biscuiti pentru caini, pesmet,sroturi si gozuri cerealiere. Toate acestea vor fi macinate si cernute printr-o sita deasa inainte de a le incorpora in amestec. Doza maxima este de 40%.


Arome:


Arome'de fructe”

au la baza mirosuri de piersici, cirese, mere, capsuni, visine, nuca de cocos, vanilie, anason.

Prin extensie avem: miere, ciocolata, caramel, etc.

Aromele de'carne''

cele mai cunoscute sunt: crabi, creveti, moluste

Se recomanda ca aromele de fructe sa le folosim in sezonul cald iar cele de carne in sezonul rece. Nu trebuie abuzat de arome, putem pune 10-20 ml la 1 kg de amestec. Daca depasim, efectul va fi contrar. Pastrati-le la rece.

Colorantii:

In apa cu cat coboram in adanc, culorile au tendinta sa se extompeze, de aceea vom tine seama de acest lucru. La inceput toti foloseam rosu, galben si orange. Acum alegem culori neutre: brun, maron, verde inchis, oliv, gri, bej, albastru



RETETE

ReTEta nr.1


A

B

C

D

- 25% lapte praf;
- 25% faina de in;
- 20% caseinat de sodiu;
- 10% gluten de grau;
- 15% malai;
- 5% zahar.

- 30% caseina;
- 20% faina de porumb;
- 20% caseinat de sodiu;
- 10% faina de grau;
- 15% gluten de grau;
- 5% zahar.

- 20% lapte praf;
- 20% faina de carne (sau de peste);
- 20% faina de porumb;
- 20% caseinat de sodiu;
- 10% gluten de grau;
- 10% pesmet fin.

20% malai;
- 10% faina de grau;
- 20% lapte praf;
- 10% gris;
- 30% srot de floarea soarelui bine cernut;
- 5% seminte de mei pisate;
- 5% seminte de anason pisate.

- 1 lingura de zahar

Cocoloasele au o culoare brun-cenusie si o aroma de anason. Este pentru sezonul cald



Modul de preparare (1 kg de amestec):


Intr-un castron mare se sparg 6 oua care se bat bine. Se adauga 6-10 ml de aroma si colorantul impreuna cu 2 lingurite de ulei (de floarea soarelui sau porumb). Daca avem se adauga 2 lingurite de glutamat (''sare'' utilizata pentru a intari gustul); in lipsa punem 1 lingurita de ''Delikat''. Celelalte ingrediente se adauga amestecand permanent pana se obtine o pasta supla, care nu trebuie sa se lipeasca de maini. Consistenta trebuie sa fie asemanatoare cu cea a plastilinei. La sfirsit se mai adauga putin ulei si se framanta inca o data. Pentru a obtine cocoloase de diametre precise se utilizeaza o pompa cu duze interschimbabile de diametre diferite. Sau masina de tocat carne la care am pus o palnie cu orificiul de iesire mic. Diametrele cele mai folosite sunt de 12-18 mm. ''Carnaciorii'' se taie apoi in lungimi potrivite si bucatile se ruleaza intre palme. Se aseaza pe un fund de lemn pudrat usor cu faina, lasandu-le sa se usuce timp de o ora. In acest timp cocoloasele nu trebuie sa se deformeze: ar insemna ca pasta a fost prea moale in momentul rularii.

Se pregateste un recipient mare in care punem apa, iar in momentul fierberii punem putina sare grunjoasa (neiodata!), si o lingura de ulei comestibil. Cocoloasele se pun in vas una cate una. Trebuie amestecat din cand in cand sa nu se lipeasca de fund. Focul sa fie moderat. Cele care se ridica la suprafata sunt fierte. Le ''pescuim'' cu o strecuratoare si le cufundam in alt vas umplut cu apa rece. Apoi le punem pe o tava, la soare, sa se zvante bine. Cu cat le lasam mai mult cu atat devin, in timp mai dure. Atentie! Daca vrem sa fierbem cocoloase de culori si arome diferite trebuie schimbata apa pentru fiecare sortiment in parte. Crapilor nu le place amestecul de arome.


Pastrare

Cocoloasele le putem prepara iarna si sa le utilizam vara si toamna. Pentru asta le congelam. Le punem in pungute de plastic cate 20 de bucati de aceeasi marime, aroma si culoare. Punem si o eticheta mentionand acestea si data congelarii. In punguta mai punem si o bucatica de polistiren pe care o ''parfumam'' din belsug cu aroma dorita.

Pentru a le gauri utilizam burghie care se gasesc la magazine.

ReTEta nr.2


A

B

- 1/2 pesmet;
- 1/4 malai cernut;
- 1/4 fulgi de ovaz.


- 15% faina de soia;
- 10% alune prajite macinate fin;
- 25% gris;
- 25% malai;
- 20% lapte praf;
- 5% seminte de canepa prajite si macinate;


Modul de preparare (0,5 kg de amestec):

Se bat 12 oua si se framanta pana la omogenizare cu oricare din compozitiile A sau B.

Se modeleaza bile de 1-2 cm diametru si se introduc in apa clocotita (eventual puse intr-o plasa de sarma).

Se lasam la fiert pana se ridica la suprafata, se scoat, se pun la scurs pe o carpa uscata, dupa care ls pun la rece.

Se recomanda nadirea cu bilute nefierte puse pe naditor sau in punga solubila.

ReTEta nr.3


Boilies cu biscuiti

Boilies cu dulceata de capsuni

- 120g Biscuiti pentru pisici macinati (trebuie sa fie

faina), preferabil cu aroma de peste

-90g Lapte praf degresat

-60g Malai rasnit fin

-30g Drojdie de bere

- 10 Picaturi de ulei esential (la alegere)

10 Picaturi ulei de germeni de porumb

6 oua

-200g gris (puteti sa-l mai maruntiti un pic dar sa nu fie 

chiar faina)


- 100g faina de soia
- 100g malai (faina de malai)
- 100g lapte praf degresat
- 100g dulceata de capsuni
- 6 ml aroma de capsuni
- 6 picaturi de bergamot
- 6 oua

colorant (preferabil rosu fluo)


Modul de preparare (0,5 kg de amestec


Aroma, cantitatea este in functie de concentratia esentei, respectati indicatiile date de producator, eu folosesc 10 ml de arome de la Nutrabaits sau 20ml de Aromix sau Atractix de la Sensas

Indulcitor, puteti folosi un indulcitor special pentru boilies sau 4 linguri de zahar.

Amestecati ingredientele uscate intr-o punga, separat amestecati ouale (batute bine) cu aromele si indulcitorul, adaugati mixul uscat treptat amestecand in acelasi timp, trebuie sa obtineti o pasta destul de tare.

Nu trebuie sa se lipeasca de maini.

Rulati bilutele si fierbeti-le timp de 3-6 minute, cu cat le fierbeti mai mult cu atat vor fi mai tari. Dupa fierbere trebuiesc lasate la uscat minim 8 ore.

Daca vreti sa le pastrati mai mult de 3-4 zile le congelati sau le tavaliti bine prin faina de malai si le atarnati undeva la racoare intr-un saculet din plasa sa se usuce bine.

RETETA 4 ( boilies cu ficat)

- 300g gris
-60g ficat proaspat de peste (eu il adun de la orice peste si il pastrez la congelator in portii mici invelite in folie de  

plastic)
- 30g miere
- 6 oua

- usturoi, puteti folosi extract natural de usturoi (10 picaturi), GarlicMint de la Nutrabaits sau usturoi praf alimentar
- arome si/sau aditivi, eu merg intotdeauna pe ficat sau peste
- colorant


Bagati ficatul in mixer si il faceti pasta, adaugati ouale unul cate unul si mixati in continuare. Adaugati usturoiul, mierea, colorantul si aroma. Amestecati ingredientele uscate intr-o punga, adaugati mixul uscat treptat amestecand in acelasi timp, trebuie sa obtineti o pasta destul de tare. Nu trebuie sa se lipeasca de maini. Daca amestecul este prea moale completati cu gris. Rulati bilutele si firbeti-le timp de 3-6 minute. Dupa fierbere trebuiesc lasate la uscat minim 8 ore. Daca vreti sa le pastrati mai mult de 3-4 zile le congelati sau le tavaliti bine prin faina de malai si le atarnati undeva la racoare intr-un saculet din plasa sa se usuce bine.

Reteta 5 (Fishmeal)

- 100g fishmeal
- 250g gris
- 150g malai fin

- 5 oua
- aroma
- colorant

Bateti ouale cu aroma si colorantul, separat amestecati bine fainurile si apoi adaugati treptat ouale batute, este posibil sa nu aveti nevoie de toata cantitatea de oua. Coca trebuie sa fie destul de tare, rulati bilutele si fierbeti-le 2-3 minute. Se pastreaza numai congelate.

Patru retete de boilies (PESCAR MODERN NR.28/1998)



Galusti sarate:

Se dovedesc bune mai ales la peste mare. Trebuie sa aiba cam 15 mm si sa fie destul de tari. Se fierb cam trei minute, dupa care se lasa la racit si se impacheteaza.
Ingrediente:
- faina de peste (60g)
- mancare pentru pasarele (200g)
- solubil de soia (90g)
- gluten de grau (100g)
- lactambulina (50g)
- 6 (sase) oua in care se incorporeaza cate o lingurita de faina de creveti, sare, ulei de arahide si colorant.
Galustile sarate se pot folosi si pentru nadire in amestec cu porumb: o parte galusti 3 parti porumb.

Galusti dulci:

Sunt cele mai bune atunci cand testati o apa, un lac necunoscut, deoarece ''dulceata'' si atractantii aromati sunt perceputi de pesti de la mare distanta. Folositi :
- caseina (200g)
- malai fin (150g)
- gluten de grau (50g)
- albumina (50g)
- solubil de soia (50g)
- 6 oua in care se freaca 2-3 lingurite de zahar pudra. La acestea puteti adauga arome (fructe).

Galusti ieftine:

Folosim o reteta mai ieftin pentru nadirea de ''obisnuire'' a pestilor. Galustile pot fi aromatizate ''pe loc'' dupa decongelare, chiar inainte sa le folositi pentru nadire.
Compozitia este :
- faina de grau (100g)
- faina din tarite de grau (100g)
- malai fin (100g)
- lapte praf (50g)
- solubil de soia (50g)
- caseinat de calciu (50g)
- albumina (50g)
- 6 oua, in care se adauga o lingurita de ulei de arahide.

Galusti pentru nadire:


Aceste galusti sunt mai sarace in proteina, deci mai ieftine:
- malai (150g)
- faina (50g)
- caseina (150g)
- gluten de grau (50g)
- albumina (50g)
- solubil de soia (50g)
- 6 oua, care se bat bine inainte de a le amesteca cu'fainurile''.
Toate galustile se fac de 14-16 mm si se pastraza in cantitati mici (100-300g) in pungi separate si etichetate puse la congelator





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright

Pescuit




Documente online pe aceeasi tema


Pestele zburator - pestele randunica
Lostrita - hucho Hucho L
Tiparul - descriere, raspandire, inmultire
Carlige de pescuit
Mic dictionar pescuit
Despre mulinete
Cu arcul la ciortan
Secventierea ADN
Plumbing – zic englezii
Momeli vegetale



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online documentul tau.