Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica

Html


Qdidactic » stiinta & tehnica » informatica » html
Html 5



Html 5


HTML 5   


Daca veti parcurge articolul indicat la inceput veti gasi si alte lucruri interesante legate de CSS3. Daca v-am deschis cumva apetitul pentru CSS3 atunci va recomand niste articole de pe SmashingMagazine: de anul trecut un cheat sheet in PDF; The New Hotness: Using CSS3 Visual Effects (25 ianuarie 2010); 50 Brilliant CSS3/JavaScript Coding Techniques (1 februarie 2010); Push Your Web Design Into The Future With CSS3 (8 ianuarie 2010); Stronger, Better, Faster Design with CSS3 (16 decembrie 2009); Pushing Your Buttons With Practical CSS3 (2 decembrie 2009); Take Your Design To The Next Level With CSS3 (15 iunie 2009). Din alte surse poate va intereseaza 47 Amazing CSS3 Animation Demos si 10 Amazing Examples of Innovative CSS3 Animation.



HTML 5 este ultima revizuire a HTML (“hypertext markup language”), fiind continuitatea limbajelor HTML 4.01 si XHTML 1.0.


HTML 5 a fost prevazut cu o serie de elemente si atribute noi si moderne pentru site-urile Web. Unele dintre acestea sunt inlocuiri si imbunatatiri pentru elementele vechi, cum ar fi <nav> sau <footer> pentru atributul <div> sau <span>, iar altele sunt functionalitati noi, cu interfete standardizate cum ar fi <audio> si <video>. Vom incerca sa discutam despre noile elemente care ar trebui cunoscute.


Este important de specificat doctype-ul la documentele HTML, pentru ca browserele sa stie la ce fel de document sa se astepte.
Doctype-ul la HTML 4.01 necesita o referinta spre DTD, deoarece e bazat pe SGML. Cum HTML5 nu este bazat pe SGML, nu necesita referinta spre DTD, dar trebuie declarat Doctype pentru browsere.



HTML 5 nu este un limbaj de programare nou ci doar o imbunatatiore a versiuni 4.1 a limbajului HTML folosit in momentul de fata.

Ce este nou in HTML 5.

In HTML 5 au fost adaugate tag-uri noi pentru a usura introducerea fisierelor multimedia in pagina. Intre ele enumeram: fisiere audio, video, grafica, documente interactive etc.



Alte elemente noi in HTML 5 sunt tag-urile <header>, <nav> <figure> si <footer>, fiecare marcand o zona concreta.

In momentul de fata, 5-feb-2010, HTML 5 nu este inca o recomandare a World Wide Web Consortium (W3C).

Am adaugat ma jos o lista cu noile tag-uri introduse odata cu HTML 5

<article>

marcheaza un articol

<aside>

marcheaza un continut aparte fata de continutul paginii, dar care are legatura cu el.

<audio>

marcheaza introducerea de continut audio

<canvas>

marcheaza introducerea de continut grafic

<command>

marcheaza un buton de comanda

<datalist>

marcheaza un meniu drop-down

<details>

marcheaza detaliile unui element

<dialog>

marcheaza un dialog, o conversatie

<embed>

marcheaza continut interactiv extern sau introducerea unui plugin

<figure>

marcheaza un grup de elemente care au legatura unul cu celalalt si care pot fi considerate in pagina, continut de sine statator.

<footer>

marcheaza sectiunea footer a pagini


<header>

marcheaza sectiunea header a pagini

<hgroup>

marcheaza marcheaza o sectiune a pagini

<keygen>

marcheaza un cod generat automat intr-un formular

<mark>

marcheaza text evidentiat

<meter>

marcheaza valoarea unei unitati de masura cunoscute

<nav>

marcheaza o bara de navigare cu linkuri

<output>

marcheaza diferite tipuri de rezultate ale unui script oarecare.

<progress>

marcheaza o bara de progres fie ea grafica sau numerica

<rp>

defineste continut care va fi afisat in cazul in care browser-ul nu supotra tag-ul ruby

<rt>

defineste o regula sau o explicatie pentru tagul ruby

<ruby>

folosit impreuna cu caracterele asiatice

<section>

marcheaza o sectiune oarecare (header, footer, bara de navigare, capitole sau orice alta sectiune)

<source>

marcheaza sursa fisierului multimedia

<time>

marcheaza ora / data

<video>

marcheaza introducerea unui video

Pe de alta parte tag-urile scoase din HTML 5 sunt dupa cum urmeaza:

- acronim, applet, basefont, big, center, dir, font, frame, frameset, noframes, s, strake, tt, u, xmp.

Desi multe dintre tag-urileenumerate mai sus nu fac altceva decat sa incapsuleze continut, sunt totusi cateva dintre ele, precum canvas si altele, care sunt destul de interesante. Voi reveni in scurt timp cu explicatii si exemple pentru fiecare tag html 5 care merita prezentat.



HTML5 este un pas improtant in evoluția Internetului și va influența puternic modul in care este creat și consumat conținutul web cu care ne-am obișnuit cu toții.

HTML (HyperText Markup Language) este limbajul care sta la baza oricarei pagini de Internet. Se folosește la structurarea elementelor pe pagina astfel incat paragrafele, imaginile și toate celelalte elemente care o compun sunt poziționate unde trebuie și arata așa cum și-a dorit inițial webdesigner-ul. In acest scop, HTML ofera un set de elemente și atribute care ajuta programatorul sa transforme conceptul grafic al website-ului intr-o pagina de Internet adevarata. Acest set a evoluat cu fiecare iterație a versiunilor HTML (2.0 , 3.0, 3.2, 4.0, 4.0.1, etc.) ajungand astazi la versiunea 5, propusa “recent” de W3C (World Wide Web Consortium). Este important de notat ca orice versiune noua de HTML presupune un nivel ridicat de compatibilitate ci versiunile anterioare, insa relația nu este reciproca. Daca o pagina web este construita folosind elemente/atribute specifice HTML5, un browser care nu suporta acele elemente nu va fi capabil de a reda corect conținutul paginii respective. Din acest motiv, utilizatorii sunt incurajați sa actualizeze browser-ul pe care il folosesc (fie el Internet Explorer, Firefox, Opera, Safari, Chrome sau oricare alt browser ) la cea mai noua versiune in speranța ca acestea adopta cele mai noi standarde HTML. Desigur, browserele moderne ofera o serie inreaga de avantaje fața de versiunile mai vechi, cum ar fi viteza și securitate sporite.

Trebuie menționat ca HTML5 nu este inca adoptat in totalitate de toate browserele, deși aproape toate promit suport HTML5 in urmatoarele versiuni. Daca sunteți curioși sa vedeți cat de compatibil este browser-ul dvs. cu standardul HTML5, accesați https://html5test.com pentru un raport detaliat și vedeți ce scor obțineți.

  • stocare offline a datelor: un fel de “cookie-uri” pe steroizi, faciliteaza memorarea datelor in volum mai generos. Se aseamana cu Google Gears pentru cei familiarizați cu acest sistem, insa nu necesita nici un fel de plugin-uri.
  • grafica interactiva: un spațiu special destinat pentru galerii de poze, grafice, jocuri interactive și cam orice altceva care implica interacțiunea cu utilizatorul, fara implicarea unui plugin precum Flash Player.
  • suport nativ pentru audio și video: inca in stadiu de dezvoltare (probabil se vor modifica specificațiile pentru codec-uri), ideea de baza este ca o pagina de net va putea integra filme / muzica, eliminand nevoia plugin-urilor precum Quicktime, Media Player și Flash Player.
  • geolocalizare: sistem de localizare aproximativa a utilizatorului pe baza IP-ului
  • formulare inteligente: suport mai robust pentru validarea datelor, interacțiunea dintre campurile formularelor, trimiterea email-urilor etc.
  • aplicații web: o gramada de elemente și atribute care faciliteaza crearea aplicațiilor care “traiesc” in pagini web, cum ar fi drag-and-drop și transmiterea de date in timp real

Utilizatorul obișnuit nu trebuie sa iși bata capul cu toate acestea, ele vizeaza in principal firmele care scriu browsere și programatorii de aplicații  și pagini web. Tot ce trebuie sa faca utilizatorul este sa se asigure ca are ultima versiune a broswer-ului sau preferat pentru a beneficia de avantajele HTML5. Intr-un viitor nu foarte departat ne putem aștepta la o generație noua de website-uri care vor folosi noul standard, iar paginile deja populare il vor adopta cu siguranța (Youtube și Vimeo deja testeaza altenrative HTML5 pentru vizualizarea filmelor publicate).


Unele voci spun ca impunerea standardului HTML5 este un atac direct la adresa Flash-ului, care deși enerveaza prin reclamele animate (și adesea nepoftite), este necesar pentru vizualizarea filmelor pe Internet, iar popularitatea wesite-urilor ca YouTube, Google Videos și Vimeo i-au sporit importanța. In plus, exista multe pagini web extrem de interactive și atractive realizate in Flash care nu ar fi putut realizate prin metode tradiționale (vezi www.theFWA.com). HTML5 ofera o alternativa la toate acestea, iar dupa parerea mea puțina competiție nu strica niciodata .







Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2025 - Toate drepturile rezervate -| copyright