Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Gramatica


Qdidactic » didactica & scoala » literatura » gramatica
Predicatul



Predicatul


PREDICATUL


1. Introduceti, in tabelele de mai jos, categoriile gramaticale ale predicatelor verbale si nominale din urmatorul text:

Colaboratorii nostri sunt numerosi, iar locul, unde ne intalnim pentru cenaclul literar, este neincapator. Presedintele cercului literar a hotarat ca sedintele sa se desfasoare in sala de conferinte a Casei de Cultura a municipiului. El incercase si anul trecut, dar nu reusise. In vara aceasta, a gasit o casa de creatie in care vom sta trei saptamani.


Predicate verbale:

verbul

modul

timpul



persoana

numarul

(ne) intalnim





a hotarat





sa (se) desfasoare





incercare





a gasit





vom sta







Predicate nominale:

sunt + numerosi

este + neincapator

verbul copulativ + nume predicative

verbul copulativ + nume predicative

modul


partea de vorbire


modul


partea de vorbire


timpul


genul


timpul


genul


pers.


numarul


pers.


numarul


nr.


cazul


nr.


cazul


2. Precizati felul predicatelor si motivati-va raspunsul, facand deosebirea intre verbele care arata o stare (predicat nominal) si cele care arata o actiune (predicat verbal): Focul e aprins. Profesorul e asteptat. Usa e deschisa. Dusmanul e invins. Usa e deschisa cu grija. Focul e aprins cu atentie. Masa e ocupata. Masa e ocupata de clienti








3. Inlocuiti verbul predicativ a fi cu sinonime (a trai, a se desfasura, a-si avea originea, a se intampla, a costa, a valora, a se petrece)

Pe pod a fost // un accident. Bananele sunt // 40.000 de lei. Batranul a fost // de 80 de ani. Galele de box vor // fi peste doua saptamani. Ce e // cand in cale apare o pisica neagra? Cat e // euro la cursul oficial? Prietenul este // din Iasi.


4. Scrieti cu un i sau doi i  formele verbului a fi:

Sa optimist si ambitios cum ar trebui sa , chiar daca, poate, nu vei printre primii cinci,  ceea ce tu pretinzi sa . Oricum as bucuros sa fost macar o data introdus in echipa de baschet a scolii, iar apoi, amandoi, fericiti, sa ne imaginat ce o gandind bunicul in urma descrierii jocului tau. Oricat ma straduii, sa stii ca eu nu reusii sa-l conving sa vina, fiindca a spus ca are emotii mari. Daca maine nu l-i vedea acolo, nu surprins, sau poate l-i convinge tu, asa ca nu te sfii sa-l inviti la sala, la ora 16!

5. Indicati valorile verbului a fi din exercitiul de mai sus.





6. Construiti doua enunturi in care verbul a fi sa fie, pe rand:

a) verb predicativ

b) verb auxiliar


7. Construiti trei enunturi in care verbul a fi sa fie, pe rand, verb copulativ, verb predicativ si verb auxiliar:

MODEL: Elevii sunt nerabdatori. verb copulativ); Copiii sunt in curtea scolii. verb predicativ); Vei fi citit multe carti. verb auxiliar).

a) verb copulativ:  ..



b) verb predicativ:



c) verb auxiliar:.





8. Analizati numele predicative exprimate prin adjective:

Muntii sunt inalti, acoperiti de zapezile vesnice si incalziti de soare.

Ramona este inalta, blonda, vorbareata si vesnic neastamparata

MODEL: inalti adjectiv, genul masculin, numarul plural, cazul nominativ, nume predicativ.






9. Analizati numele predicative exprimate prin substantive:

Phaeton a fost un fiu de origine divina, tatal sau fiind Helios, caruia antici i-au dedicat una dintre cele sapte minuni ale lumii, Colosul din Rhodos, iar mama sa, Clymene, era fiica lui Oceanus. Fiicele soarelui, care sunt Hesperidele, il deplang, in urma prabusirii din inaltul cerului, incat se spune c-ar fi ele insele, arbori aceia tristi, plini cu mii de lacrimi argintii.





10. Alcatuiti patru propozitii in care numele predicativ sa fie exprimat prin substantive in nominativ, acuzativ, genitiv si dativ. Inlocuiti substantivele utilizate cu pronume personale.






L FIXATI‑VA CUNOSTINTELE!


11. Identificati predicatele din textul de mai si analizati-le morfo-sintactic, precizand felul predicatului, modul, timpul si persoana verbului: Intalnii in viata-mi stapani mai mandri ca tine, dar n-as vrea sa fii ca ei. Daca va fi sa purcedem la drum, daruieste-mi primejdii sa-mi ajunga, chiar de-mi vei pustii linistea si m-i aduce la capatul rabdarii. Mi te alatura intotdeauna in nesatioasele-mi ambitii, caci de mi-a ajunge spatiul povestii, iti voi darui cea mai sigura dintre prietenii.










Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright