Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Turism


Qdidactic » bani & cariera » afaceri » turism
Introducere - turism



Introducere - turism


Introducere - turism

Turismul este un fenomen in continua dezvoltare care s a dovedit una dintre formele cele mai utile de petrecere a timpului liber. O prima conditie pentru afirmarea activitatiilor recreative intr un teritoriu dat este existenta resurselor atractive , a “materiei prime”. Pe langa fondul atractiv , o importanta deloc neglijabila o detine pozitia tarii respective in raport cu orientarea generala, marimea pietei turistice , stadiul de dezvoltare economica si sociala , infrastructuri de profil, traditia activitatilor turistice etc.

Pe plan european si international asistam la o dezvoltare si diversificare extraordinara a turismului cultural, ca urmare a deschiderii politice si economice din tarile Europei Centrale si de Est si datorita adancirii concurentei dintre tarile aferente, cu vechi traditii in aceasta forma de turism.



Turismul cultural itinerant este specific tarilor cu mari predispozitii naturale sau create de om si din acest punct de vedere, tara noastra se inscrie in randul acestor tari.

Obiectivele turistice de pe teritoriul romanesc sunt de mare interes cultural, stiintific, educativ, multe dintre ele avand caracter de unicat pe plan national sau chiar european. Ele sunt caracterizate printr-un grad ridicat de dispersie, ceea ce face posibila vizitarea lor prin intermediul circuitelor turistice, in mod independent sau in grupuri.

Judetul Cluj este un stravechi centru de cultura si civilizatie romanesc, iar ca dovada sunt cele 1213 monumente clasate, dintre care 1034 sunt monumente de arhitectura. Majoritatea resurselor culturale din judetul nostru sunt complet necunoscute potentialilor turisti romani si straini. O problema de maxima importanta o constituie conservarea, restaurarea monumentelor, lipsa unei politici coerente privind protectia patrimoniului din ultimele decenii arata starea precara a multor monumente valoroase. in ultimii ani au avut loc actiuni de restaurare a mai multor monumente, indeosebi biserici, manastiri, case memoriale, mai putin edificii de arhitectura vechi si castele medieval (Catedrala Ortodoxa din Cluj-Napoca, Manastirea Nicula, Castelul Banffy din Bontida-in curs de derulare).



Obiectivele turistice cu rezonanta istorica sunt completate de edificii religioase si de alte atractii vizate de turismul cultural, respective o varietate de muzee, institutii de arta, monumente sau case memoriale, obiective si manifestari de natura etnografica, care ofera actului recreativ autenticitate si profunde revelatii sufletesti.

La nivelul judetului Cluj nu exista o inventariere recenta a obiectivelor turistice de provenienta antropica care sa favorizeze dezvoltarea turismului cultural. Cele mai multe materiale bibliografice sunt invechite, iar cele mai noi trateaza doar anumite regiuni ale judetului, in special zona  montana.

Prin aceasta lucrare am incercat realizarea unei prezentari cat mai cuprinzatoare a obiectivelor antropice care genereaza fluxuri turistice in judetul Cluj, starea lor actuala, localizarea, natura si specificul, perspectivele de evolutie. Aceasta prezentare a putut fi realizata atat prin studierea materialului bibliografic existent, cat si prin cercetarea la teren.

Astfel, turismul cultural, prin rolul sau in cunoasterea trecutului si prezentului tarii, prin informarea continua a celor care practica acest tip de turism, contribuie la cresterea constiintei nationale si calitatii vietii prin refacerea si pastrarea sanatatii fizice si morale.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright