Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Personalitati


Qdidactic » istorie & biografii » personalitati
Giuseppe Verdi



Giuseppe Verdi


Giuseppe Verdi


Giuseppe Verdi a fost un mare compozitor italian care s-a nascut la data de 10 octombrie 1813, intr-un catun cu sate saracacioase; acest catun avand o populatie abia de 200 de locuitori, purta pe atunci, ca si astazi, numele de Roncole. Multa vreme Verdi insusi n-a stiut ca se nascuse in 10 octombrie 1813, de cate ori i se ceruse, el indicase ca data a nasterii ziua de 9 octombrie. Tarziu abia, cercetandu-se arhiva oficiului de stare civila din Busseto s-a descoperit certificarea autentica a nasterii sale. Redactat in limba franceza, certificatul arata ca Giuseppe se nascuse de fapt, la 10 octombrie, o zi de dumincia, ora 8 seara, tatal sau fiind Carlo, in varsta de 28 de ani, hangiu, mama sa, Luisa Utini, torcatoare. Noul nascut a primit numele de Giuseppe-Fortunino-Francisco. De ce redactat in limba franceza acest cerificat? Pentru ca Napoleon, ocupand Lombardia, introdusese acolo administratia franceza. Familia sa traia numai din veniturile unei pravalioare din Roncole. Giuseppe Verdi nu ezita sa spuna despre sine si despre viata sa: "Sunt si voi ramane totdeauna un taran din Roncole", pentru a adauga altadata: "Sunt extrem de franc, decis, uneori irascibil, salbatic, daca vreti, dar niciodata dificil, nici pretios!"



Verdi, folosind cu predilectie elementele vocale, va ridica muzica italiana la stralucirea unui bel canto care, dincolo de teoretizari si filozofari, aduna in el viata, cu aspiratiile, dramele si poezia poporului italian si le reda lumii intr-un buchet de melodii de o varietate uimitoare si de o frumusete neintrecuta.

Si din compozitiile sale se remarca ca era o fire romantica, excesiv de sensibila si de o extraordinara receptivitate muzicala, Giuseppe isi uita de sine de cate ori simtea prin apropiere cele mai vagi ecouri ale unor intonatii. Acesta sensibilitatea, i-a permis sa ridice elanurile pana la inaltimea pasiunilor si coboara deceptiile pana in adancul desperarilor.

Primele lectii Verdi le ia de la organistul bisericii din Roncole, Bistrocchi. Dupa trei ani, Bistrocchi isi epuizeaza cunostintele muzicale si isi da seama de talentul neobisnuit, de virtualitatile extraordinare ale baiatului motiv pentru care il indeamna pe Carolo sa isi duca fiul la Busseto, ceea ce si face. Cei noua ani pe care Verdi ii va petrece in Busseto marcheaza o etapa decesiva in viata compozitorului de mai tarziu.

Societatea filarmonica a orasului italian Busseto isi facea repetitiile in casa lui Antonio Barezzi, care devenenise un fel de protector al familei Verdi. El il ia in casa sa pe Giuseppe, o casa, care putea satisface nu numai visurile unui copil inzestrat de la natura cu daruri deosebite, ci chiar pe acelea ale unui muzician cultivat, in cautarea mediului sa le realizeze.

Prima sa compozitie este o uvertura pentru muzica militara pe care o prezinta cu ajutorul societatii filarmonice din Busseto la frageda varsta de 15 ani, la data de 6 aprilie 1828. Verdi incepusa sa prinda aripi si simte ca Busseto nu-i mai poate oferi ambitia necesara si cum pentru ca nu e suficient sa ai aripi, ci e nevoie sa si inveti sa zbori, protectorii sai decid, dupa consultarile de rigoare, sa-l trimita la Milano, considerat printre cele mai bune conservatoare italiene din capitala Lombardiei. Aceasta scolarizare, insa necesita o seama de cheltuieli pe care insa nu le putea suporta familia Verdi. Apeland la spiritul filantropic al bussetanilor, reuseste sa stranga banii necesari scolarizarii. Insa acesta nu este primit la Milano, deoarece depasise limita de varsta, suferind astfel chiar si Barezzi, cea mai penibila infrangere. Consider ca aceasta respingere la conservator, a fost o mica pierdere din geniul lui Verdi.


Adolescenta lui Verdi se inscrie pe un ritm accelerat de pulsatiile unei inimi infierbantate. Dupa o copilarie coplesita de duiosia parinteasca, de caldura generoasa a inimii lui Barezzi si de entuziasmul didactic al batranului Provesi, Verdi descinde in atmosfera profesorala, pretioasa si rece, imprimata Conservatorului din Milano de Francesco Basili.

La 4 mai 1836 se insoara cu fiica lui Barezzi, Margherita, nunta avand loc la Busseto, cu care urma sa aiba si 2 copii - Virginia si Icilio.

Debutand cu un oarecare succes la teatrul Scala din Milano cu opra Oberto la 17 noiembrie 1839, incepe sa mai revina pe scena muzicii. Insa nenorocirile in viata lui Verdi incepeau sa curga lant in anul 1840. Intai moartea baiatului, apoi a fetitei si ca sa ramanand chiar singur, si a sotiei lui in 19 iunie 1840. Familia ii era distrusa, afirma el. Pentru a-i mai trece durerea, incerca sa-si termine opera pe care o anuntase la Scala, insa a fost un total fiasco. "Cu inima sfasiata de nenorocirile din familie, exasperat de insuccesul creatiilor mele, mi-am zis ca in zadar as astepta de la arta vreo consolare si m-am hotorat sa nu mai compun!"

La Scala din Milano, Verdi a prezentat o opera "Nabucco", care a dovedit ca Verdi parea sa fi inteles sa interpreteze conceptele dramatice. Succesul lui "Nabucco" depasise de departe toate sperantele autorului sau, succes determinat si de interpretarea foarte buna a sopranei Giuseppina Strepponi, cu care urma sa isi petreaca restul vietii.

La 24 decembrie 1871, orasul Cairo a fost martorul unui eveniment de neuitat al istoriei muzicii italiene. Acolo si in acea zi s-a prezentat, in premiera mondiala, opera Aida de Giuseppe Verdi. Aceasta opera in patru acte al celui mai insemnat compozitor italian, a cunoscut un succes extraordinar, datorat nu doar subiectului dramatic, ci si melodiilor inaripate, momentelor corale deosebit de reusite, devenite populare in lumea intreaga, intre care un mars al victoriei. Aceasta opera cu o evolutie stilistica pe placul lui Verdi, in care muzicianul italian surpinsese cu o fina perspicacitate si o pricepe neasteptata inovatiile "germanismului", depaseste intr-adevar totul, depaseste pe toti, ba chiar si pe sine insusi.

Daca din cele aproape trei duzini de opere ale lui Guseppe Verdi cea mai des cantata este Traviata, succesul cel mai mare l-a avut, fara doar si poate, Rigoletto. In afara muzicii originale si pline de avant, in care rasuna ecouri din cantecele peninsulei, ceea ce explica succesul operei Rigoletto este dramaturgia muzicala. Aceasta opera a avut premiera la 11 martie 1851 pe scena teatrului La Fenice din Venetia.

Opera Trubadurul a lui Verdi a fost prezentata in premiera mondiala la Roma, la 19 ianuarie 1853, avand un imens succes. Aceasta opera este cantata frecvent pe toate scenele de opera din tara noastra.

Ultima sa opera a fost Falstaff, o melodrama comica in trei acte, reprezentata la Scala din Milano in 9 februarie 1893, la varsta cand Verdi avea 80 de ani.

In ziua de 27 ianuarie 1901, la ora 2.50, Dumnezeu ni-l ia pe cel mai mare compozitor italian de opera - Giuseppe Verdi, dupa ce ni l-a lasat 87 de ani sa ne incante cu geniul sau muzical. El se stinge intr-o camera din Hotelul Milano, dupa o lunga si calma agonie. Doctorul Grocco a constatat moartea si izbuncnind in plans l-a sarutat pe frunte. Pe jumatate paralizat de o saptamana, Verdi trece pragul intr-o stare de inconsitenta.

"Doresc ca funeraliile mele sa fie foarte modeste, sa fie facute la ivirea zorilor sau la vecernie, fara cantece si muzica", asa a stabilit compozitorul in testament, exprimandu-si dorinta sa fie inmormantat alaturi de sotia sa in Casa de Odihna a Muzicienilor din Milano, intemeniata de el. Asa s-a si facut, corpul lui Verdi a fost pus in pamant la cimitirul monumental la 30 ianuarie 1901,cand a fost adus si cel al Giuseppinei Strepponi.

Acest mare om de seama, care a compus 31 de opere, cantece religioase, muzica de camera, muzica orchestrala si de fanfara si muzica corala, m-a impresionat mai ales prin operele: "Oberto"; "Nabucco"; "Rigoletto"; "La Traviata"; "Aida"; "Othello" si "Ave Maria".


Bibliografie:

"Giuseppe Verdi" - de Dan Vulcan , Editura Tineretului 1959  pag 39/43/45/47/53/55/56/ 67
"Giuseppe Verdi" - de Gustavo Marchesi, Editura muzicala, Bucuresti, 1987 pag 451/ 533

"Povestiri din lumea operei" - de George Sbarcea, Editura Ion Creanga, Bucuresti 1979 pag 77/87/97



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright