Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Fizica


Qdidactic » didactica & scoala » fizica
Curentul continuu



Curentul continuu


Curentul continuu

Curentul electric- reprezinta deplasarea dirijata a sarcinilor electrice. Exista doua marimi fizice care caracterizeaza curentul electric:

  • intensitatea curentului electric, numita adesea simplu tot curentul electric, caracterizeaza global curentul masurand cantitatea de sarcina electrica ce strabate sectiunea considerata in unitatea de timp. Se masoara in amperi.

I=Q/Δt     ;I- intensitatea curentului electric



Q-sarcina electrica

Δt- intervalul de timp

[I] =1Amper (A)


  • densitatea de curent este o marime vectoriala asociata fiecarui punct, intensitatea curentului regasindu-se ca integrala pe intreaga sectiune a conductorului din densitatea de curent. Se masoara in amperi pe metru patrat.

Sarcinile electrice in miscare pot fi purtate de electroni, ioni sau o combinatie a acestora. Stabilirea curentului electric este determinata de existenta unei tensiuni intre cele doua puncte (intre care se deplaseaza sarcinile). De asemenea, curentul electric se mai poate stabili daca un circuit inchis este influentat de o tensiune electromotoare

Un circuit electric este o retea care realizeaza o bucla inchisa, realizand astfel o cale de intoarcere pentru curentul electric. O retea este o conexiune dintre doua sau mai multe componente, si poate fi si deschisa, nu neaparat un circuit inchis.

Circuit electric simplu-ansamblu alcatiut dintr-un generator,un consummator,conductoarele de legatura si un intrerupator poarta numele de circuit electric simplu.

-INTRERUPATOR

-GENERATOR

-BEC ELECTRIC

-REZISTOR

-AMPERMETRU

-VOLTMETRU


Generatorul electric furnizeaza energia necesara transportului sarcinii electrice in circuit

W =W + W |:Q

W     =energia furnizata de generator circuitului exterior

E=W   /Q -tensiunea electrmotoare

U=W /Q -tensiunea la bornele generatorului

u= W /Q -tensiunea interioara

E=U +u - reprezinta bilantul tensiunilor

Rezistenta curentului -este raportul dintre tensiunea aplicata la capetele conductoarelor si intensitatea curentului ce se stabileste prin conductor

R =U/I -R- Rezistenta

U-Tensiunea

I-Intensitatea curentului electric

Retelele electrice care se compun din surse (de tensiune sau de curent), elemente liniare(rezistori, capacitatii - condensatori, inductori) si elemente liniar distribuite ( linii de transmisie a energiei) pot fi analizate prin metode algebrice pentru determinarea raspunsului in DC( Curent Continuu), in AC( Curent Alternativ) sau in regim tranzitoriu.

O retea care contine, de asemenea si componente electronice active se numeste circuit electronic. Aceste retele sunt, in general, neliniare si necesita un design si o analiza mai complexa.

Un numar de legi electrice se aplica petru toate circuitele electrice. Acestea sunt:

Legea lui Kirchhoff( pentru curent): Suma curentilor care intra intr-un nod este egala cu suma curentilor care ies din nodul respectiv.

Legea lui Kirchhoff( pentru tensiune): Suma diferentelor de potential intr-o bucla de circuit este zero.

In tehnica moderna se utilizeaza circuite electrice mult mai complicate, cu multe ramificatii, numite retele electrice, ce au urmatoarele elemente:

-nodurile reprezinta puncte din retea in care se intalnesc cel putin trei curenti electrici;
-ramurile de retea sunt portiuni din reteaua electrica cuprinse intre doua noduri succesive;
-ochiurile de retea sunt contururi poligonale inchise, formate dintr-o succesiune de rezistori si surse.


Prima lege a lui Kirchhoff se refera la nodurile de retea si exprima conservarea sarcinii electrice intr-un nod de retea.Ea afirma ca suma sarcinilor electrice care intra intr-un nod intr-un anumit interval de timp este egala cu suma sarcinilor care ies din nod in acelas interval de timp.

Def:Suma algebrica a intensitatilor curentilor electrici care se intalnesc intr-un nod de retea este egala cu zero.


A doua lege a lui Kirchhoff se refera la ochiurile de retea.

Def:Suma algebrica a tensiunilor electromotoare ale surselor in lungul unui ochi de retea este egala cu suma algebrica a caderilor de tensiune de pe laturile ochiului.

Pentru scrierea ecuatiei se alege un sens de referinta si se considera pozitive tensiunile care au acelasi sens cu cel de referinta, la fel si pentru intensitatile curentilor:

E1+E2-E3-E4 = R1I1-R2I2-R3I3-R4I3+R5I4

Legea lui Ohm: Caderea de tensiune pe un rezistor este egala cu produsul rezistentei si al curentului care parcurge rezistorul( la temperatura constanta).

Legea lui Ohm se aplica pentru conductori electrici la capetele carora se aplica tensiuni electrice. Legea lui Ohm spune ca intr-un circuit intensitatea (I) curentului electric este direct proportionala cu tensiunea (U) aplicata si invers proportionala cu rezistenta (R) din circuit. Formula matematica a legii lui Ohm este:

Unde:

I este intensitatea curentului, masurata in amperi (A);

U este tensiunea aplicata, masurata in volti (V);

R este rezistenta circuitului, masurata in ohmi (Ω).

Cu alte cuvinte, in cazul unui rezistor a carui rezistenta este constanta, daca tensiunea creste, intensitatea curentului va creste proportional cu tensiunea si invers. Un astfel de rezistor care respecta fidel legea lui Ohm se numeste rezistor ohmic. .




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright