Comunicatii
Telematica RutieraTelematica Rutiera GSM 1.Introducere Povestea incepe 1982 cand Conferinta Europeana a Postei si a Administratiilor Telecomunicatiilor (CEPT), fiind alcatuita apoi din administratiile telecomunicatiei a douazeci si sase de natiuni a luat doua decizii foarte importante. Prima a fost sa stabileasca o echipa cu numele 'Grup Special Mobil' (de aici termenul 'GSM', care exista azi pentru Sistem Global pentru Comunicatiile Mobile) pentru a dezvolta un set de standarde comune pentru o viitoare retea celulara pan-Europeana. A doua a fost pentru a recomanda ca doua benzi de frecvente de 900 MHz sa fie puse deoparte pentru sistem. CEPT a luat aceste decizii intr-o incercare de a rezolva problemele create de dezvoltarea necoordonata a sistemelor de comunicatie mobila nationala individuala folosind standarde incompatibile. Imposibilitatea de a folosi acelasi terminal in diferite tari in timp ce o calatorie in Europa a fost una din aceste probleme; alta a fost dificultatea de a stabili o industrie de comunicatii mobile in toata Europa care ar putea fi competitiva pe pietele lumii, datorata lipsei unei piete mai mari cu standarde comune.
In acelasi timp membrii GSM faceau progrese execelente cu producerea standardelor corespunzatoare. O decizie majora a fost de a adopta un sistem digital in locul unuia analog. Sistemul digital ar oferi un spectru de randament imbunatatit, calitate de transmisie mai buna si servicii noi cu trasaturi sporite incluzand securitate. Ar putea deasemenea utilizarea unei tehnologii la Scara Foarte Larga de Integrare, care ar putea duce la niste mobile mai mici si mai ieftine, incluzand agende electronice. In final, o conceptie digitala ar complementa producerea unei Retele Digitale de Servicii Integrate (ISDN) cu care GSM ar putea sa se conecteze. Initial GSM-ul a sustinut Grupul Special Mobil, CEPT-ul a format grupul pentru a produce un sistem celular Pan-European pentru a inlocui multe sisteme deja integrate in Europa care au fost toate incompatibile. Principalele caracteristici ale GSM-ului urmau sa fie capacitatea unui roaming international, receptoare mici ieftine si capacitatea de a administra volumele mari de utilizatori. GSM a fost preluat in 1989 de ETSI (Institutul European de Telecomunicatii si Standarde) si ei au definitivat standardul GSM in 1990. Serviciul GSM a inceput in 1991. De asemenea acest an a fost redenumit in Sistem Global de Comunicatii Mobile (GSM).
Mo U 'Memorandumul de Intelegere' are peste 210 membrii din 105 tari; aceasta organizatie se intruneste la trei-patru luni pentru a gasi aplicatii noi sau mai bune pentru sistemul GSM. 1982 CEPT formeaza GSM-ul si recomanda rezervarea frecventelor in benzi de 900 MHz pentru sistemul celular viitor pan-European. 1987 MoU a fost semnat la Copenhaga cu operatori din 13 tari europene. 1992 Operatorii australieni sunt primii operatori neeuropeni care au
semnat MoU. milion de clienti. Saptezeci membrii MoU din 45 de tari. 1994 Raport de situatie: saizeci retele GSM in serviciu in lumea intreaga cu mai mult de 4 milioane de clienti. Peste o suta membrii MoU din 60 de tari. 1995 Raport de situatie: o suta douazeci retele GSM in serviciu in lumea intreaga cu mai mult de 12 milioane de clienti. Peste o suta cincizeci de membrii MoU din 90 de tari. 3. Cerinte GSM Calitatea vocii in sistemul GSM trebuie sa fie mai buna decat cea obtinuta de sistemele analogice peste conditiile de operare. Sistemul trebuie sa ofere inscriptie a informatiei utilizatorului. Sistemul trebuie sa opereze pe toata banda de frecventa de 890-915 MHz si 935-960 MHz. Un sistem de semnal standardizat international trebuie folosit pentru a permite legatura oficiul central mobil si locatia registrelor. Micsoreaza modificarile la retelele publice fixe existente. Conceperea sistemului in asa fel incat sa reduca costurile receptorului. Receptoarele trebuie sa aiba capacitatea de a fi utilizate in toate tarile participante. Flexibilitate maxima pentru alte servicii precum ISDN. Sistemul poate mari functiile si serviciile disponibile pentru a alimenta natura speciala a comunicatiilor mobile.
4. Informatie GSM Cu serviciu digital, calitatea sunetului intensa si clara. Sunetele din fundal si cele statice sunt mult reduse, iar conversatiile suprapuse sunt astfel eliminate. In comparatie cu serviciu analog exista de asemenea mult mai putine retrageri, si peste toate calitatea este mult mai preferata decat cea a telefonului fix. Securitate Avantaj Roaming
- Toate apelurile - Fara raspuns - Ocupat - Fara retea - Blocare apel - Iesire - blocheza cateva apeluri iesite (ex. ISD) - Sosire - blocheaza cateva apeluri sosite (folositoare daca te afli in alta tara) - Roaming global - viziteaza oricare alta tara cu GSM si un acord roaming si foloseste telefonul tau si numarul existent. SMS - Serviciu de Mesaje Scurte - Iti permite sa trimiti mesaje text de pe telefon Conferinta - Iti permite sa vorbesti cu pana la 5 alte persoane in acelasi timp Apel in asteptare - Plasezi un apel pe asteptare Servicii de Date Mobile - Permite receptoarelor sa comunice cu calculatorele Serviciu de Fax Mobil - Permite receptoarelor sa trimita si sa primeasca faxuri Serviciu de inentificare a liniei de apel - Aceast facilitate iti permite sa vezi numarul de telefon a celui care suna pe receptorul tau inainte de a raspunde. Instiintarea incarcarii - Iti permite sa fi la curent cu costul apelurilor Cell Broadcast - Iti permite sa te abonezi la canalele de stiri locale Mobile Terminating Fax - Un alt numar emis cu ajutorul caruia primesti faxuri iar apoi poti sa-l descarci la cel mai apropiat fax. Disponibil din 1998 - Promovarea si imbunatatirile serviciilor existente - Majoritatea promovarilor privesc transmisia de date, incluzand suportarea serviciilor si pachet de date schimbate de 64 kbit/s si mai mult - Acces DECT la GSM - PMR/Acces Radio Mobil Public (PAMR)-precum capacitate - GSM in cercul local Retele Virtuale Private - Pachet Radio - Intariri SIM - Servicii de rata Premium De fapt, nu exista ceva asa ca GSM 96. In MoU SERG exista un document numit SE.03. In SE.03 poti gasi data pentru implementarea serviciilor. Data este 'codata' E pentru orice eventualitate acest lucru este esential la inceputul operarii unei retele GSM. Servicii de acest fel sunt: TS11 (convorbire principala), TS12 (apeluri de urgenta/112), SMS MT, Inaintare apel/Apel de blocare a serviciilor si date/fax. Apoi exista serviciile E96, servicii ce urmeaza a fi implementate pentru cei care comunica in strainatae pana la sfarsitul anului 1996. Singurul serviciu in aceasta sectiune este ODB Phase 2. (ODB=Operator Determinat de Blocare). E97 este SMS MO (Mesaj Scurt/Mobile Originated). Lista pentru E98 este mai lunga. Un motiv de a presiona furnizorii. Serviciile incluse sunt CAMEL (pentru a sustine PNP-ul ca un inceput), SOR, USSD, HSCSD si GPRS. The GSM Network comprises three parts, Mobile Station (MS) which is similar to a cordless phone with extra features, the Base Transceiver Station (BTS) that controls the connection with the Mobile Station, the Base Station Controller (BSC) that controls multiply Base Transceiver Station's and then the rest of the network covered further below.
Un telefon mobil digital si un card SIM formeaza Statia Mobila. SIM-ul (Modul de Identitate a Abonatului) este un card care se potriveste in receptorul tau si este una dintre cele doua marimi - ori marime mare (aceiasi marime ca o carte de credit) sau versiunea unei bucati mici. Micro procesorul SIM-ului este bazat pe un chip de silicon care este conceput sa tolereze temperaturile intre -25 grade celsius si +70 grade celsius, si va rezista de asemenea la o umiditate mai mare de 85%. In orice caz siliconul este fragil si, de aceea daca cardul este falsificat, fizic si electronic, cardul va deveni nefolositor. SIM-ul contine toate detaliile tale de identificare, la fel ca si IMSI (Identitatea Internationala a Abonatului Mobil. Acesta este un sir numeric, unde primele 3 cifre reprezinta tara de unde este SIM-ul, urmatorul reprezinta operatorul din acea tara. Celelalte cifre reprezinta identitatea abonatului), memoriile telefonului, informatie despre plata, SMS-uri, numere pin si informatii internationale despre roaming.
Statia Baza de Emisie
Receptie consta intr-un radio de emisie-receptie cu antena care acopera o
singura celula. Administreaza comunicatiile cu MS prin interferenta radio.
Cateva BSC-uri sunt
controlate de MSC, MSC-ul lucreaza cu 4 date de baza (HLR, VLR, EIR si AuC) si
impreuna administreaza comunicatiile intre Statia Mobila a utilizatorului si
alte tipuri de retea. Fiecare dintre baza de date are treaba ei, astea sunt
dupa cum urmeaza:
HLR este baza de date principala pentru toti abonatii care contine detalii despre identificarea fiecarui abonat, servicii la care ei au acces si locatii unde abonatul a fost ultima data inregistrat.
Cele doua referinte principale care sunt folosite pentru a directiona apelul spre fiecare abonat sunt: Identitatea Iternationala a Abonatului Mobil (IMSI) si Numarul Retelei Digitale de Servicii Integrate a Abonatului Mobil (MSISDN). IMSI este singurul numar alocat abonatului care este memorat pe cartela SIM si este folosit de retea pentru comunicatii interne. Cand cartela SIM este introdusa intr-un echipament mobil devine statie mobila.
Orice Echipament Mobil ce apare pe lista gri ii va fi permis sa functioneze dar va trage alarma la operatorul retelei. Aceasta facilitate permite operatorului retelei sa identifice orice abonat care foloseste un echipament mobil furat sau pierdut. Mobilele care sunt furate sau pierdute pot fi puse pe lista neagra care ii va preveni asupra functionarii a PLMN-ului de acasa sau PLMN-ului din toata lumea.
Adevaratul standard international GSM a fost crucial pentru succesul sau in lumea intreaga. Acest lucru a creat o piata mare pentru echipamentul mobil si sustine competitia raspandita printre producatori si preturi ieftine pentru telefoane si echipamente mobile.
|