Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Tehnica mecanica


Qdidactic » stiinta & tehnica » tehnica mecanica
Defilarea trenurilor



Defilarea trenurilor


DEFILAREA TRENURILOR


Tema 1: Defecte urmarite la defilarea trenurilor

Art 153 (7) Defectele vehiculelor feroviare, vizibile si/sau sesizabile prin zgomotul produs si starea incarcaturii care pericliteaza siguranta circulatiei si securitatea transporturilor si care trebuie constatate cu ocazia supravegherii prin defilare a trenurilor in circulatie, sunt:

a) barele timoneriei de frana sau alte piese desprinse, care depasesc gabaritul CFR de vagon-de incarcare;

b) locuri plane sau brocuri pe suprafata de rulare a bandajului rotii, cutii de osie aprinse sau iesite din furcile de garda, roti blocate (locurile plane sau brocurile de pe suprafata de rulare a bandajului vehiculelor feroviare in mers se manifesta printr-un zgomot caracteristic, iar cutia de osie aprinsa, inainte de ajungerea ei la incandescenta, se recunoaste prin receptionarea unui suierat care poate fi insotit si de o degajare de fum);

c) arcuri de suspensie rupte sau desprinse;

d) usi sau clape ale vagoanelor, desprinse sau deschise, precum si usi ale vagoanelor acoperite cazute de pe sina de rulare - ghidaj - expuse caderii in parcurs;

e) usi deschise la containerele incarcate pe vagon;

f) incarcatura din vagoanele descoperite, deplasata;

g) vagoanele cu scurgeri din continut;

h) ghereta franei de mana desprinsa si expusa caderii in parcurs;

i) tabla acoperisului vagoanelor desprinsa, precum si prelate desprinse.



Tema 2: Supravegherea prin defilare a trenurilor:

Art 153. Toate trenurile care circula prin statie si in linie curenta se supravegheaza prin defilare, astfel:

a)in statie, de catre personalul administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare  conform prevederilor din PTE;

b) in linie curenta, de catre personalul care deserveste posturile de miscare, posturile ajutatoare de miscare, posturile de macazuri si de bariera, precum si de catre revizorii de cale.

(3) Personalul stabilit la alin. (1) este obligat:

a) sa urmareasca cu atentie starea vehiculelor feroviare si a incarcaturii din vagoane pentru a constata cazurile in care vehiculele feroviare prezinta defecte vizibile si/sau sesizabile prin zgomotul produs si pericliteaza siguranta circulatiei si securitatea transporturilor;

b) in caz de pericol sa dea imediat semnale de oprire a trenului si sa avizeze IDM si dupa caz mecanicul de locomotiva, asupra pericolului si necesitatii opririi trenului.

IDM, in cazul in care este avizat asupra pericolului si necesitatii opririi trenului, trebuie sa ia imediat masuri de oprire a trenului folosind toate mijloacele (comunicarea catre mecanic prin radiotelefon, manipularea semnalelor pe oprire, transmiterea semnalelor de oprire cu instrumente portative sau cu alte mijloace).


In cazul in care nu s-a reusit oprirea trenului, IDM anunta posturile din linie curenta, statia vecina si operatorul de circulatie despre pericolul existent si necesitatea opririi trenului.

Art. 154. - (1) In cazul in care trenul este oprit, conform prevederilor art. 153, alin. (2), lit. b) sau art.153 alin. (3), constatarea cauzelor care au produs defectul, precum si stabilirea altor conditii de circulatie pentru vehiculele din tren se fac de catre:

a) revizorii tehnici de vagoane, acolo unde exista;

b) un agent al trenului, in linie curenta si in statiile unde nu exista revizori tehnici de vagoane.

Conditiile pentru circulatia in continuare a vehiculelor din compunerea trenului, se stabilesc de catre revizorul tehnic de vagoane sau de catre personalul operatorului de transport feroviar care deserveste trenul, dupa caz; aceste conditii sunt comunicate in scris catre IDM din statia in care a fost oprit trenul, sau prin instalatii TC de catre mecanicul trenului oprit in linie curenta catre IDM din statia cea mai apropiata cu care acesta poate lua legatura.

IDM avizeaza operatorul de circulatie pentru a dispune circulatia trenului in conditiile stabilite.

Art. 155. - (1) IDM, revizorii de ace, acarii si revizorii tehnici de vagoane se posteaza, pentru supravegherea prin defilare a trenului in statie, in pozitie si tinuta corespunzatoare, cu instrumentele portative necesare semnalizarii, astfel:

a) IDM, inainte ca trenul sa fi depasit primul aparat de cale de la intrare, ziua cu discul manual, iar noaptea cu lanterna cu lumina verde spre tren;

b) revizorii de ace si acarii, inainte ca trenul sa depaseasca semnalul de intrare, ziua cu steguletul galben desfasurat, noaptea cu lanterna cu lumina alba spre tren;

c) revizorii tehnici de vagoane, inainte ca trenul sa atace primul aparat de cale, ziua cu rechizitele proprii, noaptea cu lanterna cu lumina alba spre tren.

Art 157. (4) In cazul in care semnalele de fine de tren lipsesc, IDM va aviza operatorul de circulatie si statia vecina care a expediat trenul, pentru oprirea circulatiei altor trenuri, pana cand se stabileste daca trenul in cauza este complet.

In cazul in care semnalele de fine de tren sunt stinse sau incomplete, dar trenul este complet, IDM lasa trenul sa circule pana la prima statie, comunicand neregula constatata catre IDM din aceasta statie. IDM care primeste aceasta avizare ia masuri de oprire a trenului, chiar daca acesta nu are oprire prin mers si dispune semnalizarea corespunzatoare a trenului de catre agentul operatorului de transport feroviar.

Pe sectiile de circulatie cu BLA, la trecerea unui tren cu semnale de fine de tren stinse sau incomplete, IDM ia masuri de oprire a trenului, iar in cazul in care acest lucru nu mai este posibil, comunica neregula catre IDM din statia urmatoare, pentru ca acesta sa ia masuri de oprire, in vederea semnalizarii corespunzatoare de catre agentul operatorului de transport feroviar, iar trenul urmator se poate expedia numai dupa primirea reavizului de sosire.

In cazul in care la vagoanele din compunerea unui tren de calatori se constata ca in afara lampilor rosii folosite pentru semnalizarea "fine de tren", una sau mai multe lampi rosii frontale sunt aprinse, se procedeaza conform celor prevazute la alin. (3), (5) si (6). 






Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright