Chimie
Eterificarea monozaharidelorEterificarea monozaharidelorEterificarea gruparilor hidroxilice din zaharuri decurge diferit. Hidroxilul semiacetalic reactioneaza cu metanolul, in prezenta lui HCl gazos, rezultind un monoeter denumit metilglucozida. Este denumit glicozida, deoarece s-a format cu participarea hidroxilului glicozidic. Anume asa se obtin glicozidele, care sint niste eteri dar pe grupa hidroxil semiacetalica (glicozidica). Pentru eterificarea functiilor alcoolice sint necesare conditii de reactii mai energice, cum ar fi iodura de metil in prezenta lui Ag2O sau dimetilsulfatul, in mediu bazic:
Monoeterii zaharurilor la gruparea semiacetalica -glicozidele - au molecule formate din doua parti legate una de alta prin atomul de oxigen. Una din aceste parti este restul zaharic, cealalta - un oarecare R venit din molecula alcoolului si care se numeste aglicona. Daca aglicona R este si ea un rest tot de monozaharida, glicozida prezinta o dizaharida sau daca R este provenit dintr-o dizaharida, glicozida este o trizaharida etc. Glicozidele glucozei sint numite glucozide, ale fructozei fructozide, in general denumirea formindu-se prin substituirea terminatiei -a din monozaharida cu -ida si scriind inainte denumirea radicalului fixat la hidroxilul semiacetalic.
- Otel pentru scule - Doua parti lamelare terminate cu urechi de prindere - in pozitie deschisa au forma literei X - pe rafturi impachetate in hartie, in cutie - 8 lei - jocul lamelelor datorita nefixarii corespunzatoare a nitului de prindere; - tais necorespunzator; - fisuri in manerul de prindere din plastic. |
|
|