Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Botanica


Qdidactic » didactica & scoala » botanica
Mucegaiul Alb



Mucegaiul Alb


Mucegaiul Alb

Ciupercile sau fungii acopera un grup extrem de divers de organisme, care au ceva in comun: nu isi pot produce singure hrana, fiind obligate sa traiasca in sau pe alte organisme vii (ca plante parazite) sau pe materie organica moarta sau in descompunere (ca plante saprofite).

Increngatura ciupercilor cuprinde peste 100.000 de specii. Dupa modul de organizare si inmultire aceasta increngatura se grupeaza in ciuperci inferioare si ciuperci superioare.

Ciupercile inferioare sunt plante a caror tal este unicellular, cu mai multi nuclei, sau unicellular, microscopic, si cu un singur nucleu; talul putand fii simplu sau ramificat.

Unul din reprezentantii acestei grupe este Mucegaiul Alb Mucor.

El este raspandit pe fructe, paine si dulceturi, fiind o ciuperca saprofita.


Structura. Miceliul reprezinta corpul vegetative al ciupercei si este alcatuit din hife multinucleate, unicelulare, ramificate. In varful fiecarei hife se afla sporangii.

Respiratie. Aeroba si anaeroba.

Inmultirea. Asexuata prin spori, iar sporii se dezvolta in sporangii care sunt eliberati la maturitate. Din fiecare spor se poate dezvolta o noua ciuperca. Sexuata in conditii nefavorabile, doua hife de p emicele diferite se unesc, varfurile lor se separa, se uneste continutul acestora (ou cu nucleu); oul se inconjoara cu o membrana rezistenta, germineaza si da nastere la un fir lung, terminal cu un sporange, cu spori ce vor da nastere la taluri diferite (barbatesti si femeiesti).


Una din cele mai importante gradini botanice este Gradina Botanica Regala din Anglia infiintata in 1759.

In Romania cea mai mare gradina botanica este cea din Iasi cu circa 100 de hectare infiintata in 1856.

Cea mai sigura metoda de conservare in prezent este depozitarea in banci de gene unde daca sunt asigurate conditiile cele mai bune, pastrarea poate sa dureze peste 100 de ani.

Bancile de gene sunt institutii special infiintate care au urmatoarele obiective:

prospectarea si colectarea germoplasmei;

studiul privind efectul depozitarii asupra proprietatilor fizico chimice ale materialului

constientizarea cercetatorilor in ceea ce priveste valoarea acestui material.

Conditiile de pastrare difera de la o banca la alta insa se apreciaza ca cele mai importante conditii sunt:

umiditatea relativa a aerului sa nu depaseasca 15%;

temperatura pentru diferite celule de pastrare sa fie constanta pentru o pastrare indelungata - 200C;

atmosfera cat mai saraca in O2, cat mai bogata in CO2 si absenta totala a luminii;

eliminarea riscului de influentare a semintelor in cazul unor radiatii ionizante, umiditatea semintelor sa fie de circa 4 - 5%.

In standardele FAO in colaborare cu Institutul International pentru resurse genetice, conditiile de pastrare se clasifica in 3 categorii:

  1. conditii acceptabile
  2. conditii preferabile
  3. conditii ideale

Conditiile acceptabile - conservarea sub 00C la un continut de umiditate a semintelor cuprins intre 3 - 7%

Conditiile preferabile - cand se asigura - 200C la acelasi procent de umiditate.

Conditiile ideale - cand se asigura - 200C, umiditatea semintelor de 5%.

Conditiile de pastrare in banca de la Fort Collins care poate depozita 180000 de probe de cate 450 grame sunt:

probe pastrate in tavi metalice, in incaperi de beton armat cu grosime de 150 de cm cu 10 camere de pastrare din care in 3 temperatura se mentine la - 120C, in 7 camere temperatura de circa +40C si umiditatea relativa de 52%;

verificarea germinarii semintelor se face la fiecare 5 ani si daca aceasta a scazut sub 50% se face o reinmultire a semintelor inlocuindu-se probele.

Banca de la Hirotsuga pastreaza probe de catre 120 cm3, in cutii cositorite la temperatura de - 100C.

Banca de la Krasnadar pastreaza 500000 de probe in incaperi cu climatizare totala, in vase de sticla asezate pe stelaje metalice.

Banca de la Suceava pastreaza circa 100000 de probe, cladirea are 8 incaperi pentru pastrare, 4 pentru pastrare medie de 10 - 20 ani si 4 pentru pastrare indelungata, peste 100 de ani cu temperatura de - 200C.

Variabilitatea germoplasmei - acest termen se refera la diferentierile care se observa sau care pot fi identificate prin analize privind caracterele si insusirile materialului initial.

Caracterele reprezinta totalitatea particularitatilor morfologice care diferentiaza un individ de altul.

Insusirile reprezinta proprietatile fiziologice, biochimice si tehnologice ale germoplasmei.

Caracterele pot fi de 2 feluri:

cantitative, care pot fi reprezentate numeric (numarari, cantariri)

calitative unde este vorba de unele particularitati ale plantei care diferentiaza diverse forme de germoplasma dar care nu se pot exprima numeric.

Totalitatea caracterelor si insusirilor unui individ formeaza fenotipul organului respectiv

Fenotipul este determinat pe de o parte de zestrea ereditara, pe de alta parte de interactiunea intre ereditate si conditiile de mediu.

Totalitatea caracteristicilor ereditare reprezinta genotipul unui material sau genotipul reprezinta eventualele gene provenite ca urmare a mutatiilor naturale.

Zestrea ereditara poate genera fenotipuri diferite in functie de conditiile de mediu in care s-a format organul respectiv astfel fenotipul poate fi considerat o rezultanta a interactiunii intre zestrea ereditara si conditiile de mediu.

Diferentierile care se observa in cadrul germoplasmei poarta numele de variatii iar fenomenul ca atare poarta numele de variabilitate.

Variabilitatea in cadrul germoplasmei - in ameliorarea plantelor este obligatoriu ca materialul initial sa prezinte o variabilitate suficient de mare in scopul identificarii si inmultirii acelor organisme cu caractere ori insusiri noi, care in final sa poata permite in mod real obtinerea de soiuri noi.

Variabilitatea este data de totalitatea diferentierilor privind caracterele si insusirile indivizilor dintr-o anumita populatie.

Caracterele sunt reprezentate de totalitatea particularitatilor morfologice, fiziologice, biochimice si pot fi grupate in functie de parametrii utilizati pentru exprimarea lor in caractere calitative si caractere cantitative.

Caracterele cantitative sunt cele care pot fi exprimate numeric si se refera la acele componente morfologice ce pot fi masurate precum: greutatea productiei, inaltimea plantelor, marimea fructelor, etc.

Valorile acestora inregistreaza o anumita variabilitate intr-un interval de minim si maxim.

Caracterele calitative se refera la elemente precum: culoare, forma, gust, etc si variaza in cadrul diferitelor grupe.

Insusirile se refera la particularitati de natura biochimica, tehnologica sau fiziologica precum rezistenta la scuturare, la ger, la boli, etc.

Suma caracterelor si insusirilor exteriorizate de un individ intr-un anumit stadiu de dezvoltare reprezinta fenotipul acelui individ.

Fenotipul este conditionat pe de o parte de zestrea ereditara a organismului iar pe de alta parte de interactiunea dintre aceasta si conditiile de mediu in care se dezvolta.

Genotip - totalitatea genelor (zestrea ereditara) unui individ provenite de la parinti sau unele aparute in urma mutatiilor naturale sau induse.

Manifestarea genotipului poate varia de la un individ la altul in functie de conditiile de mediu, ca urmare pentru crearea de soiuri noi este foarte important sa se poata separa marimea variabilitatii genotipice si ponderea acesteia din cadrul variabilitatii fenotipice totale.

Variabilitatea totala este data de suma tuturor variatiilor pe care le inregistreaza indivizii unei populatii, la randul lor aceste variatii pot fi clasificate dupa diverse criterii rezultand astfel si diferite tipuri de variabilitate (De ex: in functie de cauza care le provoaca putem avea variatii genetice (genotipice, ereditare) si somatice (negenetice, neereditare).

Variatiile neereditare mai pot fi intalnite si sub denumirea de modificatii, sunt determinate de diverse conditii de mediu si nu intereseaza in procesul de ameliorare decat foarte putin si rareori cand fac adaptarea organismelor la anumite conditii de mediu.

In ameliorare factorul care poate fi realmente exploatat ramane variabilitatea genotipica respectiva cea data de variatiile genetice.

Pentru determinarea variabilitatii fenotipice si genotipice, ameliorarea plantelor se foloseste de anumiti indicatori ai statisticii biologice: varianta, abaterea standard, coeficientul de variabilitate, coeficientul de heritabilitate.

Varianta (s2) reprezinta dispersia valorilor individuale ale unui caracter in cadrul unei populatii statistice de indivizi si este data de relatia: s2=

x - valorile individuale ale caracterului analizat, n - numarul de indivizi analizati.

Abaterea standard (s) este

Coeficientul de variabilitate (s%) s%=;

- media aritmetica

Coeficientul de heritabilitate (h2) reprezinta marimea variabilitatii genotipice din variabilitatea fenotipica totala, se calculeaza: h2=

s2g - variabilitatea genotipica;

s2f - variabilitatea fenotipica.

S2f=s2g + s2Mediu

La speciile autogame: s2g=0 s2f=s2m

Aceasta relatie se regaseste efectiv in practica, respectiv lucrarile de selectie la autogame sunt indeficiente sau sunt suficiente un singur an.

La speciile alogame la care in procesul de polenizare se contopesc gametii diferiti din punct de vedere genetic, rezulta indivizi cu constitutie genetica diferita de a parintilor, acest proces fiind amplificat si de fenomenul de recombinare, ca urmare o populatie dintr-o specie alogama va fi din punct de vedere genetic heterozigota si in dinamica de la o generatie la alta, ca atare influenta conditiilor de mediu va fi mai mica in manifestarea variabilitatii fenotipice totale (s2f)  s2f = s2g + s2m.

Pentru determinarea varietatilor genotipice si a coeficientului de heritabilitate se procedeaza la cultivarea timp de 2 ani la rand, in aceleasi conditii de mediu si tehnologice a 2 generatii hibride: F1 si F2

Pentru F1: s2f (F1) =s2g (F1) + s2m (F1)s2F (F1) =s2M (F1)

F2: s2(F)(F2) =s2G (F2)+s2M (F2)s2G (F2) =s2F (F2) - s2F (F1) h2F (F2) =

Valorile rezultate pentru h2 pot fi exprimate zecimal, fiind cuprinse intre 0 si 1 sau procentual cuprinse intre 1 si 100%.

Cu cat aceste valori sunt mai apropiate de 100 cu atat sansele lucrarilor de selectie sunt mai mari.

Metode de ameliorare - initierea unui proces de ameliorare presupune stabilirea unei planificari care sa tina cont de materialul initial existent, de posibilitatile tehnologice si de obiectivele urmarite.

In functie de aceste elemente se va alege si complexul de metode pentru ameliorare: selectia, hibridarea, cosangvinizarea, mutageneza, poliploidia, hibridarea somatica, mutatiile "in vitro", andr

Acest tip de mucegai nu provoaca daune grave, dar poate altera alimentele.Sporii exista aproape peste tot si daca lasam paine umeda expusa, dupa cateva zile putem gasi crescute pe ea colonii. Dupa alte cateva zile, corpurile de fructificatie negre, asemanatoare cu niste ace de gamalie, pot fi vazute cu ajutorul unei lupe sau al unui microscop de putere mica. Sporii transportati pe cale aeriana germineaza si hifele asemanatoare cu niste ate penetreaza in curand particulele de paine, unde secreta enzyme digestive care descompun hrana pentru a putea fi absorbita. Sustinute pe hife vertical se gasesc sporangiile care contin sporii. Aceste structuri rotunde absorb apa din hifele sustintoare pana cand in cele din urma ele se dizolva, eliberandu-si sporii.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright