Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica

Legislatie


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept » legislatie
Desfacerea adoptiei



Desfacerea adoptiei


Conform art. 55 coroborat cu art. 7 alin. (3) lit. a) din lege, desfacerea adoptiei intervine intr‑un singur caz, anume atunci cand adoptatorul sau parintii adoptatori au decedat si s‑a incuviintat o noua adoptie. In aceasta situatie, adoptia anterioara se considera desfacuta pe data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de incu­viin­tare a noii adoptii. In legislatia anterioara, desfacerea adoptiei era conceputa ca o sanctiune ce facea sa inceteze, pentru viitor, adoptia, intrucat mentinerea ei nu mai corespundea intereselor adoptatului[1].

Fata de caracterul restrictiv al art. 55 din lege, credem ca, in prezent, desfacerea adoptiei intervine intr‑un singur caz, acela al decesului adoptatorului sau al sotilor adop­tatori urmat de incuviintarea unei noi adoptii, neexistand posibilitatea pronun­tarii sale ca o sanctiune, pe cale judecatoreasca. In acest sens pledeaza si dispo­zi­tiile art. 65 alin. (2) din lege care, indicand continutul Registrului national pentru adoptii, se refera la deschiderea procedurii, incredintarea in vederea adop­tiei, incu­viintarea adoptiei sau declararea nulitatii acesteia, dar nu face nicio refe­rire la desfa­cerea adoptiei.

Desi, la o prima analiza, inlaturarea posibilitatii desfacerii adoptiei, oricare ar fi cauzele ce intervin dupa incuviintarea acesteia, pare contrara interesului adoptatului, credem ca solutia legislativa este nu numai oportuna, ci si conforma cu ratiunea insti­tutiei analizate. Astfel, prin adoptie se urmareste, pe langa ocrotirea interesului supe­rior al adoptatului, crearea unor raporturi identice sau cat mai asemanatoare cu cele ale filiatiei si rudeniei de sange. Ca urmare, este firesc ca aceasta legatura intre adop­tat si adoptator sa nu poata fi desfacuta, indiferent de neintelegerile sau alte motive grave ce pot aparea. In situatia in care, prin atitudinea sa, adoptatorul ar pune in primejdie dezvoltarea adoptatului, solutia ar fi sanctionarea acestuia, prin deca­derea din drepturile parintesti sau luarea masurilor speciale de protectie a copilului, masuri prevazute de Legea nr. 272/2004.






Legislatia anterioara nu prevedea expres cazuri de desfacerea adoptiei, dar practica judeca­toreasca si doctrina au determinat imprejurarile ce puteau conduce la aceasta finalitate, imprejurari ce trebuiau apreciate de la caz la caz. Astfel de exemple au fost considerate cauze de desfacere a adoptiei: lipsa manifesta de afectiune a adoptatorului fata de adoptat; faptul ca parintele adoptator a incercat sa intretina relatii sexuale cu adoptata minora; asprimea nejustificata a adoptatorilor, care a determinat parasirea de catre copil a domiciliului si revenirea la parintii firesti; neasigurarea de catre adoptator a conditiilor materiale necesare cresterii si educarii adoptatului etc.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright