Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate




category
Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Masajul



Masajul


MASAJUL



Definitie

Masajul reprezinta o prelucrare metodica a partilor moi ale corpului, efectuata prin actiuni mecanice (manuale sau cu ajutorul unor aparate) asupra tegumentului, in scop igienico-cosmetic si profilactico-terapeutic.

Se presupune ca termenul de masaj isi are originea fie in cuvantul arab „mass”, care inseamna „a apasa”, fie in cuvantul ebraic „ mases” cu aceeasi semnificatie, fie in „massein” care in limba greaca veche inseamna „a framanta”.

„Massoterapia” defineste o metoda specifica de tratament in medicina reabilitativa, care se refera la utilizarea masajului in scop terapeutic.



Reprezinta o metoda (procedura) terapeutica adjuvanta pentru recuperarea functionala in diverse patologii.


Istoric

Masajul reprezinta una dintre primele metode de tratament, fiind utilizat in mod empiric de catre toate popoarele (uneori insotit de cuvinte si gesturi rituale), inca din cele mai vechi timpuri.

In medicina moderna, masajul a dobandit o baza stiintifica prin cunoasterea anatomiei si fiziologiei tegumentului, atat in ceea ce priveste circulatia, cat si mecanismele reflexe cu rol in elaborarea anumitor substante (unele de tip hormonal).

In tara noastra, masajul medical a inceput sa se dezvolte incepand din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, fiind introdus in practica clinica de catre medici de diferite specialitati (reumatologi, ortopezi, chirurgi-traumatologi). Primele lucrari stiintifice despre masaj si efectele acestuia apar in 1885 (R. P. Manga) si 1889 (N. Halmagiu).

O adevarata scoala romaneasca de masaj  incepe sa se formeze din anul 1930, sub indrumarea prof. Ion Lascar de la Institutul de Educatie Fizica din Bucuresti.


Generalitati metodologice

Partile moi ale corpului, asupra carora se actioneaza prin masaj, sunt in ordinea asezarii lor anatomice (de la suprafata spre profunzime) :

tegumentul (pielea) si mucoasele


straturile moi sub-tegumentare (tesutul adipos si tesutul conjunctiv)

muschii, tendoanele, ligamentele, aponevrozele si fasciile

capsula articulara si periostul

vasele si nervii periferici

organele profunde (viscerele).

Masajul este o metoda pasiva de tratament, constand dintr-o serie de manipulari cu efect mecanic, efectuate la suprafata corpului si care se succed intr-o anumita ordine, in functie de :

regiunea asupra careia se actioneaza

scopul urmarit

starea organismului.

Actiunile manuale de masaj sunt denumite manevre, manipulari, sau procedee si constau dintr-un ansamblu de miscari specifice executate prin aplicarea mainilor pe suprafata corpului.

In practica masajului manual se disting :

procedee introductive : au rolul de a pregati corpul pentru desfasurarea masajului

procedee fundamentale (de baza) : prin care se obtin, de fapt, efectele urmarite prin masaj

procedee finale (de incheiere) : in general, au un efect calmant cu rol de relaxare a organismului.

Se numesc forme comune de masaj toate variantele care se aplica in special la periferia corpului, utilizand (nemodificate) toate procedeele fundamentale si complementare.

Se numesc forme speciale de masaj toate variantele care se aplica prin procedee diferentiate (din punct de vedere tehnic) si se adapteaza (din punct de vedere metodologic) la particularitatile organismului si la necesitatile scopului urmarit. De exemplu, astfel de aplicatii speciale se executa :

la fata (masajul cosmetic)

la nivelul anumitor tesuturi (masajul periostal)

asupra unor organe profunde (masajul reflexogen).

Procedeele de masaj se pot executa direct pe piele fara aplicarea vreunui ingredient, sau efectuarea masajului poate fi facilitata prin aplicarea pe tegument a diferitelor substante :

solutii, emulsii, uleiuri, creme, etc. = masajul pe pielea umeda

pulberi alunecoase (talc, pudra de amidon, etc.) = masajul pe pielea uscata.

In aceste materiale utilizate pentru masaj (lichide, pulberi) se pot incorpora substante chimice cu proprietati farmacodinamice sau calitati cosmetice. Ele patrund in piele si actioneaza local sau la distanta (fiind resorbite in circulatie), producand astfel diverse efecte profilactico-curative.

In cadrul masajului manual si mecanic exista :

  • forme de masaj simple : aplicate mai ales in scop igienic, cosmetic si profilactic
  • forme de masaj asociate cu alte mijloace terapeutice : aplicate intotdeauna in scop curativ.

In acest sens, masajul se poate asocia cu :

kinetoterapia : masajul precede sau urmeaza exercitiile de reeducare neuromotorie, cardio-vasculara, respiratorie, abdominala, etc.

hidrotermoterapia (de ex. masajul cu gheata, masajul subacval)

electroterapia (de ex. masajul electric).




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright