Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Animale


Qdidactic » bani & cariera » agricultura » animale
Hranirea iepurilor



Hranirea iepurilor


Hranirea iepurilor

Iepuras

Cheia unei diete potrivite pentru iepurasul dumneavoastra este continutul ridicat in fibre. Functionarea normala a sistemului digestiv al iepurilor necesita o astfel de hrana. Astfel, iarba, fanul si legumele trebuie sa alcatuiasca mare parte a alimentatiei iepurasului dumneavoastra. In magazinele de specialitate veti gasi pelete specifice pentru iepurasi, insa acestea trebuie oferite cu moderatie intrucat iepurasul poate deveni obez din cauza lor si isi poate deregla sistemul digestiv. Iarba, fanul si legumele pe care este ideal sa i le serviti la masa vor ajuta si la prevenirea acumularii de par in tractul digestiv, precum si la mentinerea sanatatii gingiilor si dintilor. Rontaitul ierbii il va impiedica pe iepurasul dumneavoastra sa se plictiseasca si sa dezvolte astfel probleme comportamentale.



Iepurasul trebuie sa aiba in permanenta fan la discretie. Incercati sa adaugati fan proaspat de cateva ori pe zi pentru a incuraja iepurasul dumneavoastra sa-l manance.

Legumele care pot fi servite iepurasilor sunt: morcovi, patrunjel, broccoli, napi, andive, laptuca, spanac, frunze de cartof, frunze de mustar, varza de Bruxelles, frunze de papadie etc. Evitati cartoful, varza, fasolea, varza, conopida si rubarba (este toxica) intrucat pot cauza probleme digestive. Oferiti iepurasului dumneavoastra numai legume despre care stiti ca nu au fost tratate cu pesticide si spalati-le bine inainte. Incercati sa nu-i oferiti in fiecare zi aceleasi legume pentru ca se va plictisi si riscati sa nu ii asigurati o dieta echilibrata si completa. Hrana vegetala trebuie administrata iepurasilor dupa implinirea varstei de 12 saptamani. Legumele trebuiesc introduse treptat, una cate una, in cantitati mici initial. In ceea ce priveste peletele specifice, alegeti unele de calitate, proaspete, care sa contina minim 20-25% fibre, 14% proteine si mai putin de 1% calciu. Va trebui sa reglati cu atentie cantitatea de pelete oferita, acestea sunt hiper calorice si iepurasul se poate ingrasa peste masura.


Este un animal omnivor, hranindu-se cu jir, ghinda, radacini, insecte, serpi, soareci de padure sau oua de pasari. Atunci cand hrana se gandeste din abundenta, acesta ramane aproape sedentar; in lipsa acesteia este nevoit sa se deplaseze distante destul de mari, in special noaptea, iesind de multe ori din padure si provocind mari stricaciuni culturilor de cartofi si de porumb.

In primavara, femela fata 4-10 purcei, de culoarea cafelei cu lapte si dungati in lungul corpului, ceea ce le ofera posibilitatea de a se camufla datorita asemanarii cu culorile mediului lor natural. Cu toate acestea, datorita rapitoarelor, bolilor si timpului nefavorabil, doar 1-2 purcei reusesc sa supravietuiasca in jurul femelei pana la varsta de 1 an. Urmele lasate de mistret sunt usor de recunoscut.

Evita prezenta omului, atacindu-l doar atunci cand este fugarit sau ranit in timpul vanatorii sau daca femela insotita de purcei il intaln

Le puteti oferi zilnic si mici cantitati de fructe proaspete (mar, para, pruna, banana, papaya, capsuni etc.) sau ramurele de mar ori rachita. NU oferiti iepurasilor dulciuri, ciocolata sau orice alt tip de mancare pe care dumneavoastra o serviti!

Daca doriti sa schimbati dieta iepurasului dumneavoastra din pelete in fan si legume, faceti acest lucru gradual, introducand un singur tip de leguma pe zi. Astfel, daca sistemul digestiv al iepurasului va intampina probleme si iepurasul va avea diaree, veti putea sti care este leguma “vinovata” si o veti putea elimina momentan din dieta.

Iepurasii au de asemenea nevoie de apa proaspata la discretie! Nu uitati sa schimbati zilnic apa din bol si sa curatati bolul frecvent. Iepurasii prefera bolurile in detrimentul adapatorilor, asa ca alegeti un bol greu de ceramica, care nu poate fi rasturnat usor.

Iepurii elimina doua tipuri de fecale, unele mai solide, altele mai moi. De obicei ei le mananca pe cele moi, direct din anus. Nu-i impiedicati, ingerarea lor este un comportament normal, ele le sunt necesare pentru ca reintroduc in corp vitamine si nutrienti.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright