Medicina
GuturaiulGUTURAIULSir William Ösler a declarat intr-o zi: "Nu exista decat un singur mod de a trata guturaiul: dispretul Cei care sufera de guturai nu sunt in general de acord cu Ösler; ei cheltuiesc milioane, atunci cand simptomele se manifesta, pe pilule, ca-sete, picaturi, inhalatii si vaporizari. Guturaiul este o boala universala si mai frecventa decat toate celelalte la un loc. Pentru a intelege aceasta boala, trebuie sa stiti ca membrana mu-coasa a aparatului respirator se compune din trei parti: (1) mucoasa na-sului si sinusurilor, (2) gatul si faringele, (3) mucoasa plamanilor. Su-prafetele acestor mucoase se afla sub controlul glandei tiroide, ca de alt-fel si toate celelalte membrane din corp. Guturaiul este o inflamatie care provoaca o exsudatie cataroasa si are drept cauza o eliminare de toxine comandata de glanda tiroida. Sunt posibile patru grade de inflamatie, care depind de natura toxi-nelor care trebuie eliminate. Exista mai intai simpla iritatie, cu inrosire si exsudatia unui lichid limpede cu gust sarat. De exemplu, daca nasul curge in primul stadiu al unui guturai, nu intereseaza decat straturile su-perficiale ale mucoasei. Daca principalul vinovat este clorura de sodiu, nu dureaza decat o zi sau doua si este urmat de o vindecare rapida. So-lutii diluate de nitrat de argint vaporizate pe membrana neutralizeaza clorura de sodiu, foarte solubila, transformand-o in clorura de argint, in-solubila. Toate scurgerile cataroase au o concentratie mare de clorura de sodiu. Sarea, dupa parerea mea, este un condiment intrebuintat excesiv de toata lumea Al doilea grad de inflamatie este caracterizat printr-o afectiune mai profunda care intereseaza mucoasa seroasa, inclusiv glandele mucoase. Secretiile au lichid seros si mucus limpede. Putem conchide ca avem de-a face cu un guturai mediu care da o stare de indispozitie pentru 3-4 zile.
Al treilea grad, mai profund, intereseaza straturile interne ale glan-delor mucoase, cu distrugerea partiala a celulelor mucoase. Germenii se inmultesc pentru a se hrani din produsii inflamatiei, iar celulele din san-ge alb se grabesc sa distruga germenii. Secretia este acum muco-puru-lenta, adica formata din puroi, mucus si ser. Acest tip de guturai dureaza chiar peste 10 zile si prezinta aspecte grave. Al patrulea grad intereseaza toate partile precedente si, in plus, stratul cel mai profund, bogat in vase sanguine mici. Sangele poate fi prezent in exsudatiile care, in acest stadiu, se numesc hemoragie muco-purulenta. Daca vase de sange importante sunt corodate de toxine, se poate produce o hemoragie periculoasa. Acest tip de guturai prezinta un caracter foarte grav si poate dura mai multe saptamani. Si chiar cand il consideram vindecat, sunt necesare mai multe saptamani pentru o repa-rare completa a tesuturilor afectate. Nu exista nimic misterios in cauza guturaiului, desi face obiectul a numeroase discutii in mediile medicale. Apare mai ales in lunile de iar-na, pentru ca in aceasta perioada activitatea pielii este mai redusa, atat pentru respiratie, cat si pentru transpiratie. Cand oamenii sunt mai putin activi, au tendinta sa manance mai mult si sa se constipe, si asta in gene-ral in timpul sarbatorilor de iarna, in detrimentul ficatului si al rinichi-lor. Faptul ca exista
intotdeauna o stare toxica inainte de un guturai nu este decat o alta
maniera de a spune ca nivelul otravurilor din sange este prea
ridicat pentru a permite ficatului si rinichilor sa le neutralizez.
In acest caz, glanda tiroida intervine ca a treia linie de aparare
si, pentru Nu microbii sunt cauza guturaiului, ei nu sunt decat paraziti care se hranesc cu deseuri toxice si celule distruse de inflamatie. Pericolul con-sta in faptul ca celulele, deseurile microbiene risca sa treaca prin ab-sorbtie in sangele celor bolnavi de guturai. Exista numeroase remedii propuse pentru tratarea guturaiului. Cele mai numeroase au ca efect suprimarea simptomelor si scaderea tempera-turii. Aceste remedii sunt insa mai mult daunatoare decat folositoare, deoarece irita un ficat deja afectat. Antibioticele actioneaza in principal printr-o violenta stimulare a glandelor suprarenale. Aceasta poate rezol-va o toxemie, dar, daca suprarenalele sunt slabite sau epuizate, boala de-vine cronica si din ce in ce mai virulenta. Stiinta, in ciuda tuturor eforturilor, nu a gasit inca tratamentul spe-cific pentru guturai. Cum tot organismul este congestionat de otravuri, se recomanda sa fie scutit de eforturi suplimentare pana la neutralizarea partiala a starii toxice. Repausul muscular este obligatoriu si bolnavul trebuie imediat pus la pat. Repausul muschilor este totusi mai putin im-portant decat repausul glandelor, deoarece ficatul este suprasolicitat si obosit. Exista doua modalitati de a usura sarcina ficatului. Prima este opri-rea oricarei absorbtii de proteine, de fainoase, zaharuri si grasimi. Cea de-a doua este incercarea de a descoperi caracterul chimic al toxemiei si de a administra doze repetate din ceea ce am putea numi antidoturi: apa minerala, sucuri de fructe diluate, supe de legume (fara carne si condi-mente) sau sucuri de legume crude. Cateodata, sunt indicate si sucuri de legume fierte, bine diluate. Este tratamentul prin post. Daca este aplicat corect si insotit de repaus, este cel mai bun tratament si exclude orice complicatie. Sir William Ösler spunea ca guturaiul trebuie tratat cu dispret, dar atunci cand se imbolnavea, urma un tratament simplu si eficient, repaus la pat, o carte buna si nici un fel de mancare. Aforismul lui Hipocrate "Daca veti hrani un guturai, va trebui sa lasati sa moara de foame fe-bra." este tot atat de adevarat azi. Insa atata timp cat omul crede ca este victima nevinovata a unui atac exterior, el va continua sa caute o forma de tratament pentru a alunga guturaiul si a omori microbii.
|