Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Biologie


Qdidactic » didactica & scoala » biologie
Sinapsele



Sinapsele


Sinapsele


Receptorii vor fi detaliati la capitolul analizatori.

Substanta nervoasa este formata din : substanta nervoasa cenusie , substanta nervoasa alba.


Substanta nervoasa cenusie : o intalnim la exteriorul creierului mare si mic intrand in alcatuirea scoartei cerebrale si cerebelare precum si la interiorul celorlalte formatiuni din cuprinsul SNC. Prelungirile neuronale formeaza cai , fascicule , cordoane cand se afla in SNC, se formeaza nervi cand se gasesc extranevraxiali.

Substanta nervoasa alba : cuprinde nuclei sau centrii nervosi din cuprinsul SNC si formeaza ganglioni extranevraxiali.




Mecanismul  functiei de baza al SN este actul reflex = reactia de rspuns la un agent excitant. Suportul material al oricarui act reflex este arcul reflex , care cuprinde receptorii , segmentul de conducere ( aferent, eferent ) , organ efector si aferentatia inversa.


REFLEXELE pot fi :a) conditionate

b) neconditionate

c) contrare- se inhiba reciproc

d) aliate - se sustin


Sinapsele legatura de continuitate intre axonul unui neuron si componente ale altui neuron.

In sinapsele neuro-neurale (2 neuroni ) pot fi axodentritice sau axosomatice. Mai intalnim sinapse neuro-efectoare intre axonul unui neuron si muschi sau glanda. Sinapse neuro- receptoare la nivelul tegumentului.


O sinapsa este formata din : - componenta presinaptica reprezentata de butonii terminali ai unui axon ; nivel la care intalnim un nr. mare de mitocondrii care asigura ATP necesar de noi mediatori chimici. Tot la acest nivel intalnim neurotransmitatori. Unicul rol de a facilita transmisia influxului nervos ( mediatori chimici si facilitatori = adrenalina , nor adrenalina ), iar cu rol de inhibare a influxului nervos ( hiperpolaritare ) ex. acidul gamma aminobutilic.

Spatiul sinaptic de 200 -300 A - care e la fel ca o bariera in transmiterea directa a influxului nervos de la formatiunea presinaptica la cea postsinaptica.

Formatiunea postsinaptica poate fi : a) alt neuron in neuro-neurale - axodendritice

- axosomatice

- axo-axonale

b) axonul unui neuron si o forma receptoare

c) sinapsele epiteliale


Transmiterea sinaptica - reprezinta transmiterea potentialului de sectiune prin sinapsa ca urmare a eliberarii unidirectionale a moleculei de mrdiator chimic de la forma presinaptica la forma postsinaptica .

Potentialul de actiune declansat la nivelul formatiunii presinaptice afecteaza cordoanele de Ca determinand o crestere a concentratie de Ca care patrunde in butonul axonului si in creste presiunea din lichidul tisular. Ca urmare veziculitele cu mediator chimic din formatiunea presinaptica migreaza catre membrana butonului terminal , fuzioneaza intre ele apoi fuzioneaza cu membrana presinaptica care se rupe eliberand mediatorul chimic si spatiul sinaptic . Mediatorii chimici vor excita sau vor inhiba formatiunea postsinaptica , dupa cum aceasta din urma contine receptori excitator sau inhibatori. O parte din mediatorii chimici ajunsi in spatiul sinaptic se pierde. Alta parte este inactivat enzimatic. O alta parte se leaga de receptorii formatiunii presinaptice impiedicand  eliberarea de noi molecule de mediator chimic.

O alta parte de mediator chimic se leaga de receptori aflati pe membrana postsinaptica determinanad modificari enzimatice cu rol in transmiterea mesajului in interiorul celulei declansand modificari la nivelul canalelor ionice pe care le deschide.

Daca modificarile asigura un flux de Na si un flux de K se declanseaza potential de actiune.

Daca mediatorii chimici cresc concentratia de Ca sau Cl membrana postsinaptica devine hiperpolarizata inhiband propagarea influxului nervos.

Enzimele eliberate de celulele gliale adiacente sau aflate pe membrana postsinaptica degradeaza mediatorii chimici astfel ca actiunea mediatorilor chimici este de scurta durata.

Apoi are loc o absorbtie a mediatorului chimic nedegradat sau a unor produse de degradare. Moleculele sunt nesintetizate si reincorporate in veziculite sinaptice.

Pentru a reincepe un nou ciclu , mitocondriile din formatiunea presinaptica asigura energia necesara regenerarii veziculitelor presinaptice si pomparii ionilor de Ca pentru a stabili gradul de concentrare aflate de o parte si de alta a membranei neuronale.  



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright