Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Constructii


Qdidactic » bani & cariera » constructii
Beton



Beton


Beton 

1. Generalitati

(1)P      Betonul utilizat pentru zidaria confinata si zidaria armata trebuie sa fie conform EN 206.

(2)P Pana la adoptarea EN206 ca norma nationala, betonul trebuie sa respecte cerintele din NE 012-1999 "Cod de practica pentru executarea lucrarilor din beton, beton armat si beton precomprimat. Partea A: Beton si beton armat" pct. 7.2.1

(3) Betonul este definit prin rezistenta caracteristica la compresiune, fck, (clasa de rezistenta a betonului) care este asociata cu rezistenta pe cilindru/cub la 28 zile, conform cu EN 206.

(4) Pana la adoptarea EN206 ca norma nationala, betonul este definit prin rezistenta caracteristica la compresiune, fck, (clasa de rezistenta a betonului) care este asociata cu rezistenta pe cilindru/cub la 28 zile, conform cu NE 012-1999.


2. Prevederi pentru beton

Clasa de rezistenta a betonului, definita ca in EN 206, nu va fi mai mica de 12/15 N/mm2.

Pana la adopatea EN206 ca norma nationala, clasa de rezistenta a betonului, definita ca in NE 012-99, nu va fi mai mica de 12/15 N/mm2.

Betonul poate fi proiectat sau cu compozitie prescrisa si trebuie sa contina apa necesara pentru a asigura rezistenta specificata si pentru a obtine lucrabilitatea adecvata.

(4)P Lucrabilitatea betonului va fi astfel incat sa asigure umplerea completa a golurilor, cand betonul este pus in opera in conformitate cu EN 1996-2.

Clasa de lucrabilitate S3 la S5 sau clasa de plasticitate F4 la F6, conform cu EN 206, va fi satisfacatoare in majoritatea cazurilor. In goluri, la care cea mai mica dimensiune este mai mica de 85 mm, se va utiliza beton cu clasa de lucrabilitate S5 sau S6. In cazul utilizarii betoanelor cu lucrabilitate mare, trebuie luate masuri pentru a reduce contractia sporita a betonului.

(5) Pana la asimilarea EN 206 ca norma nationala se accepta ca lucrabilitatea corespunzatoare  claselor de consistenta T3, T4 conform cu NE 012-1999 va fi satisfacatoare in majoritatea cazurilor. In goluri, in care cea mai mica dimensiune este mai mica de 85 mm, se va utiliza beton cu clasa de consistenta T4/T5. In cazul utilizarii betoanelor cu lucrabilitate mare, vor fi luate masuri pentru a reduce contractia sporita a betonului.



Dimensiunea maxima a agregatului nu va depasi 20 mm. Pentru betonul de umplere utilizat in goluri cu dimensiunea cea mai mica sub 100 mm, sau in stratul median al zidariei cu inima armata, sau cand acoperirea armaturii este mai mica sau egala cu 25 mm, pot fi utilizate agregate cu dimensiunea de pana la 10 mm.


3. Proprietatile betonului

(1) P     Rezistenta caracteristica la compresiune si forfecare a betonului trebuie determinata prin incercari pe probe de beton.


Nota: Rezultatele incercarilor pot fi obtinute din incercari efectuate pentru proiectul respectiv sau dintr-o banca de date existenta.


(2) Cand nu exista date ale incercarilor, rezistenta caracteristica la compresiune, fck, si rezistenta caracteristica la forfecare, fcvk, a betonului pot fi luate din Tabelul 3.3






Tabelul :  Rezistente caracteristice ale betonului


Clasa de rezistenta a betonului

C12/15

C 16/20

C 20/25

C 25/30 sau mai mare

fck (N/mm2)





fcvk (N/mm2)









Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright