Informatica
Atacuri cibernetice -Atacuri cibernetice - Planificarea si coordonarea
Rechizitoriul din dosarul a patru membri ai Gruparii Armate Islamice (Gama'a al-Islamiyya) sustine ca au fost utilizate computere "pentru a transmite si raspandi mesaje, comunicatii si informatii intre liderii GAI si membrii acesteia din SUA si de pe glob". In mod similar, se afirma ca sase persoane invinuite in Oregon, in 2002, au comunicat prin e-mail cu privire la initiativa lor de a calatori in Afganistan pentru a ajuta Al-Qaeda si regimul taliban in lupta lor impotriva Statelor Unite. Militantii Al-Qaeda s-au bazat din plin pe Internet pentru planificarea si coordonarea atentatelor de la 11 septembrie. Mii de mesaje criptate, care fusesera postate intr-o sectiune accesibila pe baza de parola a unui site, au fost descoperite de autoritati in calculatorul lui Abu Zubaydah, membru Al-Qaeda, care se pare ca ar fi orchestrat atacurile din 11 septembrie. Primele mesaje gasite in computerul sau datau din luna mai 2001, iar ultimele fusesera trimise pe 9 septembrie 2001. Frecventa mesajelor a atins punctul maxim in august 2001. Pentru a-si proteja anonimatul, teroristii Al-Qaeda accesau Internetul din locuri publice si trimiteau mesaje prin intermediul serviciilor publice de e-mail. Unii dintre participantii la atentate comunicau folosind conturi de e-mail gratuite, disponibile pe Internet.
Uneori insa instructiunile sunt transmise in forma celor mai rudimentare tipuri de coduri. Mesajul final al lui Mohammed Atta catre ceilalti 18 teroristi care au executat atentatele din septembrie 2001 suna astfel: "Semestrul incepe peste trei saptamani. Am obtinut 19 confirmari de inscriere la studii de la facultatea de drept, facultatea de planificare urbana, facultatea de arte frumoase si facultatea de constructii" (Referintele la diverse facultati se pare ca reprezentau codurile cladirilor-tinta).
Dupa evenimentele mentionate, agentiile americane de securitate au demarat monitorizarea unui numar de site-uri pe care le considera afiliate gruparii Al-Qaeda si care par a contine elemente de planificare cibernetica (instructiuni pentru executanti, informatii pentru sustinatori si activisti, apeluri la actiune, amenintari si legaturi catre alte pagini web). Iata cateva dintre acestea: i. Alneda.com, despre care, pana la inchiderea sa in 2002, oficialitatile americane afirmau ca ar contine informatii criptate care ii indrumau pe membrii Al-Qaeda spre alte adrese web, mai sigure, stiri internationale despre organizatie si diverse articole, carti si decrete religioase islamice (acestea din urma declarand razboi Statelor Unite, crestinatatii si iudaismului); ii. Assam.com, care a servit drept purtator de cuvant al razboinicilor jihadului din Afganistan, Cecenia si Palestina; iii. Almuhrajiroun.com, care la sfarsitul anilor '90 solicita simpatizantilor sai asasinarea presedintelui pakistanez Perwez Musharraf; iv. Qassam.net, un site despre care autoritatile americane spun ca are legaturi nu doar cu Al-Qaeda, ci si cu Hamas; v. Jihadunspun.net, care ofera o inregistrare video de 36 de minute, in care Osama bin Laden apare tinand discursuri, predicand si proferand amenintari; vi. 7hj.7hj.com, care isi propune sa isi invete vizitatorii cum sa "sparga" retele Internet si sa infecteze cu viermi si virusi informatici serverele guvernamentale si ale marilor companii; vii. Aloswa.org, care prezinta citate din bin Laden si din decizii juridice islamice care justifica atentatele din 11 septembrie 2001 si alte atacuri indreptate impotriva Occidentului; viii. Drasat.com, administrat (dupa cum banuiesc unii experti) de catre o institutie fictiva, intitulata Centrul de Studii si Cercetari Islamice si considerat cea mai credibila sursa de stiri, dintre zecile de site-uri islamiste, privind organizatia Al-Qaeda; ix. Jahad.net, alsaha.com si islammemo.com, despre care se afirma ca au postat declaratii ale Al-Qaeda, precum si apeluri la actiune si instructiuni pentru membrii operativi.
|