Matematica
TransformariTransformari I. Fr. Ordinare Fr. zecimale Teorie O fractie ordinara este un numar ce se reprezinta sub forma matematica: ; exemple: .. Exemplele pot continua la nesfarsit, putem afirma ca exista o infinitate de numere care se prezinta sub forma de fractie. Totalitatea numerelor scrise sub forma de fractie formeaza un grup de numere numit numere rationala . Numerele rationala au multe proprietati specifice, insa cea mai importanta proprietate este acea ca toate numerele rationala sunt periodice, exemple:
Observatii:
exemple:
Regula de transformare Ca sa transformam o fractie ordinara intr-una zecimala trebuie doar sa impartim numaratorul la numitor, exemple:
Observatii Fractiile ordinare al carei numitor are factori primi diferiti de 2 si 5 se transforma intr-o fractie zecimale simple cu perioada de cel mult b-1 cifre Exemple: periada fiind simpla(nemixta) numitorul=7 fiind nu are ca factori primi pe 2 si 5 Fractia ordinara al carei numitor are, pe langa alti factori si cel putin unul dintre factorii 2 si 5 se transforma in fractie zecimala periodica mixta, exemple:
Numitor 15 are ca factor primi atat 5 cat si 3, numitorul 35 are ca factori primi 5. II. Fr. Zecimale Fr. Ordinare Fractii zecimale: O fractie zecimala este formata dintr-o parte intreaga si o parte zecimala, despartite de virgula. Regula de transformare:
puterea lui 10 se alege in functie de numerele care sunt dupa virgule, daca dupa virgule sunt 3 numere (cazul nostru) atunci numitorul va fi daca dupa virgule sunt 10 sumere atunci numitorul va fi: s.a.m.d. Observatie Fractiile zecimale finite sunt fractii care au ca perioada 0, prin alte cuvinte nu au perioada(infinita), exemple:
-Numerele sub forma unde a este partea intreaga a numarului iar p perioada, exemplu 2.(7), a=2 p=7, pentru transformare procedam: unde nr 9 apare in functie de numarul de cifre a lui p exemple:
Alte exemple:
Numerele sub forma unde a este partea intreaga a fractiei zecimale ,x un numar cu n cifre care e dupa virgule insa nu se repta(neperiodic) iar p fiind perioada, exemple:
s.a.m.d Pentru transformare procedam: unde numarul 9 apare in functie de numarul de cifre a lui p iar 0 apare in functie de numarul de cifre a lui x, exemple:
|