Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Personalitati


Qdidactic » istorie & biografii » personalitati
Ioan Cantacuzino



Ioan Cantacuzino


Ioan Cantacuzino


Ioan Cantacuzino este fiul lui Constantin Cantacuzino. Faceau parte din familia Cantacuzinilor Magureni.

La 13 septembrie 1848 Constantin Cantacuzino a acceptat sa devina caimacam al Tarii Romanesti desi fiul cu ochii plini de lacrimi l-a rugat sa refuze demnitatea propusa.

Ioan Cantacuzino s-a casatorit cu Maria, fiica generalului Nicolae Mavros, care in 1829 cumparase de la Safta Brancoveanu, nepoata domnului martir, Mizilul. Maria aducea ca zestre sotului sau Ioan "orasul" si o mosie purtand acelasi nume, avand o suprafata de 2290 ha.

In anul 1857 s-au incheiat lucrarile de constructie a bisericii Sfatul Ioan pentru care Aga Ioan Cantacuzino oferise terenul si 3000 de galbeni.



Tot in acel an, la moartea lui Ioan Craciunescu el a devenit supraveghetorul unei epitropii care trebuia sa administreze avera acestuia donata orasului Mizil. Din fondurile donatiei trebuia sa se construiasca o scoala care sa-i poarte numele iar terenul pentru ridicarea ei a fost donat tot de Ioan Cantacuzino. Alte suprafete aoferit el sau de mostenitorii sai pentru a infiinta cimitirul uman si oborul.

Conform legii reformei agrare din 1864 trebuia ca orasenii embaticari sa se rascumpere si orasul putea deveni astfel liber. In 1866 orasul a ars aproape in intregime si pentru ca el sa nu dispara aga n-a mai cerut despagubire celor care nu achitasera obligatia si a pus la dispozitie materiale pentru ca oamenii sa-si poata reconstrui casele.


In ziua in care m-am iubit cu adevarat

Charles Chaplin


In ziua in care m-am iubit cu adevarat, am inteles ca in toate imprejurarile, ma aflam la locul potrivit, in momentul potrivit.

Si atunci, am putut sa ma linistesc.

Astazi, stiu ca aceasta se numeste .Stima de sine.


In ziua in care m-am iubit cu adevarat, am realizat ca nelinistea si suferinta mea emotionala, nu erau nimic altceva decat semnalul ca merg impotriva convingerilor mele.

Astazi, stiu ca aceasta se numeste.Autenticitate.


In ziua in care m-am iubit cu adevarat, am incetat sa doresc o viata diferita si am inceput sa inteleg ca tot ceea ce mi se intampla, contribuie la dezvoltarea mea personala.

Astazi,

Ion Cantacuzino a fost parlamentar si de mai multe ori ministru in primele guverne ale tarii de dupa venirea lui Carol I pe tronul Romaniei.

Mosia "Mizilul"a fost mostenita de fiicele sale Elena Sturdza si Alina Miclescu. In anul 1921 le-au fost expropiate 724 ha. in favoarea mizilenilor si a satenilor din Vadu Sapat, Fantanele, si Gura Vadului.

Conacul (armanul) familiei se afla in zona cartierului Teilor. A fost demolat in martie 1958 si mare parte din caramida a fost folosita pentru extinderea Scolii Nr.1 din oras.

Ioan Cantacuzino a fost o personalitate distinsa, superior educat, un patriot desavarsit, a inteles dificultatile mizilenilor la inceputul statului modern abia realizat in 1859.

A ramas in inima mizilenilor contemporani si a urmasilor acestora ca un ctitor de exceptie.

Ridicarea unui bust al acestei personalitati la initiativa "Ligii Ortodoxe" din oras, condusa de Mitu Vasilescu este un omagiu adus trecutului urbei, trecut din care Ioan Cantacuzino Aga nu poate fi exclus.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright