Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Sociologie


Qdidactic » stiinta & tehnica » sociologie
Diviziunea muncii



Diviziunea muncii


Fenomenul social fundamental este diviziunea muncii si corolarul sau, cooperarea umana.

Experienta il invata pe om ca actiunea in cooperare este mai eficienta si mai productiva decat actiunea izolata a indivizilor auto-suficienti. Conditiile naturale care determina viata si eforturile umane sunt de asa natura incat [p.158] diviziunea muncii sporeste outputul pe unitatea de munca cheltuita. Aceste fapte naturale sunt:

In primul rand, inegalitatea innascuta a oamenilor in ce priveste capacitatea lor de a presta diferite tipuri de munca. In al doilea rand, distributia inegala a conditiilor de productie nonumane, naturale, pe suprafata pamantului. Putem considera aceste doua fapte si ca pe unul singur, anume, multiplicitatea aspectelor naturii, care face din univers un complex cu infinite varietati. Daca suprafata pamantului ar fi fost astfel incat conditiile fizice de productie sa fie identice pretutindeni si daca fiecare om ar fi fost egal cu toti ceilalti, asa cum sunt egale intre ele cercurile de acelasi diametru in geometria euclidiana, atunci oamenii nu ar fi practicat diviziunea muncii.

Exista si un al treilea fapt, anume ca reusita unor demersuri presupune forte mai mari decat cele ale unui singur om si necesita efortul conjugat al mai multor persoane. Uneori este nevoie de depunerea unui volum de munca de care nu este capabila o singura persoana, deoarece capacitatea sa de lucru este prea redusa. Alte obiective ar putea fi atinse de un singur individ, dar timpul pe care ar trebui el sa-l dedice lucrului ar fi atat de lung, incat rezultatul n-ar putea fi atins decat tarziu si n-ar compensa efortul depus. In ambele cazuri, doar eforturile conjugate fac posibila atingerea scopului urmarit.

Daca ar fi existat doar aceasta a treia conditie, cu siguranta ar fi aparut cooperarea temporara intre oameni. Insa asemenea aliante tranzitorii, pentru a face fata la sarcini specifice care depasesc puterea individului, n-ar fi instituit cooperarea sociala de durata. Demersurile care puteau fi realizate numai in felul acesta n-au fost foarte numeroase in stadiile timpurii ale civilizatiei. Mai mult, este posibil ca nu toti cei implicati sa cada frecvent de acord ca obiectivul in chestiune este mai util si mai urgent decat indeplinirea altor sarcini, pe care le-ar putea indeplini singuri. Marea societate umana care imbratiseaza toti oamenii si toate actiunile lor nu s-a nascut din asemenea aliante ocazionale. Societatea este mult mai mult decat o alianta trecatoare incheiata pentru un anumit scop si careia i se pune capat indata ce obiectivul este realizat, chiar daca partenerii sunt gata sa o reinnoiasca daca se iveste din nou ocazia.



Cresterea productivitatii determinata de diviziunea muncii este evidenta oridecateori inegalitatea participantilor este astfel incat fiecare individ, sau fiecare bucata de pamant, sa fie superiori cel putin intr-o privinta celorlalti indivizi, sau celorlalte bucati de pamant in discutie. Daca A este potrivit pentru a produce, intr-o unitate de timp, 6 p sau 4 q, iar B numai 2 p, dar 8 q, atunci A si B vor produce impreuna, cand lucreaza izolat, 4 p + 6 q; cand lucreaza in regim de diviziune a muncii, fiecare dintre ei producand [p.159] doar bunul in a carui productie este mai eficient decat partenerul sau, vor produce impreuna 6 p + 8 q. Dar ce se intampla daca A este mai eficient decat B nu doar in producerea lui p, ci si in producerea lui q?

Aceasta este problema pe care a formulat-o si a rezolvat-o imediat Ricardo.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright