Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Gramatica


Qdidactic » didactica & scoala » literatura » gramatica
Pronumele



Pronumele


PRONUMELE


1. Completati propozitiile cu forme diferite ale pronumelui personal: Elevul de serviciu este . . Cadoul de la . este frumos. Scrisoarea pentru . este pe masa. Ne-a bucurat reusita . . Masinile parcate in fata casei . sunt ale . .


2. Completati tabelul cu formele verbale potrivite pronumelor personale: creez, (va) apropiati, continui, (ma) apropii, creeaza, creezi, creeaza, continua, (se) apropie, (ne) apropiem, cream, continuam, (te) apropii, creati, continuati, continua, (se) apropie. Verbul a (se) apropia trebuie sa fie selectat impreuna cu formele pronominale trecute in paranteza.



a continua



a (se) apropia

a crea

eu

continui

(ma) apropii

creez

tu



el (ea)




noi




voi





ei (ele)





3. Inlocuiti, in textul de mai jos, punctele cu forme potrivite ale pronumelui personal:

– . va anunt, stimatii mei prieteni, ca . avem la dispozitie foarte multe solutii, ca . sa iasa din impasul creat si sa fie convinsi ca nu este bine a lucra in Word cand se concep carti, lucru care e usor de inteles, incat fie-mi permis a avansa o alta solutie, una inevitabil utila, zic , de a lucra impreuna cu in Page Maker.


4. Completati cu formele pronumelui personal neaccentuat in acuzativ:

– Mai lasa-, rogu-, un an , Maria-ta, isi innoi rugamintea cel mai mic dintre fiii imparatului. De -ai lasa sa-mi incerc norocul, poate as reusi, ca doar nu -ai crescut in puf, nu ma sperii de zmei si mi-or folosi toate cate -ai invatat; iar, de n-oi reusi, chiar daca intreaga curte si imparatie -a ruga sa intarzii, taierea pomului eu insumi voi face.


5. Completati cu formele pronumelui personal neaccentuat in dativ:

Odata a sarit din somn ca ars barbatu-meu si -a zis:

– Ce -ai facut, nenorocito?

– Iarta-ma, mai barbate, ma-ncurca pielea aceea de porc si am dat-o focului s-o mistuie, ca prea ma crezi naiva si ma tii cu povesti de adormit copiii, nu ma sfiii sa -o spun de la obraz.


6. Formulati scurte propozitii cu urmatoarele imbinari de cuvinte: m-a ajutat, mi-a ajutat, te-a ajutat, ti-a ajutat, l-a ajutat, i-a ajutat lui, i-a ajutat pe ei, ne-a ajutat noua, ne-a ajutat pe noi, v-a ajutat voua, v-a ajutat pe voi.








7. Analizati pronumele personale, indicand persoana, numarul, genul (numai la persoana a III-a), cazul, forma si functia sintactica:

Asadar, eu i-am spus intruna, fara nici o ezitare:

– Nu mi-i dor deloc, Ionele, de cainii tai negri, manca-le-ai coada! A-i plimba in oras fara botnita este un act de curaj necugetat, fiindca sperii oamenii maturi.

MODEL: eu = pronume personal, forma accentuata, persoana I, numarul, singular, cazul nominativ, subiect.

i =

mi =

le =

i =


8. Analizati pronumele personale, indicand persoana, numarul, genul (numai la persoana a III-a), cazul, forma si functia sintactica:

Desi nu l-ai agreat si, desi a incercat a-i prezenta pe prietenii lui intr-o lumina favorabila si m-a provocat la tot felul de discutii in speranta de a-i ierta, ma sfiii a-i spune ca demult i-ai uitat si tu, iar eu as vrea a-i indeparta definitiv de noi.

MODEL: l- = pronume personal, genul masculin, persoana a III-a,  forma neaccentuata, singular, cazul acuzativ, complement

i =

lui

m- =.

-i =

i- =

-i=.

tu =..

eu =..

-i =








Scrieti deasupra punctelor de suspensie pronumele personale de politete corespunzatoare pronumelor personale propriu-zise date:

Tu  // nu-ti dai seama de faptul ca el // le-a dus lor // cadouri pentru a i se ierta suferinta pe care i-a provocat-o ei // atunci cand a anuntat prietenilor rezultatele examenului.


10. Copiati textul de mai sus, punand in locul pronumelor personale de politete la persoana a treia forme ale pronumelui personal de persoana a treia care exprima respectul in limbaj familial (dansul, dansa etc.)


11. Concepeti o mica scrisoare adresata de un boier domnitorului Alexandru Ioan Cuza, in care autorul sa isi exprime sprijinul sau pentru unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, folosind formule reverentioase de adresare, precum Domnia Sa, Maria Ta etc.






L FIXATI‑VA CUNOSTINTELE!


12. Utilizati corect formele a lor / alor si corectati erorile de ortografie:

Aceasta parere a lor / alor nu-i in consonanta cu intentia a lor / alor nostri de a intra in comunitatea europeana, iar, daca se va sustine ceva despre proiectul unei economii independente, sa nu fi surprins cand se va afirma ceea ce s-a mai afirmat: ca nu agreeaza asemenea idei cosmopolite si ca ar trebui sa renunti la ele.






13. Subliniati dintre formele l-as / las pe cea potrivita contextului. Transcrieti forma corecta a cuvintelor cu greseli de ortografie:

Priam, unul dintre regii celebrii ai lumi antice, n-a fost un om l-as / las. Fiind prea batran n-a fost alaturi de fiii sai in lupta cu mirmidonii lui Ahile. Batranul n-a ezitat sa intre in toiul nopti in tabara aheie, sa-l roage pe cel mai temut dintre proprii-i dusmani sa-i inapoieze trupul fiului sau, Hector: ,,– L-as / las cumpara pe bani, l-as / las onora cu funerali deosebite.”










Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright