Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Comunicatii


Qdidactic » stiinta & tehnica » comunicatii
Telefonul ATI - 52



Telefonul ATI - 52


ATI - 52



Telefonul de campanie ATI-52 (fig. 101) asigura transmiterea convorbirilor telefonice la distanta prin transformarea la statia emitatoare a oscilatiilor sonore in oscilatii electrice, propagarea acestora prin conductori si transformarea la statia receptoare a oscilatiilor electrice in oscilatii sonore.


Caracteristici tehnice:

- asigurarea unei bune audibilitati (km) 25

- durata pilei de la fabricare (fara a fi intrebintata) - cca 1 ½ an;

- tensiunea minima de functionare a pilei (v) 0,8

- timp maxim de pregatire pentru functionare (min.) 2

- greutatea impreuna cu surse de curent (kg) 5


Fig. 101





Descriere


Se compune din urmatoarele parti:


a) microprocesorul confectionat din bachelita, la care se deosebesc:


- capsula microfonului;



- capsula receptoare;

- clapa de vorbire asezata pe maner;

- cordonul microreceptorului cu fisa de legatura (proprie si suplimentara)


b) corpul propriu-zis al telefonului, confectionat din bachelita cu locasul bateriei, pe care se gasesc:


- autotransmitatorul care este in esenta un transformator cu o singura infasurare "secundara" impartita in mai multe sectiuni dintre care una se foloseste si ca infasurare "primara"; el are rolul de a pune de acord rezistenta interna a microfonului cu rezistenta liniei, pentru a asigura transmiterea convorbirilor la distante cat mai mari (deoarece rezistenta interna a microfonului la trecerea curentului electric este mai mult mai mica decat rezistenta liniei de transmisie);

- inductorul (bobina de inductie) cu manivela format dintr-un magnet permanent, statorul, un rotor bobinat si un shunt cu trei lamele elastice (a.b.c.) care in repaus stabilesc contact cu pozitia a-b, iar la invartirea manivelei, in pozitia b-c; manivela actioneaza rotorul prin intermediul unui angrenaj cu raport de multiplicare; in principiu, inductorul este un generator de curent alternativ; in principiu, inductorul este un generator de curent alternativ actionat manual si constituie sursa de curent alternativ de apel;

- soneria polarizata cu rolul de a receptiona semnalele de apel din afara, avertizand auditiv momentul apelului;

- condensatorul de separare care serveste la separaresa circuitului de apel la circuitul de convorbire si condensatorul de echilibrare care serveste la reglarea intensitatii curentului electric in scopul unei bune auditii; ambele condensatoare se gasesc montate intr-un bloc comun;

- parafulgerul constituit din 3 placi de alama izolate intre ele, din care una de "pamant" si celelalte doua de "linie" cu rolul de a proteja aparatul telefonic impotriva tensiunilor si curentilor periculosi ce apar in liniile de transmisiuni in timpul furtunurilor; placile din exterior sunt legate de bornele de linie (L.1 si L.2), iar placa interioara este legata de borna de pamant (P); punerea la pamant se realizeaza cu ajutorul tarusului metalic care este legat prin intermediul unui conductor la borna de pamant (P);

- butonul de control pentru verificarea bunei functionari a unor circuite ale aparatului (de apel, de linie etc.);


c) pila (bateria) electrica servind ca sursa de curent pentru alimentarea microfonului.


d) cutia telefonica confectionata din bachelita, prevazuta cu capac cu sistem de inchidere, suporti pentru corpul propriu-zis al telefonului, schema electrica si cordea reglabila pentru purtare pe umar.


Functionare


In vederea punerii in functiune a aparatuli telefonic de campanie ATI-52 se procedeaza astfel:

- se deschide capacul cutiei telefonice;


- se cupleaza microreceptorul prin intermediul prizei cu 3 contacte (2);

- se face legarea corecta a bateriei (pilei) la borne (3);

- se face legatura cu pamantul cu ajutorul tarusului metalic care se cupleaza prin intermediul unui conductor la borna de pamanat (5) a aparatului;

- se conecteaza cablul de linie la bornele L.1 si L.2 (6) de pe aparat (linie "simpla" sau "dubla") conform schemei.

- se cheama postul telefonic cu care aparatul este in legatura prin invartirea manivelei inductorului (7); concomitent cu aceasta se poate face si verificarea bunei functionari a propriei sonerii prin apasare pe butonul de control linie (4);

- se stabileste legatura telefonica cu postul chemat pentru transmiterea convorbirilor, se tine apasata clapa de vorbire aflata pe manerul microreceptorului, iar cand se asculta se elibereaza clapa respectiva.

In schema aparatului telefonic deosebim o serie de circuite electrice, astfel:

- circuitul de receptie a apelului. Atunci cand cuplajul invarte manivela inductorului aparatului sau, ia nastere un curent electric alternativ ce trece prin borna de linie L1, prin shuntul inductorului pozitia a-b, prin infasurarile soneriei si borna de linie L.2; la trecerea curentului prin acest circuit, soneria trebuie sa sune, ceea ce dovedeste ca circuitul este in buna stare.


- circuitul de transmitere a apelului care se stabileste prin invartirea manivelei propriului inductor; in acest caz curentul electric ce ia nastere va trece prin capatul din stanga al infasurarii rotorului inductorului, prin borna de linie L.1, prin circuitul exterior al aparatului celui cuplat, din nou circuitul exterior, borna L.2, butonul de control, lamele shuntului inductorului (pozitia b-c) si capatul din dreapta al infasurarii rotorului. Soneria aparatului chemat trebuie sa sune, ceea ce arata buna stare a circuitului.


- circuitul de transmitere a vorbirii. Acest circuit se stabileste din momentul in care telefonistul a apasat pe clapa de vorbire a microreceptorului si incepe sa vorbeasca in microfon. Curentul electric pulsatoriu ce ia nastere atunci cand se vorbeste in microfon (datorita vibratiilor membranei acestuia in ritmul vibratiilor sonore si transformarea vibratiilor sonore respective in vibratii electrice) este alcatuit din doua componente: una continua si alta alternativa. Componenta continua pleaca de la unul din polii bateriei, trece prin sectiunea a II-a a autotransformatorului, prin microfon, prin contactul clapei de vorbire, prin celalalt pol al bateriei si are rolul de a alimenta microfonul cu curent electric; componenta alternativa ce urmeaza acelasi drum va induce, trecand prin sectiunea a II-a a autotransformatorului, o forta electromotrice de inductie, care la randul sau va da nastere unui curent alternativ de frecventa vocala, al carui circuit este capatul de jos al sectiunii a III-a a autotransformatorului, sectiunea a IV-a asa numita de echilibrare, condensatorul de echilibrare, condensatorul de separatie, borna de linie L.2, circuitul exterior, telefonul cuplajului, din nou circuitul exterior, borna de linie L.1; shuntul inductorului (pozitia a-b) si partea de sus a sectiunii I a autotransformatorului.

Acesta este circuitul principal al curentului de vorbire emis. Componenta alternativa, in afara curentului principal mai da nastere la trecerea prin autotransformator la inca doi curenti secundari, de sens contrar, care trec prin receptor.

Daca acesti curenti nu sunt egali ca valoare, atunci prin receptor trece diferenta lor. De obicei, diferenta respectiva este cu mult mai mica decat curentul principal (de transmitere a vorbirii) si in consecinta, vocea celui care vorbeste la microfon nu se aude tare in receptorul propriu, ceea ce duce la o buna auditie.


- circuitul de receptie a vorbirii. Atunci cand cuplajul vorbeste in microfon, curentul ce ia nastere trece prin circuitul exterior, borna de linie L.1, shuntul inductorului (pozitia a-b), sectiunile I si II ale autotransformatorului receptor, condensator de separare, borna de linie L.2 si circuitul exterior; o mica parte a curentului se ramifica trecand prin sectiunile III si IV si prin condensatorul de echilibrare insa acest curent este neglijabil fata de cel care trece prin receptor (din cauza rezistentei mari opusa de condensatorul de echilibru) si in consecinta, auditia va fi buna.


- circuitul curentilor proveniti din descarcarile electrice. Orice aparat telefonic de campanie trebuie protejat impotriva tensiunilor si curentilor periculosi, in special impotriva descarcarilor electrice atmosferice (de exemplu, cu cat traznetul cade mai aproape de o linie telefonica, cu atat tensiunea indusa pe fir este mai mare si deci periculoasa pentru intregul dispozitiv telefonic); ca mijloc de protectie serveste parafulgerul care este construit pe principiul condensatorului.

Principiul de functionare a parafulgerului se vazeaza pe proprietata care pe care o are condensatorul de a opune o rezistenta foarte mica curentilor alternativi de inalta frecventa (in cazul nostru curentilor proveniti din descarcari electrice).

In aceasta situatie, curentii se scurg la pamant prin borna de linie L.1, parafulger, borna P, tarusul metalic sau borna de linie L.2, parafulger, borna P si tarusul metalic.

In ambele cazuri curentii se scurg la pamant protejand astfel aparatul telefonic (ale carui circuite opun o rezistenta mai mare trecerii curentului electric provenit din descarcarile electrice).

Daca tensiunea inusa creste peste o anumita limita (300 - 400 V), atunci parafulgerul se deterioreaza prin sudarea placilor sale intre ele.

In acest caz legatura telefonica se intrerupe, insa aparatul nu se strica. Pentru repunerea in stare de functionare, se schimba parafulgerul deteriorat cu unul bun.


Intretinere


Aparatul telefonic de campanie ATI-52 necesita o supraveghere permanenta si o intretinere periodica lunara in vederea functionarii in bune conditii. Aceasta se face prin:

a) verificarea exterioara la care se stabileste:


- daca aparatul telefonic este complet;

- daca partile sale componente nu sunt degradate, verificand buna lor stare si fixarea cordonului in locasul respectiv de la aparat;

- daca rotorul inductorului se invarte usor;

- strangerea suruburilor de fixare a aparatului in cutie (carcasa).


b) verificarea pilei (bateriei):


- daca pila este in buna stare si are o tensiue - in sarcina - de cel putin 0,8 V (masurarea se face cu un voltmetru conectat la bornele pilei, in timp ce se tine apasata clapa de vorbire); daca voltmetrul arata o tensiune sub 0,8 volti, pila nu este buna;

- daca este matisat corespunzator capatul conductorului gros al pilei si daca contactele nu sunt oxidate.


c) verificarea circuitelor de apel:


- se insurubeaza manivela inductorului si se fac cateva invartiri; daca inductorul se invarte greu inseamna ca exista scurt-circuit de transmitere a apelului;

- se scurtcircuiteaza bornele de linie L.1 si L.2 (cu o lita etc.) si se invarte manivela inductorului; daca aceasta se invarte usor, inseamna ca avem o intrerupere in circuitul de transmitere a apelului;

- continuand invartirea manivelei inductorului cu bornele L.1 si L.2 scurcircuitate si apasand pe butonul de control, sonetria trebuie sa sune; aceasta inseamna ca circuitul de receptie a apelului este in buna stare.




d) verificarea circuitelor de convorbire


- fara a apasa clapa de vorbire, se sufla in microfon; in receptor nu trebuie sa se auda nici un fasait, ceea ce arata ca lamelele clapei nu se ating intre ele;

- se apasa clapa de vorbire si se sufla in microfon; in receptor trebuie sa se auda un fasait, ceea ce arata buna stare a pilei, a microfonului, a receptorului, a clapei de vorbire, a sectiunilor II si III ale autotransformatorului, a circuitului de echilibrare (format din sectiunea IV si condensatorul de echilibrare) cat si a tuturor conductorilor electrici ce unesc aceste subansamble;

- se apasa clapa de vorbire, se sufla uniform (nu prea tare) si continuu in microfon, timp in care se pune contact intre bornele L.1 si L.2, intrerupandu-l apoi, operatie ce se face repede si des; taria fasaitului trebuie sa varieze, ceea ce arata buna stare a sectiunii I a autotransformatorului si a condensatorului de separare.


e) verificarea parafulgerului:


- se leaga cu un conductor bornele L.1 si P intre ele, se apasa butonul de control si se invarte manivela inductorului; soneria nu trebuie sa sune; in caz contrar, inseamna ca cealalta borna de linie (L.2), vine in contact cu borna P.

- a doua verificare este similara si se face legand borna L.2 sau P.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright