Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Tubii uriniferi



Tubii uriniferi


Tubii uriniferi

Tubul contort proximal

- se gaseste in totalitate in corticala, incepe la nivelul polului urinar, are doua segmente unul in continuarea celuilalt: segment contort (convolut), si segment drept , ambele avand aceasi organizare: membrana bazala conjunctiva(continuarea membranei bazale a foitei externe a capsulei Bowman), 7-8 celule nefrocite ce delimiteaza lumenul tubului

Tubul contort proximal are ca functie principala resorbtia:

- fara energie pentru apa, se resorb toate moleculele de glucoza, toti aminoacizii si toate proteinele (cu energia eliberata din marginea microvilara), ioni(Na+, K+, cu consum energetic)



Aceste molecule resorbite sunt prelucrate in lizozomi o parte, traverseaza celula, trec prin polul bazal cu consum energetic (din mitocondrile bazale), si ajung in circulatia sanguina prin capilarele de langa membrana.

Functia excretorie la acest nivel se exprima prin excretia creatininei si a colorantilor patrunsi in organism.

Tubul contort distal

- se afla in totalitate in corticala renala, continua ramura ascendenta a ansei, prezinta un segment drept si un segment contort


Umar acut hiperalgic de obicei are ca substrat o tendinita calcifianta in puseu inflamator sau o migrare de elemente calcifiate in bursa subacromiodeltoidiana. Nu exista in acest caz decat o singura atitudine kinetologica: - imobilizarea absoluta a bratului in abductie de 70 grade si usoara flexie.

Dupa amendarea fenomenelor algice, se va tatona suportabilitatea inceperii mobilizarii si se va initia un program de kinetoterapie ca si pentru umarul dureros simplu (stadiile acut si subacut)

2 Forma mixta

Umar mixt, este asocierea dintre un umar dureros de origine tendinoasa, tendosinovitica sau bursitica si o limitare a miscarii prin contractura musculara antalgica in rotarori, flexori sau (si) abductori ai umarului.

Limitarea durerii in umarul mixt nu se datoreaza numai durerii, ca in formele precedente, ci este si o redoare reala, structurala, care nu dispare sub anestezie locala.

Recuperarea mobilitatii umarului prin abordarea structurilor necontractile (capsule articulare, ligamente, tendoane), se realizeaza prin posturari, mobilizari pasive si autopasive.

Recuperarea mobilitatii umarului prin abordarea structurilor contractile (muschii), care sunt in contractura - retractura se realizeaza prin:

- mobilizari in schema D2F,dupa ce D1F poate fi efectuata pe tot parcursul

- tehnica "relaxare-contractie" se face in momentul in care durerile aproape au disparut.

Hidrokinetoterapia este larg indicata in umar mixt si poate fi aplicata chiar si in fazele initiale dureroase. Apa calda are un bun efect calmant, antalgic, permitand desfasurar

- este alcatuit dintr-un lumen mai larg, peretele are membrana bazala conjunctiva care spre lumen are un singur rand cu 8-10 celule ce delimiteaza lumenul, celule cu multi microvili apicali, aici avand loc un proces de resorbtie mai activa (apa, H+, NH+4).

Functia tubului contort distal este controlata de aldosteron (secretat de zona glomerulara a corticosuprarenalei). Se mentine echilibrul mineral Na+-K+.

Partea convoluta se afla in dreptul polului vascular. Aici peretele se modifica zonal si se numeste macula densa. Modificarile consta in : celulele epiteliale devin inalte si asezate in palisada, nucleii sunt situati spre polul bazal, apar mai multe organite in citoplasma; secreta putina renina ; ea controleaza celelalte celule secretoare de renina.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright