Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Administrarea fluoresceinei



Administrarea fluoresceinei


Administrarea fluoresceinei


1 Fluoresceina-forme farmaceutice


Fluoresceina se prezinta sub forma de solutie in fiole de 10 ml de concentratie 5% sau 5 ml de concentratie 10%, continand 500mg de fluoresceina per fiola. Exista si fiole de 3 ml de concentratie 25% continand 750 mg.

In practica nu exista diferente notabile intre rezultatele obtinute cu diferitele volume ale fiolelor obtinute.


2 Injectarea intravenoasa

O branula (scalp vein needle) de 21 sau 23 gauge este recomandata pentru administrarea fluoresceinei. Aceasta este plasata preferabil la nivelul venei antecubitale: daca aceasta nu este vizibila sau accesibila se pot folosi venele de pe dosul mainii sau de pe fata radiala a articulatiei pumnului. Branula realizeaza un abord venos stabil si comfortabil, putand fi folosita si ulterior in caz de urgenta.

Injectarea fluoresceinei este coordonata cu procesul fotografic. La inceperea injectarii este pornit simultan cronometrul aparatului care va inregistra pe fiecare cliseu timpul scurs de la injectare.

Administrarea fluoresceinei se va face in bolus, rapid, in 2-3 secunde. Cu cat este mai rapida injectarea cu atat creste incidenta aparitiilor greturilor, dar imaginile au o calitate mai buna. La injectarea mai lenta, in 4-6 secunde, scade incidenta greturilor, iar calitatea angiografiei se pastreaza satisfacatoare.




3 Complicatiile injectiei intravenoase cu fluoresceina


Extravazarea fluoresceinei in tesuturile perivenoase era o complicatie frecventa cand se foloseau ace lungi si groase atasate unei seringi, acele putand fi deplasate usor in timpul injectarii. Actualmente, folosindu-se branule flexibile a caror pozitionare intravenoasa este testata in prealabil cu ser fiziologic, aceasta complicatie este rara. De asemenea, in trecut, datorita impuritatilor din solutiile de fluoresceina, extravazarea era extrem de dureroasa. Astazi durerile provocate sunt minore si se poate urmari doar tumefierea locala si rezistenta crescuta la injectarea substantei. Flebita superficiala, granulomul subcutanat sau nevrita toxica a nervului median sunt foarte rare.

In cazul extravazarii se vor aplica local comprese cu gheata si se va mobiliza bratul respect

Daca extravazarea are loc in cantitate mica, la sfarsitul injectarii, concentratia fluoresceinei poate fi suficienta pentru a continua angiofluorografia.

Daca extravazarea are loc de la inceputul injectarii, angiografia va trebui reluata cu o alta vena de abord si o noua doza de fluoresceina.

Greata este cea mai frecventa complicatie, intalnita mai ales la pacientii tineri, nervosi sau tematori si se datoreaza in special injectarii rapide a fluoresceinei. Ea apare rapid la circa 30 de secunde dupa injectare si dispare mai lent, in 1-3 minute.

Voma nu este ceva obisnuit si apare de obicei la 40-50 secunde, permitand efectuarea fotografiilor de faza precoce. Dupa incetarea episodului, fotografierea se poate relua.

La pacientii care au experimentat greata si varsaturi la o angiografie precedenta se pot lua urmatoarele masuri:


- restrictia ingestiei de apa si alimente solide cu 4 ore inainte de investigatii

- administrarea de prometazina hidroclorhidrica 25mg per os cu o ora inainte.

Reactiile vago-vagale (lesin, sincopa) sunt mai putin frecvente decat greata. Aceste reactii apar mai degraba datorita anxietatii decat ca urmare a injectiei cu fluoresceina (se pot produce doar la vederea acului sau la penetrarea tegumentului). De obicei recapatarea constientei se face in cateva minute, timp in care se recomanda monitorizarea pulsului si a tensiunii arteriale, administrarea de oxigen, pozitionarea pacientului in clinostatism si, in cazuri severe, masuri de sustinere a functiilor vitale. Trebuie prevenite lovituri prin caderea bolnavului.

Eruptii generalizate sau urticaria sunt cele mai frecvente reactii alergice; ele apar de obicei la 10-15 minute dupa injectia cu fluoresceina si dispar in cateva ore, dar se recomanda administrarea unui antihistaminic pe cale intravenoasa.

Bronhospasmul si socul anafilactic sunt extrem de rare si necesita o interventie rapida. De aceea, echipamentul de urgenta comform tabelului alaturat trebuie sa fie pregatit intotdeauna cand injectam fluoresceina.

Fluoresceina nu este contraindicata pacientilor cu antecedente cardiace, aritmii sau purtatorilor de pacemaker.

Desi nu au fost raportate complicatii letale datorita fluoresceinei, majoritatea medicilor evita procedura la femeile gravide.

Exista in literatura cateva cazuri de moarte survenita in urma administrarii intravenoase de fluoresceina (Yanuzii si colab. au raportat un caz la 220000 de angiografii efectuate). Cauzele pot fi alergia severa sau un episod hipotensiv la un pacient cardiac sau cu afectiune vasculara cerebrala. Totusi este posibil ca moartea sa fi fost o coincidenta


Discutia cu pacientul


Preocuparile actuale privind siguranta si confortul pacientului recomanda ca acesta sa fie informat in prealabil asupra procedurii pe care urmeaza sa o suporte si asupra eventualelor complicatii si consecinte.

Consideram ca in afara de prezentarea formularului informativ si obtinerea consimtamantului scris al pacientului este necesara si o discutie cu acesta, care il va lamuri asupra decursului intregului procedeu si il va informa asupra posibilelor complicatii.

Discursul explicativ al medicului trebuie sa atinga urmatoarele puncte:

- i se va spune pacientului ca examenul oftalmoscopic a descoperit o modificare la nivelul fundului de ochi care necesita o investigatie suplimentara, angiofluorografia

-pentru aceasta se vor administra picaturi pentru dilatarea pupilei si i se va crea un abord venos prin plasarea unei branule

- pe acesta cale se va administra rapid fluoresceina care ajunge in vasele retiniene

- se vor efectua fotografii cu un aparat special, urmarind circulatia fluoresceinei la nivelul vaselor de la nivelul fundului de ochi

- vom da explicatii cu privire la fluoresceina si la aparatul fotografic

- astfel fluoresceina este de obicei bine suportata, reactiile adverse grave de tip soc anafilactic fiind foarte rare; ceva mai frecvente sunt reactiile adverse usoare si trecatoare ca senzatia de greata. Fluoresceina difuzeaza in tot organismul si va determina coloratia galbuie a tegumentului si coloratia portocalie a urinei pentru urmatoarele 24-48 ore

- aparatul fotografic emite lumina de diferite culori (nu raze X sau ultrasunete, etc); lumina acesta nu este daunatoare ochiului, ea producand doar o ebluisare datorita flashului, functia vizuala nu este afectata, ea revenind la valorile initiale dupa un scurt timp

- procedeul efectiv dureaza 5-15 minute, pacientul va ramane sub supraveghere inca 10-15 minute si apoi se va indeparta branula.

La final medicul va raspunde la eventualele intrebari.


Pregatirea pacientului consta in:

- completarea fisei individuale, specificand acuitatea vizuala a ambilor ochi, diagnosticul de trimitere si antecedentele patologice relevante

- discutia cu pacientul si obtinerea consimtamantului scris

- dilatarea pupilelor ambilor ochi folosind diverse coliruri midriatice (tropicamida, nilefrin, etc)

- realizarea abordului venos prin plasarea unei branule la unul din membrele superioare

- pozitionarea bolnavului la aparat.

Urmeaza angiofluorografia propriu-zisa




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright