Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Personalitati


Qdidactic » istorie & biografii » personalitati
Andrew carnegie



Andrew carnegie


ANDREW CARNEGIE

Andrew Carnegie este cel mai contradictoriu dintre toti marii industriasi: sustinea drepturile muncitorilor, dar a distrus sindicate; si cand a devenit cel mai bogat om din America, a incercat sa-si doneze averea.

Andrew s-a nascut in Scotia in anul 1835. Dupa ce tatal sau ramane somer din cauza motorului cu abur, familia emigreaza in SUA. Andrew incepe sa munceasca la 12 ani si, curand, inteligenta sa il ajuta sa devina asistentul personal al presedintelui caii ferate din Pittsburgh, Tom Scott.

Dupa moartea tatalui sau, Andrew, acum in varsta de 20 de ani, devine principalul sustinator al familiei. Din fericire, el exceleaza la serviciu, cu inovatii precum programul de 24 de ore la telegraf. Este promovat director si supravegheaza expansiunea caii ferate catre vest.

Asemenea multora dintre bogatasi, Andrew evita sa lupte in Razboiul Civil platind pe cineva sa lupte in locul lui.

UN POD PREA INDEPARTAT?
In 1868, Carnegie il angajeaza pe James Eads, un proiectant fara experienta in constructiile de poduri, sa faca un pod peste Mississippi la St Louis, in Missouri. Podul va trebui sa aiba peste 1,5 km lungime, mai mult decat oricare pod de dinaintea sa. Dar daca Eads reuseste, podul va lega Estul de Vest ca niciodata pana atunci.

Unul din patru poduri construite in vremea aceea se prabusea. Carnegie investeste totul in podul sau.

Dar metalul traditional, fierul, nu are suficienta rezistenta pentru a suporta traficul de pe pod. Otelul, cel mai puternic material produs vreodata (creat prin amestecarea fierului cu carbon la peste 2.000 de grade) este insa greu de produs pe scara larga si foarte scump. La vremea aceea, era folosit pentru articole mici, cum erau tacamurile sau bijuteriile.

Carnegie petrece ani de zile cautand o solutie si gaseste un inventator englez pe nume Henry Bessemer din Sheffield. Prin tehnologia sa de productie, timpul necesar producerii unei grinzi de otel scade de la doua saptamani la 15 minute. Chiar si asa, Carnegie depaseste termenul de constructie cu ani de zile si este aproape ingropat in datorii.



'Daca nu poti accepta esecul, nu poti avea succes. Este o axioma.'
Donny Deutsch, magnat al publicitatii

Dar in 1873, la doar 33 de ani, Carnegie uneste America odata cu inaugurarea podului de la St Louis. Insa mai trebuie sa convinga lumea ca podul este sigur si, folosindu-se de mitul potrivit caruia elefantii nu traverseaza structurile instabile, pune unul sa treaca podul in ziua inaugurarii.

Comenzile de otel curg, pentru ca proprietarii cailor ferate se grabesc sa inlocuiasca vechile sine cu unele noi, din materialul mai rezistent. Cu ajutorul vechiului sau mentor, Tom Scott, Carnegie aduna 21 de milioane de dolari in banii de astazi si isi deschide prima sa otelarie. Otelaria de 40.000 mp este cea mai mare din tara si poate produce peste 225 de tone de otel pe zi. Dar cand Rockefeller inceteaza sa-si mai transporte titeiul pe caile ferate, acestea intra in colaps. Carnegie are de suferit in urma prabusirii pietei, dar nu atat de mult ca Tom Scott.

Muncitorii nemultumiti dau foc cladirilor lui Scott si il baga in mormant. Asa ca in 1881, cand Carnegie isi ingroapa mentorul intr-o zi ploioasa de aprilie, el da vina pe Rockefeller pentru moartea acestuia si hotaraste sa se razbune. Acum, el produce 10.000 de tone de otel pe luna si are un profit de 1,5 milioane de dolari pe an.

ZGARIE-NORII DE OTEL
Si Carnegie isi gaseste o alta piata uriasa. Terenurile din Manhattan sunt cele mai scumpe din lume. Singura solutie este expansiunea pe verticala, dar materialele si tehnicile de constructie folosite nu permiteau prea multor cladiri sa depaseasca cinci etaje. Otelul rezolva aceasta problema. Primul zgarie-nori din Chicago este construit cu otel de la Carnegie.

'America s-a inaltat cu ajutorul otelului.'
Alan Greenspan, fost presedinte al Rezervei Federale

Dar, in ciuda faptului ca acum Carnegie este printre cei mai bogati oameni din America, Rockefeller tot are o avere de sapte ori mai mare. Carnegie il angajeaza pe Henry Frick, care a ajuns milionar prin forte proprii inainte de 30 de ani si este unul dintre cei mai importanti furnizori de carbune din regiunea Midwest si un om de afaceri fara scrupule. In doi ani, Frick ii dubleaza profiturile lui Carnegie.


JOHNSTOWN
In cinstea acestei realizari, Frick infiinteaza o statiune pentru cei bogati, 'Clubul de pescuit si vanatoare South Fork'. Partenerul sau de afaceri devine curand membru al clubului. Acesta e situat intr-o regiune superba, langa barajul South Fork. Barajul tine sub control 20 de milioane de tone de apa, iar la 22 km in aval se afla orasul Johnstown.

Frick ordona ca barajul sa fie coborat, pentru ca trasura lui sa poata merge pe deasupra, si nivelul apei sa fie crescut. Aceasta decizie, combinata cu o ploaie torentiala de pe 31 mai 1899 care creste nivelul apelor cu 2 cm la fiecare zece minute, se dovedeste fatala.

'Pregatiti-va pentru ce e mai rau'.
Telegraful de la barajul South Fork catre Johnstown

Barajul se rupe si peste 2.000 de oameni isi pierd viata. Unul din trei este atat de rau mutilat, incat nu e posibila identificarea. 16.000 de case sunt distruse si totul este facut una cu pamantul pe o suprafata de 10 kmp. Este chemata in ajutor recent constituita Cruce rosie. Este cel mai mare dezastru creat de om din istoria SUA de dinainte de 11 septembrie.

Membrii Clubului South Fork sunt dati in judecata, insa fara succes. Dar Carnegie se simte vinovat si doneaza milioane de dolari pentru reconstruirea orasului Johnstown. Desi Rockefeller tot este de trei ori mai bogat, scotianul isi doneaza o parte din ce in ce mai mare din avere.

HOMESTEAD
Carnegie investeste milioane de dolari in otelaria Homestead, o otelarie cu probleme de langa Pittsburgh, pentru a-si creste productia de otel structural. Dar pentru a reduce costurile, Carnegie ii permite lui Frick sa creasca programul de lucru si sa reduca salariile.

Cand nou-formatul sindicat se opune programului de 12 ore pe zi, sase zile pe saptamana, si faptului ca acesta avea ca rezultat numeroase raniri si decese, Frick ii scrie lui Carnegie cerandu-i permisiunea sa distruga sindicatul. In urma tragediei de la Johnstown, Carnegie se retrasese in patria sa natala, Scotia, si lasa decizia in seama lui Frick.

'Lui Carnegie nu ii placea sa fie personajul negativ, dar pe Frick nu parea sa-l deranjeze acest lucru.'
DAVID NASAW, biograf al lui Carnegie

Frick face rezerve de otel, pregatindu-se pentru eventualitatea unei greve. El angajeaza agentia de detectivi Pinkerton, o armata particulara care urmarea hotii din trenuri, il proteja pe presedinte si spargea greve. In 1892, 2.000 de muncitori se baricadeaza in otelaria Homestead, oprind productia de otel. In mijlocul tensiunilor care urmeaza, oamenii de la Pinkerton trag in muncitorii neinarmati. Multi dintre acestia sunt impuscati in spate, in timp ce fugeau pentru a se salva. Noua muncitori sunt ucisi. Greva se incheie, dar nu inainte ca guvernatorul sa trimita acolo militia statala.

Frick, considerat cauza problemelor, este impuscat si injunghiat de un anarhist. Dar la trei zile dupa tentativa de asasinat, el se intoarce la munca si, mai mult, unelteste sa ii fure lui Carnegie otelariile. Dar esueaza si Carnegie cere consiliului de administratie sa il dea afara.

ORICE OM ARE PRETUL SAU
JP Morgan il abordeaza pe Carnegie si ii cere sa-si vanda compania. La un dineu, Carnegie ii da acestuia pe un bilet suma de 480 de milioane de dolari, echivalentul a 400 de miliarde de dolari de astazi si mai mult decat intregul buget al guvernului federal al SUA. In banii de astazi, Carnegie adunase o avere de peste 310 miliarde de dolari, cea mai mare avere particulara din toate timpurile.

Carnegie isi petrece restul vietii donand peste 350 de milioane de dolari (67 de miliarde in banii de azi). Dar in ciuda eforturilor sale filantropice, tragediile de la Johnstown si Homestead au fost asociate cu numele sau pana cand Carnegie a murit de pneumonie in 1919.

INFORMATII INTERESANTE


- A existat o perioada cand agentia Pinkerton avea mai multi oameni si mai multe arme decat armata SUA.

 - Timp de un deceniu, Carnegie si Rockefeller si-au facut unul altuia cadouri de Craciun in bataie de joc. Rockefeller i-a trimis o vesta de carton - aluzie la familia saraca din care provenea Carnegie. In schimb, Carnegie i-a trimis lui Rockefeller, un baptist fervent care nu bea, o sticla de whisky fin.

- Cauza preferata a lui Carnegie erau bibliotecile. El a infiintat peste 2.500 de 'biblioteci Carnegie'.

- Carnegie a devenit unul dintre primii furnizori ai armatei SUA, vanzand acesteia otel pentru constructia de nave de razboi. Marina americana devenea tot mai agresiva in aceasta perioada, precum o demonstreaza invadarea Cubei in 1868 si inabusirea unei rascoale in Filipine in 1899. Americanii au folosit o varianta timpurie a waterboarding-ului pentru a-i tortura pe rebeli.

- Pana la sfarsitul secolului XIX, multumita in mare parte cailor ferate de otel si zgarie-norilor de otel ai lui Carnegie, populatia urbana din SUA a crescut de 87 de ori. Numai la Chicago, in doar zece ani, s-au construit 50 de cladiri pe structura metalica si in doar 20 de ani, populatia aproape s-a dublat, ajungand la aproape 1,7 milioane de locuitori. Din 1860 in 1900, populatia SUA a crescut de la 31 de milioane la 75 de milioane de locuitori.

CITATE


'Transmite-i lui Andrew Carnegie ca ne vedem in iad (unde vom ajunge amandoi), dar nu si inainte'.
Raspunsul unui partener de afaceri la o solicitare de reconciliere

'Oamenii incapabili sa se automotiveze trebuie sa se multumeasca cu mediocritatea, oricat de impresionante le-ar fi celelalte calitati'.

'Primul venit are parte de stridie, al doilea de carapace'.

'M-am hotarat sa incetez sa acumulez avere si sa abordez sarcina, mult mai dificila, de a o distribui inteligent.'




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright