Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard




category
Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Electrica


Qdidactic » bani & cariera » constructii » electrica
Diode semiconductoare



Diode semiconductoare


Diode semiconductoare


Sunt alcatuite dintr-o jonctiune PN la care s-au atasat 2 contacte. Din motive de protectie fata de mediul exterior, jonctiunea este introdusa intr-o capsula metalica (din sticla sau plastic). Regiunea P se numeste anodul diodei iar regiunea N catodul diodei.

Fig.4.6. Simbolul unei diode semiconductoare


Comportarea jonctiunii pn polarizate poate fi descrisa matematic printr-o relatie ID=f(UD), care aproximeaza destul de bine functionarea ei atat in polarizare directa dar si inversa.



(4.2)

Regimul ales pentru polarizarea diodei este cel continuu (sau cu variatii lente ale tensiunii UD). In relatia de mai sus numita “ecuatia diodei ideale” semnificatia termenilor este urmatoarea:

ID – curentul prin dioda

UD – tensiunea anod-catod la borne

IS – curent de saturatie sau “curent invers”

UT=KT/q – “tensiunea termica”

K- constanta lui Boltzman

T – temperatura jonctiunii in oK

q – sarcina electronului       

In zona de polarizare directa curentul creste rapid cu cresterea tensiunii UD. In aceasta zona relatia se poate aproxima in felul urmator:

pentru UD>>0 (4.3)


Caracteritica diodei ideale este puternic dependenta de temperatura. Dependenta de temperatura a curentului de saturatie este data de relatia:

(4.4)

Relatia de mai sus arata ca pentru o jonctiune de germaniu IS se dubleaza fata de valoarea sa la temperatura de 25oC pentru fiecare crestere cu 10oC. La siliciu IS se dubleaza pentru fiecare 6,5oC. Se poate observa ca pentru aceeasi valoare a curentului ID, caderea de tensiune se reduce odata cu cresterea temperaturii. Se defineste astfel:

cand ID=ct (4.5)

KU se numeste coeficient de temperatura la polarizare directa, care pentru germaniu este KU= -2,2mV/oC iar pentru siliciu KU= -1,8mV/oC.

Daca aplicam diodei, o tensiune continua UD cu plusul pe anod si minusul pe catod, dupa depasirea unei anumite valori UD0 (tensiune de prag), dioda incepe sa se deschida si prin ea va circula un curent Id (curent direct), curent care creste parabolic cu cresterea tensiunii UD. Aplicand o tensiune continua cu minusul pe anod si cu plusul pe catod, dioda este blocata sau este polarizata inversa, curentul prin dioda avand o valoare mica. Daca tensiunea inversa depaseste o anumita valoare Ustr, numita tensiune de strapungere, curentul prin dioda creste brusc ducand la distrugerea diodei prin efect termic.

Fig.4.7. Caracteristica curent – tensiune a unei diode semiconductoare: ideale (a); reale (b)


Forma caracteristicii reale determinata prin masurari experimentale difera de cea ideala. La polarizarea directa dioda incepe sa conduca numai de la o anumita tensiune UD0 numita tensiune de deschidere. Valoarea tensiunii de deschidere este diferita pentru diferite materiale de semiconductor. Astfel la siliciu UD0=0,55V iar la germaniu UD0=0,2V- 0,3V. La polarizarea inversa prin dioda trece un curent de valoare extrem de mica (IS de ordinul mA pentru germaniu si de ordinul nA pentru siliciu).

Text Box:  
Fig.4.8. Circuitul analizat

Aplicatia 4.1.

Consideram circuitul din Fig.4.8, alcatuit dintr-o dioda cu catodul la masa si anodul legat printr-o rezistenta de 1k la o sursa de tensiune continua de 10V. Sa se determine curentul prin dioda, daca tensiunea pe aceasta este UD=0,62V (masurata in punctul B).

Dupa utilizarea lor practica diodele semiconductoare se impart in mai multe categorii: diode redresoare, diode stabilizatoare (Zener), diode electroluminiscente (LED), diode de comutatie, fotodiode, e.t.c.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright