Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Pestera toplita



Pestera toplita


PESTERA TOPLITA

Sinonimii : Pestera din Piatra Toplitei, Pestera din Dealul Paroasa, Pestera de Aur.

Localizare si cai de acces. Pestera Toplita se gaseste la 2,5 km nord-est de comuna Campu lui Neag, in locul numit Izvorul Toplitei. Se ajunge la pestera pe poteca ce merge din sat spre captarea de apa din Piatra Toplitei, poteca ce intalneste paraul Paroasa si apoi atinge Valea Toplitei. Cel mai apropiat punct de cazare este cabana Campu lui Neag. La numai 7 km, se afla, pe afluentul dreapta a Jiului de Vest, frumosul motel B.T.T. Valea de Pesti.



Date istorice. Pestera Toplita a fost descoperita in 1966 de padurarul Pantelimon Todea din Campu lui Neag si L Golgotiu, ziarist din Bucuresti.

In acelasi an pestera a fost cercetata de o echipa de speologi bucuresteni, condusa de T. Orghidan care a facut prima descriere a pesterii si cercetari de biospeologie. Ulterior, pestera a fost declarata rezervatie, dar, in ciuda acestui fapt, a fost vizitata  de turisti neinsotiti, care au adus pesterii unele deteriorari.

In 1976, Cercul de speologie ,,Focul Viu" realizeaza planul integral al pesterii, descoperind noi galerii. Lungimea actuala a cavitatii este de 2 150 m.

Descriere. Pestera Toplita se prezinta ca o galerie sinuoasa, cu orientare generala est-vest.

Intrarea, de mici dimensiuni (1x0,6 m), este orientata spre est. Ea conduce intr-o galerie descendenta cu panta pronuntata (45-50°), care, dupa cca 12 m, ne introduce intr-o sala de 7X6 m, apoi intr-o prima portiune frumos concretionata, cu stalactite, stalagmite, curgeri parietale.


In continuare, galeria principala intercepteaza in mai multe puncte paraul subteran ce curge 4 m mai jos si care este penetrabil pe cateva portiuni scurte. Din loc in loc intalnim acumulari de argila in adan-citurile carora s-au format gururi. Portiuni bogat conoretionate, in afara de cea aflata la inceput, se gasesc dupa 250-300 m si apoi cam la 400 m de la intrare.

Galeria are sectiune ogivala pe aproape toata lungimea si uneori prezinta urme de curgere sub presiune. Cele mai multe formatiuni stalagmitice sunt de tip clasic, stalactite conice obisnuite, stalagmite, gururi si multe curgeri parietale, in pestera se afla, intr-o galerie superioara, unul dintre cele mai mari gururi din tara, cu diametrul de peste 5 m. Multe speleoteme au culoare rosie sangerie.

In partea terminala a pesterii podeaua este nisipoasa, cu resturi vegetale mari. O prabusire de blocuri impiedica continuarea galeriei, desi insurgenta paraului subteran se afla cateva sute de metri mai departe.

Conditii de vizitare. Deoarece paraul Toplitei este captat pentru alimentarea cu apa a localitatii Campu lui Neag, cavitatea este inchisa cu un grilaj metalic si vizitarea se poate face prin obtinerea unei aprobari oficiale.

Vizitarea dureaza trei ore, iar echipamentul necesar sunt cizmele de cauciuc, salopeta, casca, surse de lumina duble.

Subiectele variate, cum sint speleotemele colorate si sectiunile galeriei, pot conduce la fotografii frumoase.

Bibliografie. T. Orghidan (1966), N. Golpotiu (1967).




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright