Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Istorie


Qdidactic » istorie & biografii » istorie
Vlahiile" balcanice



Vlahiile" balcanice


VLAHIILE" BALCANICE

Vlahii din Balcani sunt urmasii vechii populatii romanizate

  • 971 - Bizantul recucereste teritoriile Sud Dunarene
  • 976 - Kedrenos ii aminteste pe "vlahii chervanagii" (carausi) - apropierea lacului Prespa
  • 1018 - restabilirea dominatiei bizantine asupra intregii Pen. Balcanice

Vasile II Bulgarotonul acorda puterea lui Niculita peste vlahii din thema Elada.



Tinuturile: Vlahia Mica, Vlahia Mare, Vlahia de Sus

In timpul dinastiei Comnenilor, vlahii din Blacani beneficiau de privilegii economice, autonomie administrativa si religioasa. In schimb trebuiau sa presteze servicii militare.

In timpul dinastiei Anghelos, se impune o fiscalitate ridicata si incercarea anihilarii autonomiei.

Vlahii fac drumuri la Constantinopol pt a cere taxe mai mici

  • 1185 - Rascoala vlahilor din Balcani, condusa de fratii Petru si Asan. Cu ajutorul cumanilor si vlahilor nord dunareni, bizantinii sunt invinsi
  • 1187 - este infiintat statul Vlaho-Bulgar, cu capitala la Tarnovo, condus de Petru si Asan, care se proclama "tari ai bulgarilor si vlahilor"
  • 1197 - Ionita Caloian cel Frumos devine conducatorul statului Vlaho-Bulgar
  • 1204 - Ionita accepta catolicismul si este proclamat de papa Inocentiu al III-lea ca rege

Ulterior, relatiile cu papalitatea vor fi stricate



A fost determinat atat de confruntarea Antigonos-Eumenes (Plutarch, influentat de Hieronymos din Kardia, il transforma pe Eumenes in figura centrala a anilor 319-316 i.Hr.). Eumenes, care era cumnat al lui Alexandru, prin sotia sa, sora a uneia dintre printesele persane, va incerca sa apere mai departe drepturile copilului Alexandru IV. In 319 i.Hr. Antipatros moare, lasandu-l, fara a consulta armata, tutore al regilor si comandant militar pe batranul sau camarad Polyperchon (Diodor 18.48), ceea ce l-a nemultumit pe fiul sau Kassandros. Kassandros constituie o alianta impotriva lui Polyperchon, formata din Ptolemaios, Antigonos si Lysimachos. Antigonos se va ocupa de Asia, domeniul sau, refuzand sa asculte de regi si tutorii lor (Diodor 18.50). in fata acestei situatii, Polyperchon il numeste pe Eumenes strateg al armatei regale (Diodor 18.50). astfel izbucnaste o noua confruntare, in timpul careia, pentru moment, Ptolemaios si Lysimachos raman pe planul al doilea; pe primul plan, Eumenes lupta impotriva lui Antigonos. Polyperchon atrage pe Helleni, instaland regimuri democratice si proclamand "libertatea hellenilor".

In 317 i.Hr., Kassandros va instala la Athena ca epimelet pe filosoful Demetrios din Phaleron, care va instaura o democratie cenzitara (Diodor 18. 66-67) si va permite instalarea aici a unei garmizoane macedonene. In acelasi an, Kassandros va ocupa Macedonia (Diodor 18. 77). Intre timp, rechemata din exil de Polyperchon, Olimpia, mamalui Alexandru, ii va ucide pe Phillipos Arrhidaios si sotia sa, erudike. Armata, la cererea lui Kassandros, o judeca si o condamna la moarte pentru aceasta fapta. Olimpia este executata (Diodor 18. 49). Kassandros se casatoreste cu Thessalonike, o sora vitrga a lui Alexandru, incercand sa intre in dinastie, renegand pe Alexandru IV si pe Roxane la Amphipolis.

In 316 i.Hr., Antigonos a reusit sa-l infranga pe Eumenes, care este prins si executat.


Al treilea razboi al diadohilor

(316-311 i.Hr.)


In 31 i.Hr. incepe al treilea razboi al diadohilor. El a fost cauzat de incercarea lui Antigonos de a-l deposeda pe Seleukos de satrapia Babilonului. Acesta s-a refugiat la Ptolemaios si se formeaza o noua coalitie, astfel incat Antigonos si-a ridicat impotriva pe toti ceilalti diadohi. Antigonos avea la indemana marile rezerve ale Asiei, tezaurele Susei si Mediei si si-a intarit armata  prin angajarea soldatilor lui Eumenes. De la Diodor aflam ca a reimpartit satrapiile, executand mai multi generali ai lui Alexandru (Diodor 19.47-8). Diodor (19. 57) relateaza ca aliatii ii cer lui Antigonos: Babilonul pentru Seleukos, Syria pentru Ptolemaios, Kappadokia si Lycia pentru Kasandros, pentru lysimachos - Phyrgia hellespontica. In 315 i.Hr., Antigonos refuza si invadeaza Phenicia. La Tyr el a obtinut din partea armatei macedonene condamnarea la moarte a lui Kassandros si propria sa desemnare ca tutore a lui Alexandru IV. De la Diodor 19.61-62 aflam ca, simultan, Antigonos si Ptolemaios proclama "libertatea hellenilor" care vor fi "liberi, autonomi si scutiti de garnizoane" (Diodor 19. 61).

Antigonos se va instala in nucleul egeean al domeniului sau, preluand, in 315 i.Hr. sau in 308 i.Hr., conducerea Confederatiei Insularilor (Diodor 19. 62). Cetatea Delos, separata de Athena, va ramane antigonita pana in 286 i.Hr., la sfarsitul lui Demetrios Poliorketes.

Intr-o prima confruntare, Ptolemaiios il infrange pe fiul lui Antigonos, tanarul Demetrios Poliorketes in 312 i.Hr. la Gaza, astfel incat Seleukos va putea spa se intoarca in Babilon (Diodor, 19. 90-92). In urma acestei confruntari, in 311 i.Hr., s-a incheiat pace: Lysimachos pastreaza Thracia, Ptolemaios Egiptul, Antigonos Asia, hellenii vor ramane autonomi, Kassandros este strateg al Europei si tutore al regelui Alexandru IV pana la majoratul sau. In consecinta, acest scelerat (Kassandros) il va ucide pe copilul regal si pe mama sa Roxana in 310 i.Hr. Seleukos, in mod curios, nu figureaza in tratatul de pace. Autonomia hellenilor se datoreaza lui Antigonos cae a incercat sa-i castige de partea sa, angajandu-i in lupta pentru autonomie.


Intre anii 308-303 i.Hr., Seleukos independent iin Babilonia, recucereste Susiana, Media (Diodor 19. 90-92), ceea ce va determina un conflict si apoi un tratat de pace in 303 i.Hr. cu Chandragupta din Bactria. In schimbul cedarii unor teritorii catre acesta (Gedrosia, Arachosia) Seleukos impune epigamia greco-indiana si a primit de la Chandragupta 500 de elefanti de lupta.

Intre timp, Demetrios Poliorketes l-a infrant pe Ptolemaios, recucerind Syria (Diodor 19.93). Kassandros s-a impacat in 310 i.Hr. cu Polyperchon, care a primit titlul de strateg al Peloponesului, ceea ce a dus la alianta Ptolemaios-Antigonos, ultimul reusind sa cucereasca Peloponesul. De aici incepe al IV -lea razboi al diodohilor.


Al patrulea razboi al diadohilor


Demetrios Poliorketes "elibereaza" Athena de garnizoana lui Kassandros, care se afla in Epir in acel timp. Antigonos si Demetrios sunt onorati cultural: statuile lor sunt asezate langa tiranicizi, atenienii au infiintat doua noi triburi, Antigonis si Demetrias (Diodor 20.40-46; Plutarch, Demetrios 8-14). Protejatul lui Kassandros, Demetrios din Phaleron, se va refugia in Egipt, unde va intemeia bibleoteca din Alexandria. Alianta Antigonos-Ptolemaios se rupe si in 306 i.Hr. Demetrios Poliorketes il infrange pe Ptolemaios in batalia navala de la Salamina (in Kipros, Diodor 20. 47-52; Pluarchos, Demetrios 15), ocazie cu care se apre ca a fost inaltata celebra Nike din Samothrake. In urma vict

  • 1204 - Bizantul cade sub loviturile cruciatilor
  • 1218-1241 - Ioan Asan al II-lea, statul atinge apogeul in timpul lui
  • 1257 - se stinge dinastia Asanestilor



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright