Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Biologie


Qdidactic » didactica & scoala » biologie
Uretra



Uretra


URETRA


Uretra (urethra) este un organ tubular care conduce urina din vezica urinara catre exterior, unde se deschide prin orificiul sau meatul uretral.

Uretra masculina (urethra masculina) prezinta trei portiuni: prostatica (pars prostatica), membranoasa (pars membranacea) si spongioasa (pars spongiosa).

Portiunea prostatica strabate prostata (la hominide si carnivore), prezentand un epiteliu tranzitional, cu celule mucoase (exocrinocytus mucosus), la nivelul jonctiunii cu vezica urinara, dupa care devine pluristratificat columnar. Corionul, de natura fibroelastica, cuprinde un bogat plex venos (stratum spongiosum), la carnivore si ungulate, glande coliculare (glandula collicularis) si utriculul prostatic sau uterul masculin (utriculus prostaticus s. uterus masculinus). Musculara apare formata din fibre netede, dispuse intr-un strat longitudinal intern si altul circular extern.

Portiunea membranoasa prezinta un epiteliu stratificat sau pseudostratificat columnar (epithelium pseudostratificatum columnare) cu un corion foarte dezvoltat. In afara mucoasei se gasesc fibre musculare striate, care formeaza sfincterul rosu al uretrei.

Portiunea spongioasa prezinta un epiteliu ce variaza de la stratificat columnar, la pseudostratificat si la stratificat pavimentos spre extremitatea terminala. In corionul acestei portiuni se gasesc glande uretrale (glandula urethralis) (Littre) de tip mucos si grupe izolate de fibre musculare netede.

Uretra la femela (urethra feminina) se prezinta ca un conduct scurt, cu peretele format din patru tunici: mucoasa, submucoasa, musculara  si adventice.

Mucoasa uretrei este cutata longitudinal, astfel incat lumenul apare stelat. La toate speciile de animale domestice, epiteliul este de tip tranzitional in apropierea cervixului vezical, devenind pseudostratificat si apoi stratificat pavimentos, in apropierea orificiului extern. De-a lungul uretrei apar suprafete cu epiteliu stratificat cubic sau columnar, ce alterneaza cu epiteliul tranzitional. Intinderea acestor arii variaza de la o specie la alta. La animalele domestice, cu exceptia canidelor, unele celule de pe suprafata epiteliului elaboreaza o secretie mucoasa. La suine si cabaline, celulele mucigene sunt prezente numai in apropierea cervixului vezical. La cabaline si rumegatoarele mici, epiteliul uretral devine stratificat scuamos (pavimentos) la nivelul meatului urinar. La alte specii de animale domestice, epiteliul se mentine de tip tranzitional sau stratificat cubic pana la nivelul meatului uretral.



In mod frecvent la taurine, ecvine si suine, se observa glande uretrale (glandula urethralis) intraepiteliale, formate din invaginarile tubulare ale epiteliului.

Corionul apare mai dens in patura subepiteliala, decat in profunzime. La taurine se observa un evident strat capilar adiacent membranei bazale. Tesutul limfatic difuz si, ocazional, nodulii limfatici sunt prezenti la toate animalele domestice. Limfocitele pot migra in epiteliu, ajungand intre celulele superficiale. Totodata, sunt prezente spatii cavernoase care structureaza un strat spongios (stratum spongiosum) erectil. La taurine, suine, canide si cabaline, stratul spongios se intinde pe toata lungimea uretrei, aparand mai evident spre orificiul uretral. La ovine si cervidee, stratul spongios lipseste in treimea proximala, dar apare in ultimele doua treimi.

Prezenta unei musculare a mucoasei este discutabila. La toate speciile de animale domestice, pot aparea leiocite, orientate longitudinal, diseminate in profunzimea mucoasei, putand sa patrunda si in cutele longitudinale. Fibrele musculare netede sunt mai numeroase si mai mari la cabaline si taurine.

Tunica musculara cuprinde doua straturi, circular intern si longitudinal extern in jumatatea proximala. La cabaline, stratul circular cuprinde si fibre longitudinale, incat se creeaza aparenta existentei celui de-al treilea strat. Spre extremitatea distala a uretrei, fibrele musculare netede se amesteca cu fibrele musculare striate, care devin proeminente si dispuse circular. Ramane un fin strat de fibre netede orientate circular si longitudinal la fata interna a fibrelor musculare striate.

La rumegatoare si suine, exista un diverticul suburetral, captusit de un epiteliu de tranzitie, care devine epiteliu stratificat pavimentos. Corionul cuprinde un tesut conjunctiv lax, infiltrat cu limfocite si eventual limfonoduri.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright