Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate dezvoltareEu merg incet, dar nu merg niciodata innapoi - Abraham Lincoln





Confectii Diverse Film televiziune Fotografie Pescuit


Pescuit


Qdidactic » dezvoltare & ... » pescuit
Momeli animale



Momeli animale


Momeli animale


Insectele - Efemerele: fac prte din ordinul insectelor, au corpul subtire, in lungime de ~ 4 cm, moale, terminat cu 2-3 filamente si 2 perechi de aripi transparente. Larvele de efemere mai poarta si denumirea de babita, rusalii sau vetrite.
Trichopterele & Friganele:
Plecopterele: musca de piatra, musca de arin, musca de urzica
Diptera: tantarul, musta califora (larva - viermusii)


Libelulele:
(Chironomus) - denumite popular
calul dracului, calul popii, se impart in mai multe rase, dintre care mentionez cele trei mai des intalnite: liblelula alba, libelula verzuie, libelula demoazele. Aceasta insecta seamana cu tantarul, este foarte mare, dar nu pisca, eventual ne poate deranja zazaitul permenet si monoton al roiurile uriase adunate deasupra apelor. Larvele acestora duc o viata acvatica dezvoltandu-se in namolul anumitor ape. Larvele mari se pot depozita in conditii de temperatura intre 0 si 4 grade C, chiar si in cutiutele cu vegetatie, fiind mereu atenti sa la mentinem umiditatea, stropindu-le cu apa statuta. Acesta larve sa por pastra in hartie de ziar, bine inmuiata in apa de ploaie, aplicand mai multe straturi, lasand uscat doar stratul din exteriori. Procurarea acestor larve este un procedeu mai dificil si de aceea va sfatuiesc sa la cumparati din comert. Larvele de libelula sunt momeala de baza la toate competitiile de pescuit stationar fiind folosite da majoritatea concurentilor. Aceste larve pot fi adaugate in nade alaturi de alte 'condimente'. La pescuitul cu aceste larve vom folosi un carlig nr. 14-18 cu tija subtire si vom avea grija sa le intepam in cap, adica in partea mai groasa, putin verzuie.



Saltatoria: lacuste, greieri, coropisnite

Coropisnite - au o lungime de 3-5 cm, au corpul catifilat, dar butucanos, cafeniu, cu picioarele ca niste lopeti, potrivite pentru a sapa galerii pe sub plante pe care le roade cu falcile sale groase. Mreana si somnul sunt usor ademeniti de o astfel de momeala plasata pe carlige de 4 - 2/0, cu tija lunga. Pastrarea acestor insecte se face in cutii de chibrituri (cate una) sau in cutie de lemn compartimentata precum un penar, pentru a evita obiceiul lor de a se manca daca sunt puse impreuna.

Gandacul de colorado: poate fi folosit in special la pescuitul cleanului. Culoarea rosie a aripilor membranoase, la exemplarele adulte este extrem de incitanta pentru cleni .

 Ramele - Au corpul aproape cilindric, format, din numeroase inele, de culoare roscata, roscata-vinetie, moaronie. In cadrul pescuitului sportiv ramele constitue o momeala aproapa universala. Exista mai multe specii de rame:
ramele de roua - traiesc in solul gradinilor si diverselor culturi agricole, lungimea lor abisnuita este de cca 15 cm, unele ajungand pana la dezvoltarea record de 40 cm. Dupa ploaie cand galerile lor subterane sunt inundate, ele ies la suprafata terenului chiar si  in timpul zilei, astfel ramele de roua prefera activitate nocturna. culegerea acestor rame pe timp de noapte se practica cel mai bine cu ajutorul unei lanterne cu filtru galben (lumina puternica la sperie si acestea se retrag rapid in ascunzatori), iar extragerea lor din gauri a celor prinse de cap se face cu rabdare. Pastrarea acestor rame se face in pament pus in cutii din metal, lemn sau saculete din bumbac. Containerele din plastic (pungi, cutii) nu sunt indicate. Adaugarea catorva bucatele de tomate sau zatului de cafea asigura o buna hranire pentru ramele destinate mai multor partide de pescuit.
ramele de piatra sunt mai mici decat cele de roua, mai deschise la culoare si se remarca printr-un inel proeminet in partea anterioara a corpului; ele sunt mai vioaie in carlig, exercitand o atractie mai mare; culegera lor se face de sub pietre si bolovani cu o anumita cantitate de umezeala
ramele de gunoi de grajd se dezvolta pana la 7 cm, au un corp mai subtire su culoarea rosie. Se folosete la pescutul pestilor cu gura mai mica (babusca, rosioara, platica, caras mic etc.)
ramele de padure



Wholewheat Semolina* (Gris alb)

Are proprietati similare cu grisul galben, dar se deosebeste prin faptul ca produce boiliesuri mai putin tari. Dozaj recomandat: intre 28 si 170 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.


Full Fat Soya Flour* (Faina de soia integrala)


Faina de soia integrala are un miros puternic de malt si este foarte bogata in ulei de soia, de unde si calitati de atractant. Continut proteinic in jur de 40%. Potrivita in orice feluri de amestecuri de baza. Dozaj recomandat: maximum 110 grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.


White Fish Meal (Faina de peste)

Se produce din albitura. Este destul de grea si se gaseste in compozitia multor amestecuri de baza, dar e calitativ inferioara fainei de capelin sau de sardele si hamsii. Continut proteinic in jur de 66%. Potrivita in orice feluri de amestecuri pe baza de faina de peste. Dozaj recomandat: maximum 85 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.


Capelin Meal (Faina de capelin)

Capelinul este o ruda apropiata a somonului, iar faina de capelin este printre cele mai bune fainuri de peste. Continut proteinic in jur de 70%. Se produce in Norvegia. Are un miros particular. Dozaj recomandat: maximum 85 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.


Sardine/Anchovy Meal  (Faina de sardele si hamsii)

Faina de peste aproape verde la culoare. Continut proteinic in jur de 70%. Miros puternic, foarte atragator. Cele doua fainuri, de sardele si de hamsii, sunt combinate in proportii egale. Dozaj recomandat: maximum 85 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.



Uleiuri esentiale


Uleiurile esentiale sunt o sursa de atractie si permit producerea unor boiliesuri cu o nota particulara, aspect important pentru pescarii care vor sa se asigure ca nada lor e unica si nu va fi copiata. Foarte utile mai ales in compozitia boiliesurilor nutritive, destinate nadirii pe termen lung.


Black Pepper Oil (Ulei de piper negru)

Atractant clasic, unul dintre cei mai importanti din toate timpurile. Se poate folosi in orice amestec de baza, pentru orice anotimp. Este distilat din fructele unei plante agatatoare din vestul Indiei. Miros foarte distinct. Dozaj recomandat: 1 mililitru la jumatate de kilogram de amestec de baza.


Garlic Oil (Ulei de usturoi)

Atractant puternic, foarte bun pentru ape reci. Se poate folosi fie singur, fie in combinatie cu arome de branza sau frisca. Efecte dezastruoase asupra armoniei de cuplu!


Bergamot Oil (Ulei de bergamot)

Bergamotul (sau pergamuta) este o varietate de citrice, din coaja carora se extrage acest ulei parfumat, al carui miros se regaseste in diverse tipuri de cosmetice sau de ceai (Earl Grey). Se poate folosi tot timpul anului. Deseori combinat cu aromele de capsuni si frisca.


Alte uleiuri esentiale: Basil (busuioc), Cinammon (scortisoara), Clove (cuisoare), Coriander (coriandru), Cumin (chimion), Eucalyptus (eucalipt), Geranium (geraniu), Ginger (ghimbir), Grapefruit (grapefruit), Jaffa (portocale), Juniper (ienupar), Leek (praz), Lemon (lamaie), Nutmeg (nucsoara), Onion (ceapa), Parsley (patrunjel), Sage (salvie), Spearmint (menta), Thyme (cimbru), Ylang Ylang (ylang ylang).



Arome


Strawberry (Capsuni)

Aroma foarte populara. Dozaj recomandat: 3-4 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza, pentru boilies-urile pe baza de mancare pentru pasari sau cu continut proteinic ridicat, si maximum 6 mililitri pentru boiliesurile pe baza de faina de peste.


Tutti-Frutti (Amestec de fructe)

Amestec complex, cu miros particular. Se poate folosi in orice amestec de baza si in orice anotimp.


Cream (frisca)

Aroma parfumata. Se poate folosi si singura, si in combinatie cu un ulei esential condimentat - in acest caz, dozajul recomandat va fi de 3 mililitri de aroma si 3 mililitri de ulei, la jumatate de kilogram de amestec de baza.


Chocolate (Ciocolata)

Aroma cu gust si miros bogat. Ca si aroma de frisca, se foloseste singura sau in combinatie cu un ulei esential - in acest caz, dozajul recomandat va fi de 4 mililitri de aroma, la jumatate de kilogram de amestec de baza.


Alte arome de fructe: Apricot (caisa), Banana (banana), Blackberry (mura), Blackcurrant (coacaza), Cherry (cireasa), Cranberry (afine), Guava (guava), Kiwi (kiwi), Loganberry (hibrid de zmeura si mure), Peach (piersica), Pineapple (ananas), Plum (pruna), Raspberry (zmeura).


Alte arome diverse: Brandy (coniac), Brazil Nut (aluna braziliana), Butter (unt), Caramel (caramel), Cheese (branza), Coconut (nuca de cocos), Honey (miere), Liquorice (lemn dulce), Liver (ficat), Maple (artar), Peanut (aluna), Salmon (somon).


Arome speciale (cele mai populare arome produse de Nutrabaits, cunoscute sub numele de Under the Counter Specials - aromele de sub tejghea): Caviar (caviar), Garlic Mint (menta cu usturoi), Green Lipped Mussel (scoica cu buza verde), Ratafia (ratafia), Violet (violete de Parma).



Atractanti cu valoare nutritiva
 

Produse care sporesc atractia si calitatea nutritiva a boiliesurilor, ajuta la mai buna lor digerare si pun in valoare aromele din compozitie.

 Crustacei: latausul - sunt o momeala atractiva pentru pastrav, lipan, mreana, caras, platica, cosac, batca, biban

 Pestisorii: plevusca, babusca, tipar, oblet, rosiara, carasel, boarta, sabioara, guvid, hamsie si bucati din acestia constituie momeala generala o rapitorilor

 Broscute & mormolocii: Dau rezultate sigure in capturarea stiucii, somnului, cleanului mare.


 Altel momeli de origine animala:
organele de vita, de pasare - se folosesc cu succes la capturarea cleanului si somnului,
sangele proaspat - este o buna momeala pentru rosiara, babusca, clean, si alti pesti carnivori,
branza, cascavalul - o momeala deosebita pentru mreana, platica etc.
diferite larve: larva de omida, pentru clean mreana etc




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright