Informatica
Posta electronicaPosta electronica Posta electronica este una din tehnologiile care au revolutionat comunicatiile spre sfarsitul secolului XX. Aparuta odata cu Internetul, posta electronica (e-mail) a facut ca posta clasica sa fie numita peiorativ snail-mail (snail = melc). Initial posta electronica a functionat doar intre utilizatorii aceluiasi server mainframe, urmand ca odata cu dezvoltarea retelelor sa poata fi trimise mesaje si intre calculatoare. Fata de posta clasica are nenumarate avantaje, dintre care amintim doar cateva: - este mult mai rapida. Unui mesaj trimis ii poate veni raspunsul in mai putin de 5 minute: 1 minut pentru drumul catre destinatie, 1 minut lectura, 1 minut scrierea raspunsului, 1 minut drumul inapoi. O scrisoare in Australia poate ajunge in circa 6-7 zile in mainile destinatarului, chiar par avion. - este mult mai ieftina, in cele mai multe cazuri. Indiferent de
destinatie, costul unui mesaj electronic este acelasi. In cazul in
care conexiunea Internet este folosita numai pentru posta electronica,
acest cost poate fi uneori resimtit, insa daca, pe langa
email, se realizeaza si transfer de fisiere si navigare pe
web, si alte servicii, costul este nesemnificativ. O scrisoare par avion
din Romania pana in Australia costa 25500 lei (martie 2003), iar din
Australia in Romania 1.65 - este mai comoda. O scrisoare pe hartie cere ceva mai multa atentie la intocmire (caligrafie, aliniere, o exprimare mai atenta etc.), mai multe accesorii (hartie, stilou, plic, timbru) si trebuie depusa intr-o cutie postala (necesita deplasare in exterior, ceea ce inseamna imbracat, machiat, umbrela). In aceeasi ordine de idei, o scrisoare electronica nu impune atat de multa rigurozitate si permite o comunicare mai putin formala.
Dezavantaje exista, bineinteles: - este mult mai simplu de falsificat identitatea. Nu este nevoie de foarte multe cunostinte pentru a putea trimite un mesaj ca venind de la colegul din dreapta sau de la presedintele Statelor Unite. Sunt insa din ce in ce mai raspandite sistemele de semnatura digitala, care autentifica in mod sigur expeditorul scrisorii electronice. - nemaifiind vehiculate hartii care trec din mana expeditorului in cea a destinatarului, arhivarea si pastrarea necesita operatiuni suplimentare (un teanc de scrisori legate cu sforicica uitat intr-un cufar in podul casei iese din discutie). Se pastreaza unele din incovenientele sau scaparile postei clasice: - confidentialitatea totala a mesajelor este greu de obtinut. Exista insa posibilitatea criptarii mesajelor (si clasice, si electronice). - unele scrisori clasice se mai ratacesc sau se mai pierd (cade un sac cu scrisori din avion, un postas in pragul concedierii da foc la tolba), si la fel se poate intampla si cu cele electronice (conexiuni defectuoase, epuizarea spatiului de stocare, erori de rutare). Mesajele electronice care nu pot ajunge la destinatar genereaza un mesaj de eroare in cutia postala a expeditorului, imediat sau dupa trecerea unui anumit timp. - primirea scrisorii nu garanteaza automat citirea ei. - prin posta clasica se pot trimite bombe si antrax, prin posta electronica pot fi trimisi virusi si viermi informatici.
|