Navigatie
Semnalizarea maritimaSEMNALIZAREA MARITIMA SISTEMUL INTERNATIONAL DE BALIZAJ MARITIM I.A.L.A Pentru uniformizarea la scara globala a sistemlui de balizaj, in anul 1979 a luat fiinta International Association of Lighthouse Authorities (IALA), care a elaborat doua categorii de reguli privind balizajul pe mare si canale: Sistemul A – Sistem combinat cardinal si lateral , cu rosu la babord; Sistemul B – Sistem combinat cardinal si lateral, cu rosu la tribord; In prezent se aplica global regulile sistemului A de balizaj, cu exceptia coastelor Americii de Nord si Sud, precum si Japoniei unde se aplica regulile sistemului B
Fig.40] Zonele cu sistemele de balizaj A si B Sistemul de balizaj maritim IALA (atat pentru regiunea A cat si pentru B) cuprinde 5 tipuri de marcaje distincte ce se pot utiliza individual sau in combinatie: a) Marcaje laterale (lateral marks); b) Marcaje cardinale (cardinal marks); c) Marcaje de pericol izolat (isolated danger marks); d) Marcaje de ape sigure (safe water marks); e) Marcaje speciale (special marks). Toate aceste marcaje sunt dispozitive (geamanduri, balize, scondrii) dotate cu: Semn de varf pentru recunoastere pe timp de zi; Lumina pentru recunoastere pe timp de noapte; Retroreflectori (una sau mai multe benzi, litere, numerale sau simboluri din materiale retroreflectiv) pentru recunoasterea semnalelor care nu sunt prevazute cu lumina; De retinut ca semnificatia unui marcaj este determinata de culoarea si ritmul luminii pe timp de noapte si de forma si culoarea semnului de varf pe timp de zi. a. Marcajele laterale (Lateral Marks) Se utilizeaza pentru marcarea limitelor laterale ale unei cai de navigatie. Acest tip de marcare este legat de un sens conventional de balizaj pentru canale bine definite. Acest sens conventional este dat fie de sensul general pe care il urmeaza nava venind dinspre larg spre intrarea in port, estuar etc fie de sensul stabilit de autoritatile responsabile ale tarilor riverane. In principiu acest sens trebuie sa urmeze conturul coastei sau sensul retrograd (sensul acelor de ceasornic). Marcajul de babord (port-hand mark) marcheaza partea stanga a senalului navigabil, in sensul conventional de balizaj. Are culoarea rosie si ca semn de varf un cilindru rosu (optional pentru baliza cu forma cilindrica). Caracteristica luminoasa: rosie, cu orice ritm, exceptand Sc (2+1) R
Marcajul de canal preferabil la tribord (preferred starbord-hand-mark) se instaleaza in centrul unei bifurcatii si indica faptul ca este preferabil sa fie lasata la babord. De aceea acest marcaj va avea caracteristicile generale ale unui marcaj de babord. Culoarea va fi tot rosie dar cu o dunga orizontala verde pe mijlocul marcajului. Semnul de varf este un cilindru rosu, iar caracteristica luminioasa este Sc (2+1) R (exceptia de la marcajul de babord)
Marcajul de tribord (starboard hand mark) marcheaza partea dreapta/tribord a senalului navigabil, in sensul conventional de balizaj. Are culoarea verde si ca semn de varf un con verde (optional pentru baliza conica). Caracteristica luminoasa: verde cu orice ritm, exceptand Sc (2+1) G. Obs. Acolo unde, din motive exceptionale, culoarea verde nu asigura o vizibilitate de la distanta datorita fundalului natural, se poate utiliza culoarea neagra.
Marcajul de canal preferabil la babord (preferred port-hand-mark) se instaleaza in centrul unei bifuracatii si indica faptul ca este preferabil sa se aleaga canalul din stanga/babord. Marcajul se va lasa la tribord, de aceea va avea caracteristicile generale ale unui marcaj de tribord. Culoarea va fi tot verde dar cu o dunga orizontala rosie pe mijlocul marcajului. Semnul de varf este un con verde, iar caracteristica luminioasa este Sc (2+1) G (exceptia de la marcajul de tribord).
b. Marcajele cardinale (Cardinal Marks) Acest tip de marcaje semnalizeaza limitele exterioare ale unei zone periculoase.
Fig.45] Marcaje cardinale Marcajul cardinal „Treci prin Nordul meu” („Lasa-ma la Sud”) indica faptul ca apele sigure prin care se poate naviga se gasesc la Nord de marcaj. Marcajul este vopsit in doua culori: neagra in partea de sus si galbena in partea de jos avand ca semn de varf doua conuri negre suprapuse, cu varful in sus. Caracteristica luminoasa: lumina alba rapida sau deosebit de rapida. Marcajul cardinal „Treci prin Estul meu” („Lasa-ma la West”) indica faptul ca apele sigure prin care se poate naviga se gasesc la Est de marcaj. Marcajul este vopsit in culorea neagra cu o dunga galbena orizontala la mijloc. Semnul de varf: doua conuri negre opuse la baza. Caracteristica luminoasa: 3 sclipiri albe rapide sau deosebit de rapide la interval de 10 sec, respectiv 5 sec. Marcajul cardinal „Treci prin Sudul meu” („Lasa-ma la Nord”) indica faptul ca apele sigure se gasesc la Sud de marcaj. Marcajul este vopsit in doua culori: neagra in partea de jos si galbena in partea de sus avand ca semn de varf doua conuri negre suprapuse, cu varful in jos. Caracteristica luminoasa: 6 sclipiri albe rapide sau deosebit de rapide si una lunga in interval de 15 sec, respectiv 10 sec. Marcajul cardinal „Treci prin Westul meu” („Lasa-ma la Est”) indica faptul ca apele sigure se gasesc la West de marcaj. Marcajul este vopsit in galben cu o dunga neagra orizontala la mijloc. Semnul de varf: doua conuri negre opuse la varf. Caracateristica luminoasa: 9 sclipiri rapide sau deosebit de rapide la un interval de 15 sec, respectiv 10 secunde. c. Marcajele de pericol izolat (Isolated Danger Marks) Marcajul de pericol izolat este destinat marcarii (semnalizarii) unui pericol izolat incojurat de ape nepericuloase si se plaseaza de regula pe pericolul izolat pe care il marcheaza. Este vopsit in culorile neagra si rosie in benzi orizontale si are ca semn de varf doua sfere negre suprapuse. Caracteristica luminoasa: grup de 2 sclipiri rapide albe.
d. Marcajele de ape sigure (Safe Water Marks) Marcajul de ape sigure indica fsptul ca apele din jur sunt sigure. De regula, acestea marcheaza axul unui senal ori o aterizare, atunci cand acesta nu este semnalizat de un semn cardinal sau lateral. Este vopsit in benzi verticale rosii si albe. Are ca semn de varf o sfera rosie. Caracteristica luminoasa: lumina alba ocultatii, isofaza sau o sclipire lunga la 10 secunde sau litera A in codul Morse.
e. Marcajele speciale (Special Marks) Marcajele speciale indica zone speciale sau anumite configuratii mentionate in documentele nautice, cum sunt: Statii de culegere a datelor oceanografice; Zone de separare a traficului, acolo unde balizajul clasic poate introduce confuzii; Locuri de depozitare a materialelor dragate sau alte materiale; Zone rezervate aplicatiilor si exercitiilor militare; Cabluri sau conducte submarine; Zone rezervate pentru agrement, recreere si altele.
Caracateristicile marcajului sunt urmatoarele: Forma: la alegere, astfel incat sa nu se produca nicio confuzie; Culoarea: galbena Semnul de varf: in forma de X de culoare galbena; Lumina: sclipiri galbene orice ritm. STUDIU DE CAZ:
|