Informatica
Conversia numeric-analogicaConversia numeric-analogicaConversia numeric-analogica consta in transformarea unui numar intr-un semnal analogic echivalent. Schema de principiu a unui convertor numeric-analogic este cea din Figura 10. Intrarile numerice sunt aplicate unui circuit logic care comanda niste contacte electronice ce comuta o sursa de tensiune de referinta de precizie la intrarea unei retele de rezistente ponderate ce insumeaza valoarea tensiunii de referinta proportional cu ponderea bitilor din numarul binar de la intrare. Fiecare rezistenta este conectata de un comutator electronic la masa, in cazul unui bit 0, sau la tensiunea de referinta in cazul unui bit 1. Amplificatorul operational asigura tensiunea de iesire E0 corespunzatoare.
Figura 10 . Schema de principiu a unui convertor numeric-analogic. Schema principiala a unui convertor numeric-analogic de trei biti este cea din Figura 11, in care doar bitul cel mai semnificativ, MSB este 1. In consecinta, doar rezistenta R este conectata la tensiunea de referinta -Er, celelalte rezistente sunt conectate la masa.
Figura 11 . Schema unui convertor numeric analogic de trei biti. Tensiune de iesire E0 este
Daca intarea este numarul 110, rezistentele R si 2R sunt conectate la tensiunea de referinta si tensiune de iesire este
Bitul cel mai putin semnificativ, LSB, ce corespunde numarului 001, iar tensiunea de iesire este . Tensiunile de iesire E0 pentru toate combinatiile de intrare si intreaga scala FS = 10V sunt aratate in Tabelul 5.
Tabelul 5 . Tensiunea de iesire a unui convertor numeric-analogic de trei biti. In consecinta, intreaga scala FS a tensiunii de iesire este . In cazul unui convertor numeric-analogic cu n biti, reteaua de rezistente va avea n rezistente in paralel. Valoarea rezistentei corespunzatoare bitului cel mai putin semnificativ va fi 2n-1R. Tensiune de iesire a convertorului va fi
unde (a0, a1, ., an-1) numarul de intrare, cu a0 bitul cel mai semnificativ, MSB.
|