Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica

Html


Qdidactic » stiinta & tehnica » informatica » html
Css3



Css3


CSS3



CSS3 – noul standard Cascading Style Sheets – vine cu multe functii noi demult asteptate.

Cu functii ca Text-shadow, rounded corners, box shadow, acesta vrea sa aduca designul la urmatorul nivel.
Mai jos veti vedea unele functii ale acestuia si apoi vom astepta sa fie implementat in Firefox, Konqueror, Opera si alte browsere.

Acestea sunt:

Border:

* border-color

* border-image

* border-radius

* box-shadow

Background:

* background-origin and background-clip

* background-size

* multiple backgrounds

Color

* HSL colors

* HSLA colors

* opacity

* RGBA colors

Efecte text

* text-shadow

* text-overflow

* word-wrap

Intefata user

* box-sizing

* resize

* outline

* nav-top, nav-right, nav-bottom, nav-left

Selectoare

* attribute selectors

Basic box model

* overflow-x, overflow-y

Continut generat

* content

Alte module

* media queries

* multi-column layout

* Web fonts

* speech

CSS3 vine in ajutorul persoanelor din lumea web design-ului care foloseste CSS pentru a-si stiliza paginile si este familiarizat cu selectori. Noul cod CSS3 aduce si mai multe optiuni de selectare a elementelor.

Chiar daca nu este inca suportat de browser-ele IE nici chiar de ultima versiune a acestuia IE8, CSS3 ruleaza in conditii bune pe ultimele versiuni de Safari, Firefox si Opera.  CSS3 va permite designer-ilor si developerilor  sa implementeze design-ul dorit mult mai usor si mai repede decat pana acum



Stiluri de Rand Alternative

In momentul de fata in CSS nu este o posibilitate de a targheta elemente alternative in CSS3 a fost adaugat suport pentru acest mod de stilizare permitand stilizarea randurilor daca acestea sunt pare sau impare sau chiar aplicarea unui stil specific fiecaruii al 3-lea, 4-lea, 5-lea rand. In acest moment acest lucru se poate face folosind javascript sau PHP.

Exemplu Odd or Even Rows si Every 3rd Row in CSS3

Stilizare randuri specifice

Cu CSS3 este foarte usor sa modifici felul in care arata un anumit rand dintr-o lista sau sa evidentiezi un anume paragraf folosind o sintaxa specifica.


Stilizare primul si ultimul element

Pentru a arata inca odata de ce este in stare CSS3 ne ajuta sa modificam felul in care arata pagina noastra web. Folosind CSS3 acum este mult mai usor sa definesti anumite elemente:

Cu siguranta noi selectori folositi in CSS3 va face viata multor web designeri mult mai usoara in acelasi timp dand alternative interesante de a privi lucrurile in wen design. In acest moment CSS3 nu este inca finalizat si lipsa de suport din partea browser-elor IE este un lucru si mai rau dar tinand cont ca tot mai multe browser-e isi imbunatatesc suportul pentru CSS3 probail in perioada urmatoare vom putea folosi CSS3 la capacitate maxima.








Recunosc ca nu am urmarit CSS3 prea mult. Pentru ca nu este inca realitate oficiala. Dar pe de alta parte diverse navigatoare incep sa suporte unele specificatii, asa ca – fie ca ne dam seama, fie ca nu – deja mai multe situri folosesc unele elemente CSS3, avand grija sa nu afecteze vizual in navigatoarele mai “vechi”. Firefox (3.6 in speta) si Chrome (nu perfect) se descurca cel mai bine la acest capitol. Un articol de ieri mi-a atras atentia: CSS3 Techniques You Should Know. M-au incitat unele efecte asa ca m-am gandit sa le verific personal. Asa s-a nascut o mica pagina ce o puteti incarca de aici.

Incarcata in Firefox 3.6 arata ca mai sus. In Chrome (ultima versiune, 5) textul nu e pus pe coloane iar gradientul nu se vede. In schimb in IE8 nici macar umbra textului nu se vede. Va veni insa ziua cand toate navigatoarele vor suporta specificatiile (finale) ale standardului CSS3. Dar sa vedem care sunt elementele de surpriza mai sus:

  • textul pus pe trei coloane e un div (nu sunt trei div-uri, nu este tabel . vedeti in sursa ca sa va convingeti)
  • gradientul nu e imagine (din nou 100% CSS3)
  • textul cu umbra e tot text normal (selectati-l), doar ca evident “impodobit” cu CSS3.

La div-ul pentru textul pe trei coloane am scris doar atat:


view source

print


#multiColumns


Daca veti parcurge articolul indicat la inceput veti gasi si alte lucruri interesante legate de CSS3. Daca v-am deschis cumva apetitul pentru CSS3 atunci va recomand niste articole de pe SmashingMagazine: de anul trecut un cheat sheet in PDF; The New Hotness: Using CSS3 Visual Effects (25 ianuarie 2010); 50 Brilliant CSS3/JavaScript Coding Techniques (1 februarie 2010); Push Your Web Design Into The Future With CSS3 (8 ianuarie 2010); Stronger, Better, Faster Design with CSS3 (16 decembrie 2009); Pushing Your Buttons With Practical CSS3 (2 decembrie 2009); Take Your Design To The Next Level With CSS3 (15 iunie 2009). Din alte surse poate va intereseaza 47 Amazing CSS3 Animation Demos si 10 Amazing Examples of Innovative CSS3 Animation.
















W3C ofera noi optiuni pentru bordere cu ajutorul CSS 3, cum ar fi border-color, border-image, border-radius. Va prezentam mai jos un mic ghid cu ajutorul caruia puteti crea rapid bordere colorate, doar cu ajutorul CSS, fara imagini si alte chestiuni mai complicate de design si css.

Daca aveti un border de 10px inseamna ca puteti folosi 10 culori diferite pentru acel border, fiecare culoare cu width-ul de 1px. Daca folositi doar 5, 6 culori pentru un border de 10px, atunci ultima culoare va ramane definita pentru restul borderului.


O alta tehnica interesanta vine odata cu lansarea CSS3 : border-image. Cu acest atribut poti folosi o imagine in locul borderului normal al unui element. Acest nou modul pozitioneaza foarte usor o imagine in jurul unui element.

Aceasta proprietate se utilizeaza frecvent pentru a crea butoane mai deosebite.

Va vom prezenta 3 exemple de utilizare a modulului de border-image:

CSS, prescurtarea de la Cascading Style Sheets, sunt etichete folosite pentru formatarea paginilor web (de exemplu formatare text, background sau aranjare in pagina, etc.).

Beneficiile sintaxei CSS sunt:

  • formatarea este introdusa intr-un singur loc pentru tot documentul
  • editarea rapida a etichetelor
  • datorita introducerii intr-un singur loc a etichetelor se obtine o micsorare a codului paginii, implicit incarcarea mai rapida a acesteia

Sintaxa CSS este structurata pe trei nivele:
nivelul 1 fiind proprietatile etichetelor din documentul HTML, tip inline
nivelul 2 este informatia introdusa in blocul HEAD, tip embedded
nivelul 3 este reprezentat de comenzile aflate in pagini separate, tip externe

Cea mai mare importanta (suprascrie orice alt parametru) o are sintaxa de nivelul 1 iar cea mai mica importanta o are cea de nivelul 3.

Folosirea unui fisier extern sau nivel 3 care sa contina comenzi CSS este foarte practic deoarece poate fi utilizat in mai multe situatii (mai multe fisiere HTML pot folosi acelasi fisier extern CSS) eliminand timpul necesar introducerii codului corespunzator in fiecare pagina si totodata editarea lor intr-un singur loc pentru mai multe fisiere.
Extensia acestor fisiere este .css.



Suportul browserelor  pentru HTML 5 si CSS3

Google Chrome




Firefox (3.5)








Internet Explorer(6, 7 & 8)




Opera 10




Safari 4







Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright

stiinta

Html



Access
Autocad
Baze de date
C
Calculatoare
Catia
Excel
Foxpro
Grafica design
Html
Internet
Java
Linux
Mathcad
Matlab
Oracle
Outlook
Photoshop
Php
Powerpoint
Retele calculatoare
Sql
Windows
Word

Referate pe aceeasi tema


Html 5
Limbajul html
Continutul unui site web
Creati un SITE plecand de la ZERO folosind HTML
Notiuni generale HTML
Inserarea legaturilor in documente HTML
Utilizarea indicilor si a exponentilor html
Utilizarea listelor - cod html
Prezentare HTML
Istoric al Limbajului HTML



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online documentul tau.

SINONIMUL ZILEI
03-Jan, 2025

Stii care este sinonimul corect pentru cuvantul facut ?

  • rezema
  • farmec
  • facatura
  • misarca
AFLA RASPUNSUL CORECT!