Instalatii
Zgarie-nori(skycraper)Zgarie-nori(skycraper) Zgarie nori sunt cladiri foarte inalte, continuu folosibila pana la cele mai inalte nivele ale sale. Deși nu exista o definiție propriu-zisa pentru un zgarie-nori, se considera (mai ales in Statele Unite și Canada) ca orice cladire mai inalta de 150 metri sau 500 de picioare, respectiv una care are cel puțin 30 de etaje, este un zgarie-nori. Conform unei alte interpretari, orice cladire pentru care, in faza proiectarii sale, importanta studiului rezistentei opuse de miscarile aerului are o pondere similara sau mai mare decat studiul greutatii propriu-zise a cladirii, este in aceasta categorie.
Fig.1 Cladirea Chrysler Building, New York, statul New York Construit in 28 mai, 1930, are o inalțime de 391 [m] (4)
Fig.2 Burj Khalifa (Burj Dubai), United Arab Emirates Construit in 1 octombrie 2009, are o inalțime de 828 [m] Cele mai inalte cladiri din lume:
Tabelul 1 Cele mai inalte cladiri din București: Casa Presei Libere, numita inițial Complexul Casa Scanteii, ridicata in cinci ani, are in total 104 metri (cu tot cu turnuri). Tower Center International, inalt de 100 de metri, este cea mai inalta cladire de birouri din București, care se afla in construcție. Va fi finalizata la inceputul anului viitor. BRD Tower are 87 de metri și o suprafata de 36.000 de metri patrați. Cladirea a fost proiectata de grupul francez Vinci și a costat 50 de milioane de euro. Bucharest Financial Plaza are 83 metri, a fost terminat in 1997, dupa doi ani de lucrari, de catre antreprenorul francez Bouygues. Hotel Intercontinental, situat in Piața Universitații, a fost finalizat in 1970 și are 77 de metri, 25 de etaje și 420 de camere. Millenium Business Center, de langa Biserica Armeneasca, masoara 72 de metri și are 18 etaje plus unul tehnic. In Romania cladirile cu peste 10 etaje sunt considerate ca fiind inalte. Poate și pentru ca, din punct de vedere arhitectural sau al siguranței la foc, o construcție de pana la 28 de metri inalțime este considerata 'normala', intre 28 si 45 de metri este inalta, iar peste 45 de metri sunt construcții foarte inalte'. Sunt doua mari metode de a construi o cladire inalta. Modelul american, structura cu nucleu central și cadre pe contur, și cel francez (numit așa doar pentru ca a fost adus de ingineri francezi in Romania, el fiind de fapt tot de proveniența americana), care este sistemul 'tub in tub'. Conceptul american, cu un nucleu central, care conține tot spațiul neocupabil, este realizat in general din pereți de beton armat cu armatura rigida, dar și din oțel sau beton armat. Principala calitatea a acestui tip de imobil este ca permite o buna iluminare naturala interioara prin intermediul pereților cortina. Modelul francez insa, facut pe sistemul 'tub in tub', prevede pe langa nucleul central și un al doilea tub. Aceasta este fara indoiala cel mai robust sistem din punct de vedere structural. Cladiri de birouri tip turn: Structura palunului determina aspectul plastic al cladirii, o linie de contur puternic articulata intarește aspectul vertical , impresia de cladire supla, inalta 5-C. Diferite forme de raspadire ale cladiirilor inalte:
Fig. 3 Modul in care se organizeaza și se stabilește activitatea de birou (structura biroului, magaementul cliențiilor, tehnologia de birou) influențeaza necesarul de corespondențe spațiale. Observațiile facute pe o perioada mai lunga de timp au arata ca tipurilor cladirilor evolueaza și chiar se schimba. In conformarea activitații de birou, omul capata un loc din ce in ce mai central.
Fig. 4 Schimbarea din ce in ce mai insemnata a activitații de birou (prin introducerea tehnologiilor) este insoțita de motivația performanțelor care este transparența activitațiilor. Proiectantul are posibilitatea de a influența toate domeniile care țin de conformarea spațiilor și locurilor de lucru, care au o mare importanța in cea ce privește satisfacția muncii. Modificarile locurilor de lucru; efectul raționalizarii generate de tehnologia informației și transformarea cerințelor locurilor de lucru (fluxul și modelul de organizare) se rasfrage asupra modificarii structurii birourilor. Necesarul de personal scade, grupele de lucru devin tota mai mici. Distribuția sarcinilor ierarhizata pana acum, cum ar fi director, secratara, referent de specialitate etc. se transforma in condtituirea de grupe integrate de lucru și tot in același fel, probail se modifica și repartizarea suprafețelor.
|